Κατά πόσο είναι ασφαλείς οι παιδικές χαρές και ποιος έχει την ευθύνη;

Κατά πόσο είναι ασφαλείς οι παιδικές χαρές και ποιος έχει την ευθύνη;

Οκτώβριος 07, 2015 - 10:06
1 σχόλια

Αρκετές είναι οι παιδικές χαρές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργιάς, σύμφωνα με την απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος το 2014 έδωσε εντολή στους Δήμους να κάνουν έργα βελτίωσης στις παιδικές χαρές και να τις παραδώσουν έως τις 30 Ιουνίου του 2014.

Οι Δήμοι, ως όφειλαν, ξεκίνησαν τις εργασίες και έκαναν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοσθούν στις προδιαγραφές που έχουν οριστεί και να προμηθευτούν το ειδικό σήμα πιστοποίησης. Ο χρόνος όμως δεν ήταν αρκετός για τους Δήμους, οι οποίοι ακόμα και τώρα κάνουν εργασίες βελτίωσης στις παιδικές χαρές, προκειμένου να πάρουν την ειδική πιστοποίηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι για την Τρίπολη οι παιδικές χαρές οι οποίες ήταν στο πρόγραμμα και πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές είναι οι ακόλουθες:

-Παιδική χαρά Μεταμορφώσεως

-Παιδική χαρά στον χώρο του πάρκου στην πλατεία Άρεως

-Παιδική χαρά στην πλατεία Θεοκρίτου

- Παιδική χαρά Αγίας Βαρβάρας

-Παιδική χαρά Αριστοφάνους

-Παιδική χαρά στη στοά Αθανασιάδη

-Παιδική χαρά Λεβιδίου

Αν και έχουν τοποθετηθεί δάπεδα και όργανα,και πληρούνται και οι κανόνες ασφαλείας, η παραμέληση της συντήρησης των παιδικών χαρών πολλές φορές τις καθιστά μη ασφαλής και επικίνδυνες.

Διότι, είναι πράγματι τα δάπεδα σε καλή κατάσταση και οι κούνιες όλες στις θέσεις τους; Από την άλλη πλευρά, πολύ συχνά στις παιδικές χαρές της Τρίπολης, οι μικροί κάδοι είναι ξέχειλοι από σκουπίδια, ενώ πολλές φορές τα απορρίμματα είναι σκορπισμένα ακόμα και στους χώρους παιχνιδιού των παιδιών. Η κακή τήρηση των κανόνων υγιεινής καθιστούν μια παιδική χαρά επικίνδυνη, ιδίως για τα μικρότερα παιδιά.

Οι γονείς ανησυχούν και συνοδεύουν πάντα τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές,προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της δραστηριότητάς τους εκεί.

Εξαιτίας δε των πολλαπλών καταγγελιών που λάμβανε το υπουργείο για τη λειτουργία μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, με πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε σε παιδική χαρά Δήμου της Περιφέρειας Ηπείρου, το υπουργείο ξεκαθάρισε με νεότερη εγκύκλιο ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της.

Ωστόσο στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «οσάκις ο οικείος Δήμος κρίνει πως μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη, οφείλει να την σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος Δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων».

Οι Δήμοι πρέπει να προβαίνουν τακτικά σε έλεγχο όχι μόνο των παιχνιδιών των παιδικών χαρών που παρουσιάζουν φθορά από τη χρήση και χάνουν τη στατικότητά τους, αλλά και οι ίδιοι οι υπαίθριοι αυτοί χώροι πρέπει να ελέγχονται τακτικά, προκειμένου οι παιδικές χαρές σαν είναι ένας ασφαλής χώρος αναψυχής των παιδιών του εκάστοτε Δήμου.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αυτή που είναι κυριολεκτικά απαράδεκτη είναι η παιδική χαρά στον Άι-Γιώργη. Υπεύθυνος για αυτήν είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, που θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Αν' αυτού κωφεύει σε κάθε φωνή. Η τσουλήθρα που έχει εκεί είναι μεταλική. Στο κάτω μέρος έχει ανοίξει η λαμαρίνα και αν πιαστεί έκεί χεράκι παιδιού θα κοπεί στεγνά. Έχει στείλει mail γονιός από πρόπερσι. Καμία αντίδραση. Πήρα τηλέφωνο εγώ πέρσι για να το υπενθυμίσω. Μου έδωσαν ένα κινητό τηλέφωνο, κάποιας κυρίας Ορφανοπούλου, το οποίο δεν υφίσταται. Ελπίζω να ακούσει τώρα κάποιος αρμόδιος πριν υπάρξει ατύχημα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.