Καταγγελία για ηχορύπανση από εκκλησία!

Καταγγελία για ηχορύπανση από εκκλησία!

Οκτώβριος 05, 2015 - 11:45
28 σχόλια

Μέσα στη γαλήνη και τη σιγαλιά της νύχτας της παραμονής των εκλογών, και εκεί που οι φιλήσυχοι κάτοικοι ενός χωριού του Δήμου Τρίπολης έπεφταν να κοιμηθούν, κάποιοι, έχοντες πιο ευαίσθητα ώτα από τους άλλους, ενοχλήθηκαν από την ψαλμωδία που απλωνόταν στον φθινοπωρινό αέρα εκείνης της νύχτας.

Ο παπάς έκανε ολονυχτία στην εκκλησία.

Οι ευαίσθητοι ως προς τα ώτα κάτοικοι -που όλως τυχαίως είναι και οι κορυφαίοι του χωριού- θεώρησαν ότι είχε έρθει η ώρα να εφαρμοστεί η... Κανονιστική! Τι πράγματα είναι αυτά; Να μην έχει το χωριό κλαμπ και μπαράκια, αλλά να μην μπορείς να ησυχάσεις επειδή ο παπάς αποφάσισε να δοξάζει τον Θεό όλη νύχτα, με τα μεγάφωνα στο τέρμα; Ε, όχι λοιπόν!

Σήκωσαν το ακουστικό, σχημάτισαν τον αριθμό και έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία για ηχορύπανση.

Τα όργανα της τάξης έφτασαν στην εκκλησία. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, δίστασαν να μπουν μέσα. Έκοψαν τις βόλτες τους στο προαύλιο για αρκετή ώρα, εξάλλου για εκκλησία επρόκειτο. Αφού, λοιπόν, το σκέφτηκαν και το ξανασκέφτηκαν, μπήκαν στον ναό και ζήτησαν από τον παπά να μειώσει την ένταση των μεγαφώνων, για να μπορέσουν οι περίοικοι που ενοχλήθηκαν να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Ο παπάς, βλέποντας ότι τα όργανα της τάξης δεν είχαν πάει εκεί με σκοπό να ανάψουν το κεράκι τους αλλά για να επιβάλλουν την ηχητική τάξη, εξοργίστηκε και προέτρεψε τα όργανα να τους μπουζουριάσουν όλους και να τους πάνε φυλακή. Πράγμα που, ασφαλώς, δεν έγινε. Ο παπάς δέχτηκε να χαμηλώσουν την ένταση των μεγαφώνων, η ολονυχτία τελέστηκε κανονικά και οι ενοχληθέντες κάτοικοι αποκοιμήθηκαν.

Ώσπου να βρουν κάτι άλλο να τους απασχολήσει στο μικρό φιλήσυχο χωριό σε σχέση με τον παπά και την εκκλησία του, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που... μανουριάζουν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι με τον παπά και την εκκλησία. Υπάρχει καταγγελία και για  κτίσμα της εκκλησίας εκεί, για το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι εκτός σχεδίου πόλεως και γενικώς όλο με κάτι βρίσκουν να ασχολούνται οι καλοθελητές που ενοχλούνται από τις δοξολογίες. Μήπως να απαγορεύσουμε και τις καμπάνες; Δεν έχουμε τι άλλο να μας ενοχλήσει, αλήθεια;

Φωτογραφία αρχείου
 


28 Σχόλια

Δε νομίζω να λέει κάπου στην αγία γραφή οτι πρέπει να τοποθετείται μικροφωνικη πανηγυριού για να ακούγεται η λειτουργία σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Από τη στιγμή που οι δοξολογίες φεύγουν από το κτήριο της εκκλησίας και πλανώνται στον αέρα, αποτελούν ηχορύπανση. Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν και δεν πάνε στην εκκλησία. Γιατί πρέπει να ακούνε την εκκλησία θέλουν δε θέλουν; Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός. Λειτουργία εντός της εκκλησίας και όλοι αγαπημένοι.

