Τροφή για σκέψη

Τροφή για σκέψη

Σεπτέμβριος 04, 2015 - 18:48
3 σχόλια

Ας μην μιλήσουμε για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτέμβρη, διότι θα γίνουν με λίστα και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Ίσως όμως, ίσως, και επειδή εκλογές θα έχουμε ξανά, και προτού κλείσει τετραετία η επόμενη κυβέρνηση, θα μπορούσαν τα κόμματα να δημιουργήσουν γέφυρες με τα στελέχη τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου, αφενός, να ανανεωθούν πραγματικά τα ψηφοδέλτιά τους, και αφετέρου, να υπάρξει επιτέλους μια ουσιαστική σύνδεση σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στο κοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συχνά οι πολίτες παραπονούνται ότι οι βουλευτές των Νομών δεν ασχολούνται με τα τοπικά ζητήματα των κοινωνιών που τους ανέδειξαν. Τούτο, βέβαια, είναι λογικό να συμβαίνει ως έναν βαθμό από τη στιγμή που οι βουλευτές εκλέγονται για να νομοθετούν και να ψηφίζουν αποφάσεις που αφορούν στον τόπο εν συνόλω. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει να εκλέγονται βουλευτές άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ιδέα από τη διοίκηση, δεν έχουν την παραμικρή γνώση των διαδικασιών ανάπτυξης υποδομών, και αυτό επειδή δεν έχουν εμπλακεί ενεργά στη βάση της πυραμίδας της διακυβέρνησης, που είναι η αυτοδιοίκηση. Για να μην αναφέρουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, αναδείχθηκαν σε καίριες υπουργικές θέσεις πρόσωπα που είχαν θητεύσει σε μεγάλους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους ως άριστοι τεχνοκράτες, με τα γνωστά αποτελέσματα... Και αυτό το αναφέρουμε επειδή είναι διαφορετικό να εργάζεται κανείς για τα συμφέροντα μιας εταιρίας και να γίνεται υπουργός από το να εκλέγεται βουλευτής ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εξυπηρετεί, αν μη τι άλλο, απευθείας και άμεσα τους πολίτες.

Οπωσδήποτε χρειάζονται νέα πρόσωπα στην Ελληνική Βουλή. Ωστόσο, αυτά τα νέα πρόσωπα δεν θα ωφελήσουν την κατάσταση αν δεν είναι συνδεδεμένα, αν δεν έχουν εργαστεί δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζουν όχι μόνο τον διοικητικό μηχανισμό από τη βάση του, αλλά και τη γραφειοκρατία του, τις συνθήκες, τις δυσκολίες που συναντά ένα έργο από τη χρηματοδότησή του έως την υλοποίησή του. Με τα εφόδια που θα έχουν από την πείρα τους, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες, αλλά και να εντοπίσουν λύσεις αθέατες στο μη εξασκημένο μάτι, και ίσως θα μπορέσουν να σχεδιάσουν καλύτερα από τη νέα τους θέση το όποιο αναπτυξιακό πλάνο υπάρχει για τη χώρα.

Το διοικητικό σύστημα είναι δαιδαλώδες. Είδαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι ολόκληρος υπουργός Παιδείας ξέχασε να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ την εγκύκλιο για τη πρόσληψη των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία για τους υποψηφίους αλλά και προσφυγές στο ΣτΕ. Λάθη γίνονται, θα πείτε. Ωστόσο, η εμπειρία που αποκτά κανείς σε θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσε ίσως να αποδειχθεί η ειδοποιός διαφορά στην άσκηση των καθηκόντων ενός βουλευτή ή ενός υπουργού.

Αφού το μοντέλο των τεχνοκρατών απέτυχε, όπως απέτυχε και το μοντέλο ανθρώπων που δεν είχαν πείρα στην πολιτική και στα τερτίπια της και μιλούσαν με όρους ακαδημαϊκούς ανάμεσα σε μια αγέλη πεπειραμένων διαπραγματευτών και «ψημένων» στην πολιτική και όχι μόνο στα οικονομικά, μήπως η αναζήτηση στελεχών ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέδιδε καρπούς; Και, φυσικά, δεν αναφερόμαστε στην ένταξη «πυροτεχνημάτων» τύπου Ραγκούση, ο οποίος από δήμαρχος Πάρου λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον Γ. Παπανδρέου κλήθηκε σε καίρια θέση στην κυβέρνηση, προκειμένου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά...