Εκ πρώτης ανάγνωσης το θέμα φαίνεται αστείο ή και κατακριτέο από κάποιους του τύπου ότι "μα τους ενόχλησε η λειτουργία ?" αν όμως το δούμε λίγο πιο σοβαρά θα καταλάβουμε ότι απλά πολύ απλά ήταν μια κίνηση από κάποιους να δηλώσουν την δυσαρεσκειά τους προς τον παπά της ενορίας και όχι προς την εκκλησία ή την λειτουργία. Είναι γνωστά τα προβλήματα που κατα καιρούς έχουν δημιουργηθεί όπως είναι γνωστή και η δραστηριότητα που πάπα στις πρόσφατες εκλογές που συντάχθηκε με " περίεργο " κόμμα.

ΕΥΓΕ!!!

Oταν περνάνε οι μπέμπες και τα σαξόραλα με Παντελίδη τέρμα, είναι γυφτιά ή πίστη;

Το θέμα με την ηχορύπανση από τις εκκλησίες ισχύει και μέσα στην Τρίπολη, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν Ιεροί Ναοί κοντά σε σπίτια ή μέσα σε γειτονιές και γίνεται του σώσε με τις λειτουργίες σε dolby surround ή με τις καμπάνες που - ιδίως τις Κυριακές - χτυπούν ακατάπαυστα από τις 7 παρά μέχρι τις 8:30 το πρωί...Έχετε σκεφτεί, κύριοι των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, ότι κάποιος μπορεί να είναι άρρωστος ή κάποιος να επέστρεψε στο σπίτι του από τη δουλειά στις 6 τα ξημερώματα και χρειάζεται να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί ή ακόμα να υπάρχει στο σπίτι μωρό; Κάποιοι από μας, ξέρετε, δουλεύουμε σαν τα σκυλιά όλη την εβδομάδα και περιμένουμε πώς και πώς ένα σαββατοκύριακο για να κοιμηθούμε δυο ώρες παραπάνω...Ή μήπως επειδή εσείς ξυπνάτε από τις 5 τα χαράματα, θα πρέπει να σηκώσετε στο πόδι ολόκληρη τη γειτονιά με τις καμπάνες; Αν εγώ λοιπόν σας τραβήξω μια μηνυσούλα, θα με πείτε άθεο;

Αγρυπνία και μεγάφωνα (και μάλιστα εκείνα που μεταδίδουν ήχο εκτός ναού!) δεν πάνε μαζί. Αγρυπνία και φούλ φώτα επίσης δεν πάνε μαζί. Λίγο να έχεις εκκλησιαστική παιδεία και να έχεις κάνει καμιά βόλτα από κανα μοναστήρι (κι όχι απαραίτητα Αγιορείτικο) θα δεις ότι οι αγρυπνίες γίνονται με χαμηλό φωτισμό και με φυσική ένταση ψαλσίματος.(αυτή που δημιουργεί η ανθρώπινη φωνή χωρίς την ενίσχυση του μικροφώνου) Τώρα αν θέλεις βάζεις και μεγάφωνα και προβολείς βάζεις, ρίχνεις και κανα πυροτέχνημα στο τέλος, αλλά αγρυπνία δεν κάνεις έτσι...

Κυριακή 7:00 το πρωί η καμπάνα στη Αγια Βαρβάρα χτυπάει ασταμάτητα για τουλάχιστον 3 λέπτα.Καθέ μισή ώρα χτυπαέι λες και γίνετε πόλεμος.Οποιος θέλει να πάει εκκλησία δε περιμένει να χτυπήσει η καμπάνα για να πάει.Ελεος!!!!

Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον καὶ τὸ κύμινον, καὶ ἀφήκατε τὰ βαρύτερα τοῦ νόμου, τὴν κρίσιν καὶ τὸν ἔλεον καὶ τὴν πίστιν· ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι. 24 ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες! 25 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι καθαρίζετε τὸ ἔξωθεν τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ἐξ ἁρπαγῆς καὶ ἀδικίας. 26 Φαρισαῖε τυφλέ, καθάρισον πρῶτον τὸ ἐντὸς τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἵνα γένηται καὶ τὸ ἐκτὸς αὐτῶν καθαρόν.

@ Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Δευ, 05/10/2015 - 19:30 Δεν μου λες ρε μεγάλε, νομίζεις ότι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε στο google ένα κομμάτι από την Καινή Διαθήκη και να το κάνουμε copy-paste ή πιστεύεις ότι περνιέσαι για έξυπνος; Για το δια ταύτα έχεις να πεις τίποτα; Συμφωνείς ή διαφωνείς μ' αυτά που γράφονται πιο πάνω για τις καμπάνες και τις μεγαφωνικές στις Θείες Λειτουργίες; Εμείς δηλαδή που μας τη δίνει στα νεύρα όλο αυτό το show είμαστε λιγότερο χριστιανοί από σένα; Άντε, γιατί και η βλακεία έχει τα όριά της...

Οι εκκλησίες δε θα πρεπε να έχουν μεγάφωνα κι οι καμπάνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Φτάσαμε αισίως στο 2015 και όπως και να το κάνουμε όλο αυτό το πράμα έχει ξεφτίσει. Όποιος πιστεύει ας λειτουργείται και ας συμμετέχει στην ενορία του. Οι υπόλοιποι που δε θέλουν, ας μπορούν να ησυχάσουν σπιτάκι τους. Οι παπάδες στυλ Ιερεμία που εξοργίζονται και ουρλιάζουν σε όσους θέτουν τόσους απλούς προβληματισμούς και προτάσεις, έχουν μείνει ακόμα στο 1800.

Αγαπητοί συνδημότες, όπως όλοι γνωρίζετε κάθε ενορία στη πόλη μας διαθέτει κωδωνοστάσιο με καμπάνες.Σε κάθε Θεία Λειτουργία οι καμπάνες χτυπούν 3 φορές(στην αρχή του όρθρου,στις καταβασίες και στη δοξολογία)ή σε αρχιερατική Θ. Λειτουργία 4 και όχι ακατάπαυστα(όπως λανθασμένα ανέφερε ένας ημιμαθής σχολιαστής)Οι καμπάνες ,αν και προέρχονται από τη Δύση, υιοθετήθηκαν από την ανατολική εκκλησία κατά το 9ο αιώνα και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.Συνεπώς,οι καμπάνες και γενικότερα οι εκκλησίες αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα.Εύλογα ,λοιπόν γεννιέται το ερώτημα:Πώς θα αντιδράσουμε εάν κάποιος ήθελε να τροποποιήσει τη διαδικασία του εθίμου "Αρκαδικός Γάμος",το οποίο αποτελεί στοιχείο παράδοσης των Ελλήνων και ειδικότερα των Αρκάδων;Έτσι,με το σκεπτικό αυτό τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδο,στο οποίο ο εγερτήριος ήχος ακούγεται στις 6:00 θα έπρεπε να είχαν πράξει το ίδιο.Επιπλέον(αναφέρομαι στις κυριακάτικες Θ. Λειτουργίες),θα ήθελα να τονίσω ότι συμφωνα με την ελληνική Αστυνομία η ώρα κοινής ησυχίας τελειώνει στις 7:00 για τη θερινή περίοδο και στις 7:30 για τη χειμερινή περίοδο.Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι οι πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και κατά συνέπεια η επίσημη θρησκεία του Κράτους είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.Έτσι μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία,όπως είναι η ελληνική,η απόφαση των πολλών,καθώς και των μειονοτήτων πρέπει να γίνει σεβαστή.Με βάση όλα τα προηγούμενα και έχοντας γνώση για την ανεξιθρησκεία,η θρησκεία του καθένος πρέπει να είναι σεβαστή(εξαίρεση αποτελούν παραθρησκείες,οι οποίες καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα).Συνεπώς,όπως κάποιος θα σεβαστεί τη θρησκεία και τη τέλεση των ακολουθιών της θρησκείας ενός άλλου,έτσι και αυτός πρέπει να πράξει το ίδιο(θέλοντας ή μη θέλοντας!).Αυτό θεωρείται σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα!Για να μην εθελοτυφλούμε όμως θα πρέπει να αναφέρω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις(π.χ. Μεγάλη Παρασκεύη,Πάσχα)γίνεται εντονότερη χρήση των καμπάνων.Σε αυτές τις περιπτώσεις απαραίτητος θεωρείται ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στην ελευθερία του συνανθρώπου μας για την ομαλή διεξαγωγή των θρησκευτικών του ακολουθιών,κάτι που δυστύχως απουσιάζει από τους περισσότερους σχολιαστές-συνδημότες.