Ζούμε στην εποχή που τα πολιτικά κόμματα ψάχνονται να ανανεώσουν τα στελέχη τους. Το πολιτικό σύστημα μοιραία αναπροσδιορίζεται, με άξονα την ίδια την κοινωνία. Συνήθως, για να λάβει κάποιος το χρίσμα και να γίνει υποψήφιος βουλευτής, αρκεί η καταγωγή από έναν Νομό και η δημοφιλία του εκεί, και φυσικά η διαπλοκή του -με την καλή έννοια- με ένα κόμμα. Θα μπορούσαν, όμως, τα κόμματα να αναζητήσουν υποψηφίους από τις δεξαμενές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσαν να θέσουν ως γνώμονα την προσφορά κάποιου μέλους τους στο δύσκολο κομμάτι της υλοποίησης έργων σε επίπεδο δημοτικό και περιφερειακό. Να αναζητήσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, που έχουν όμως την πείρα της δουλειάς στη διοίκηση. Θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ανθρώπους «της πιάτσας», που έχουν εμπλακεί ενεργά στη ζωή μιας τοπικής κοινωνίας, εργαζόμενοι σε προγράμματα αναπτυξιακά, και έχουν συναντήσει τα προβλήματα των μηχανισμών, ενώ παράλληλα είναι γνώστες του αντικειμένου.

Δίχως αμφιβολία, το πολιτικό μας σύστημα και το ίδιο το Κοινοβούλιο χρειάζεται ανανέωση. Και ανθρώπους ικανούς, που έχουν πείρα στο δύσκολο κομμάτι της διοίκησης, πέρα από γνώσεις και μεταπτυχιακά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πυρήνας της διοίκησης του κράτους και στελεχώνεται από πολλούς ικανούς ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης και τις δυσκολίες που αυτό ενέχει. Γι' αυτό, ίσως όλα τα κόμματα θα έπρεπε να αφουγκραστούν την κοινωνία και να μην δεσμεύονται μόνο από τον στενό κομματικό μηχανισμό, προκειμένου να αναδείξουν πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις που έχουν πάρει μυρωδιά από τη διοίκηση και τη διαχείριση πόρων. Εξάλλου, ο κομματικός μηχανισμός μπορεί να είναι η καρδιά ενός κόμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ες αεί να είναι και η καρδιά της όποιας κυβερνητικής πολιτικής. Πόσω μάλλον σήμερα, που έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι το κομματικό κράτος είναι ανάγκη να διαλυθεί, διότι διέλυσε τη χώρα.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

3 Σχόλια

Γελάει και ο Θέμης ο Μπαλασόπουλος που απολαμβάνει την θαλπωρή του χώρου 30 χρονάκια. Θερμοκήπιο διαφθοράς οι ΟΤΑ, δεν προλαβαίνει ο Ρακιντζής και ασχοληθεί με κάτι άλλο. Δήμαρχοι καταδικάζονται, καθαιρούνται, οι πελάτες τους τους ξαναεκλέγουν και πάει λέγοντας από τη Ζαχάρω μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ο καθένας για να προσωποποιήσει τη λέξη λαμόγιο έχει να αραδιάσει 50 ονόματα "αυτοδιοικητικών". Πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, πρόκειται όπως μοναδικά το διατύπωσε ο Πανούσης (ο Τζίμης) για δευτεροκλασάτα και κάτω στελέχη των κομμάτων που κοιτάνε να βάλουν χέρι στα δημόσια ταμεία. Θυμίζω τέλος την δυσανεξία των Δημάρχων από όλο το πολιτικό φάσμα να δώσουν στοιχεία στον έλεγχο για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά και για την απόλυση των προσληφθέντων με πλαστά δικαιολογητικά. Πιό άστοχο άρθρο δεν θυμάμαι.

Ωραίο το χαλί για τον τζίτζικα Ξανθίππη, τα κρόσια τα συνεχίζω εγώ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.