Είναι κάποιες Κυριακές πρωί, όχι μια-δύο, που οι καμπάνες στην Αγία Αικατερίνη χτυπούν ακατάπαυστα για πάνω από ένα τέταρτο. Αν οι της εκκλησίας θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάμε, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτό είναι κάτι που απομακρύνει όχι μόνο εμάς,αλλά και τα μικρά παιδιά. Ας το προσέξουν πολύ αυτό . Σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσελκύσουν τους πιστούς για να παρακολουθήσουν την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, όπως με το να δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και να σέβονται τα δικαιώματα και τις επιλογές των άλλων.

@Δημότης - Ζω στην Τρίπολη και είμαι δίπλα σε εκκλησία. Το χτύπημα από τις καμπάνες το πρωί της Κυριακής, το απόγευμα και όποτε άλλοτε το επιβάλει η ορθοδοξία, δεν χρειάζεται να είναι 15 λεπτά για να είναι ενοχλητικό. Είναι για 1-2 λεπτά και είναι ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ. Στις 7 το πρωί το να χτυπάνε σε απόσταση μερικών μέτρων εκκωφαντικά από τα αυτιά σου καμπάνες είναι ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ. Είδα ότι μίλησες για ώρες κοινής ησυχίας. Αν τις ίδιες ώρες βάλω μουσική στην ίδια ένταση που χτυπάει η καμπάνα, είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι θα έρθει η αστυνομία. Δεν είμαι κάφρος για να κάνω αντίποινα αλλά φέρνω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε ότι όσοι είμαστε δίπλα σε εκκλησίες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχει λόγος για τόσο δυνατές καμπάνες. Αν είναι θέμα παράδοσης, ας βάλουν μικρότερες. Είναι σαφές ότι οι καμπάνες πλέον δεν εξυπηρετούν τον σκοπό που είχαν παλιότερα. Κανένας δεν πάει στην εκκλησία γιατί ακούει την καμπάνια. Ούτε οι ηλικιωμένοι. Αφού είναι παράδοση, να την σεβαστώ. Να με σεβαστεί όμως και η εκκλησία και να χαμηλώσει την ένταση.

@ Δημότης (χωρίς επαλήθευση) στις Τετ, 07/10/2015 - 20:23 Ημιμαθής είσαι και φαίνεσαι, όπως και μπουρδολόγος...Στον Άγιο Τρύφωνα π.χ. κάθε Κυριακή οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν από τις 7 μέχρι τις 8:30 το πρωί, ανά ένα τέταρτο...Εκτός κι αν δεν ξέρουμε τί ακούμε...Το «ακατάπαυστα» σε πείραξε ή ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι μια Κυριακή την εβδομάδα που μας έχει μείνει να ξεκουραστούμε και πεταγόμαστε θέλοντας και μη από τις 7 παρά το πρωί; Το ότι είσαι εκτός θέματος, δεν το συζητώ...Γτράφεις άλλα αντί άλλων, περί άλλων τυρβάζεις, τρία πουλάκια κάθονται και, γενικότερα, ΦΟΥΜΑΡΑ!!! Τί μας νοιάζει ρε μάστορα από πού προέρχονται οι καμπάνες και ποιος σου είπε εσένα για τροποποίηση του εθίμου του Αρκαδικού γάμου και διάφορες π@π@ριές που γράφεις! Ο εγερτήριος ύμνος, όπως λες, όντως ακούγεται στις 6 το πρωί, με μια «μικρή» διαφορά όμως...Δεν συνεχίζεται κάθε τέταρτο επί μιάμιση ώρα, μέχρι να σου τρυπήσει τα αυτιά και τα νεύρα! Νομίζεις ότι έτσι παρακινείται ο κόσμος, ιδίως η νεολαία, να προσέλθει στην εκκλησία; Βγάλε μας και αντίχριστους τώρα, επειδή δεν γουστάρουμε όλο το πανηγύρι και το show (όπως είπε κάποιος άλλος σχολιαστής) στο οποίο έχουν μετατρέψει τη Θεία Λειτουργία και την εκκλησία γενικότερα, κάποιες θεούσες και κάποιοι μπαρμπάδες των εκκλησιαστικών συμβουλίων, που θεωρούν εαυτούς περισσότερο χριστιανούς απ' όλους εμάς τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς»...Για σοβαρευτείτε μερικοί-μερικοί, που την έχετε ακούσει άγιοι και νομίζετε ότι η Ιεροί Ναοί είναι τσιφλίκια σας...

Αν θέλει η εκκλησία να την σεβαστούν, πρέπει πρώτα αυτή η ίδια να σεβαστεί την παράδοσή της. Και η παράδοσή της δεν είναι 15 και 20 καμπάνες να χτυπούν ταυτόχρονα σε κάθε ευκαιρία, αλλά μία και μόνη καμπάνα (και μάλιστα σε ένα και μόνο σκοπό-τον Αδάμ για όσους γνωρίζουν...). Οι πολλές καμπάνες μοναστηριακή επίδραση και μάλιστα στα μοναστήρια όλες μαζί χτυπούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνήθως ένα ξήλινο ή σιδερένιο σήμαντρο χτυπάει τις υπόλοιπες φορές. Και οι μοναστηριακές καμπάνες ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με το κακόγουστο πανυγήρι που γίνεται με τις αυτόματες καμπάνες με τους προρρυθμισμένους (κακόγουστους και ξεκούρδιστους τις περισσότερες φορές) σκοπούς. Τα 400 σήμαντρα κι οι 62 καμπάνες μόνο στους θρύλους του λαού υπήρχαν και ουδέποτε στην πραγματικότητα. (αν και πλέον το εκκλησιαστικό κιτς κατάφερε και το έφτιαξε)

Καταρχάς θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους σχολιαστές-συνδημότες για την καθυστερημένη μου απάντηση.Επίσης θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας έχει ζητήσει τη μη υπερβολική χρήση των καμπανών από τις ενορίες.Η ένταση του ήχου των καμπανών είναι και αυτή συμβολική και φανερώνει τη μεγαλοπρέπεια της πίστης μας.Ακόμα θα ήθελα να τονίσω ότι οι καμπάνες στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία χτυπούν 3 φορές όπως ορίζει το τυπικό της εκκλησίας(το είχα τονίσει και σε προηγούμενο σχόλιο μου) και όχι ανά τέταρτο όπως συνεχίζει να επιμένει ένας εγωλάτρης-ημιμαθής σχολιαστής.Οι καμπάνες δε χτυπούν μόνο για να καλέσουν τον κόσμο στην εκκλησία,αλλά και για να θυμίσει στους ανθρώπους την ύπαρξη του Θεού(να τρέξει έστω και για λίγο η σκέψη του ανθρώπου στο Θεό).Συνεπώς,λανθασμένα πολλοί σχολιαστές-συνδημότες τονίζουν ότι οι καμπάνες δεν έχουν χρήση στις μέρες μας. Υ.Γ.συνεχίζεται σε άλλο σχόλιο

Υ.Γ. Για να απαντήσω και στην ερώτηση ενός σχολιαστή(Τί μας ...που γράφεις!,η οποία θα έπρεπε να είναι ερώτηση έχοντας ερωτηματικό στο τέλος).Αναφέρομαι στις καμπάνες,οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας,όπως άλλωστε και ο Αρκαδικός γάμος,καθώς και ότι μία ενδεχόμενη τροποποίηση του αρκαδικού γάμου θα ισοδυναμούσε με την αφαίρεση των καμπανών από τις εκκλησίες μας,νόημα που ο καθένας θα μπορούσε να βγάλει από τα προαναφερθέντα.Στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος αναγνώστης θεωρώ πως θα ήταν καλό να μην αναφερθώ.Επιπλέον,για να απαντήσω στο "Βγάλε μας τωρα και αντίχριστους"(και στο "θα με πείτε άθεο;"σε προηγούμενη ανάρτηση) νομίζω πως είναι κατανοητό ότι ο καθένας,από μόνος του, ακολουθεί το δρόμο που ο ίδιος επιλέγει,οπότε θεωρώ άσκοπο να εισέλθω στο παιχνίδι του συγκεκριμένου αναγνώστη,μέσα από το οποίο προσπαθεί δόλια να κάνει το συνομιλητή του να τον κατηγορήσει και επομένως να αποκτήσει πλεονεκτική θέση.

Για τολμήστε και πέστε τα αυτά και στους ανατολικά του Αιγαίου θρησκευόμενους και θα βρεθείτε εις τόπον χλοερό ........ για απιστία.<<Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί.......>>

Ε αφού οι ανατολικά του Αιγαίου ακόμα και σφάζουν στο όνομα του Αλλάχ τότε εμείς εδώ να είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε και άποψη κιόλας. Μια ερώτηση στον Δημότη. Αν στις 7 το πρωί ανοίξω τα παράθυρα και βάζω μουσική στην ένταση που χτυπάνε οι καμπάνες, στην ίδια συχνότητα (3 φορές μέχρι το τέλος της λειτουργίας), είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι θα υπάρξει εμπλοκή με την εκκλησία που είμαι δίπλα. Το ότι οι περισσότεροι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι δεν σημαίνει ότι θα επιβάλλουν την άποψη τους στους υπόλοιπους. Το Σύνταγμα υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία και τον ΠΟΛΙΤΗ, όχι τον πιστό. Τα δικαιώματα του πολίτη είναι πρώτα και ΠΑΝΩ από ΟΛΑ και ΟΛΟΥΣ. Αλλιώς έχουμε θεοκρατικό κράτος. Δεν είμαστε ισλαμαμπάντ όμως αλλά Δυτικό κράτος. Ακόμα και το δικαίωμα ΕΝΟΣ πολίτη ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνεται σεβαστό. Το να μουν θυμίζει το θεό με το ζόρι κάποιος δεν εκπορεύεται από ΚΑΝΕΝΑ νόμο. Το θεό θα τον θυμηθώ ή όχι, όποτε θέλω εγώ. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος με το ΖΟΡΙ για εμένα.

@ Παύλο - Μην ξεχνάς τους ψεκασμένους που περιφέρουν λείψανα με τιμές αρχηγού κράτους. Αυτό το περιθώριο δεν συγκυβερνάει απλώς αλλά επιβάλλει και τον Πρόεδρο του ΣτΕ που επιθυμεί. Πρώτη φορά καισαροπαπισμός

Αν θέλεις να ακούσεις εκκλησία πας στην εκκλησία ή βάζεις ζωντανά στην τηλεόραση το κανάλι της εκκλησίας. Και εδώ μας λες & για ολονυχτία, γιατί ο παπάς, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει η μισθάρα στο χέρι. Ο άλλος που πρέπει να εργαστεί, να πληρώσει φόρους για να πληρωθεί ο παπάς δεν πρέπει να κοιμηθεί γιατί έτσι και καλά θα σωθεί η ψυχή του. Και όχι μόνο το βράδυ, γενικώς γιατί να υπάρχουν μεγάφωνα. Αν είναι έτσι όταν θα παίζει η θεία λειτουργία στην διαπασών, να βάλω κι εγώ στη διαπασών Πάολα να λέει "εδώ θα γίνει της πουτάνας", να δούμε σε ποιον θα αρέσει περισσότερο.

@Δημότης 15:19, 16:57 Με λίγα λόγια μανάρι και για να μην γράφουμε σεντόνια και κατεβατά ολόκληρα σαν και του λόγου σου, αν εσύ γουστάρεις να ακούς καμπάνες, πάρε μία αγκαλιά στο σπίτι σου και άκουσέ την μόνος σου, για πάρτη σου, solo, ώστε να μην ενοχλείς κανέναν. Ο υπόλοιπος κοσμάκης που κυνηγάει μία μέρα να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί μια ώρα παραπάνω, δεν σας φταίει σε τίποτα. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά τα σχόλια στο 99% είναι αρνητικά στο ότι κάθε Κυριακή οι καμπάνες χτυπάνε σαν να μην υπάρχει αύριο, επί 1,5 ώρα μέχρι να ξυπνήσει και το παραμικρόι κύτταρο όποιου θέλει να ξεκουραστεί

Να είστε καλά που μας θυμήσατε τα ανεξίτηλα apotropea σχόλια του Λακάν

Εσείς οι θεούσες και οι θεούσοι που μετριέστε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχετε πάρει πρέφα ότι έχουμε 2020 και όχι 1821 που χτυπούσαν οι καμπάνες σαν τρελές για να μαζευτεί ο κόσμος στις εκκλησίες ή στις πλατείες; Πιστεύω ότι στις μέρες μας είναι "λίγο" πιο έξυπνος ο κόσμος και καταλαβαίνει πότε πρέπει να πάει στην εκκλησία, ακόμα και χωρίς να χτυπάνε σαν αγγελοκρουσμένες και σαν δαιμονισμένες οι καμπάνες, σε σημείο να αναστηθούν και οι νεκροί των νεκροταφείων. Ε, τι λέτε, μικρά μου θεουσάκια; Από περιέργεια, αν μαζευτούν αρκετοί και κάνουν καταγγελία για τις καμπάνες, τι θα γίνει; Ξέρουμε;

Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα.Υπαρχει αστυνομική διάταξη απαγόρευσης τοποθέτησης ηχείων...και καλό είναι να οργανωθούμε ενάντια στην απαξία της ζωής μας,ενάντια στον φαρισαϊσμό.

με την καμπάνα μόνο τα νεύρα του άλλου σπας. ούτε του θυμίζεις να παει στην εκλλησία ούτε τιποτα..καμια πρακτικη εφαρμογη παρα μόνο να σιχτιρίζεις ειδικά το καλοκαιρι που τα παντζούρια είναι ανοιχτά. Ομοιως και με τα μεγάφωνα (μας έχουν που μας έχουν ταράξει τα καγκούρια με μηχανακια και σαξόραλα όλη τη νύχτα ή και κανενας αραββωνας "γυφτικος" με ηχεία στο τέρμα, και έρχονται και οι καμπανες μετά να σε αποτελειώσουν). Όποιος ενδιαφέρεται ξερει: και ποτε, και τι ώρα ξεκιναει η εκκλησία. γιατι σπάτε τα νεύρα στους υπολοίπους;

Εδώ στον Αγιοβασίλη κάνουν μεταμεσονύχτια "ολονυχτία" και τη μεταδίδουν στα ηχεία στην πλατεία μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Και δεν είναι η μόνη παρανομία που κάνουν και δεν τους ελέγχει κανείς ποτέ... Αλλά και το πόρταλ έχει κόψει ουκ ολίγες καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στη μητρόπολη... σιγά μην ασχοληθεί κανείς με τις καμπάνες και τις άλλες "αμαρτίες" των παπάδων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.