Δεν έκανες τσεκ-απ και αρρώστησες; Πρόστιμο!

Δεν έκανες τσεκ-απ και αρρώστησες; Πρόστιμο!

Αύγουστος 04, 2015 - 11:25
5 σχόλια

Οι προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου γίνονται υποχρεωτικές μέσω... ποινής στους αμελείς

Εμείς οι Έλληνες είμαστε αμελής λαός ως προς τα της υγείας μας, αλλά αυτό θα αλλάξει υποχρεωτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου». Υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου (μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη και παχέος εντέρου) προωθεί ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Και όσοι επιμένουν να αγνοούν τον προληπτικό έλεγχο, θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινή, εφόσον -χτύπα ξύλο!- αρρωστήσουν.

«Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τις εξετάσεις -οι οποίες θα ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και θα επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)- επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.

Και συνεχίζει:

Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν. 

Το κόστος της θεραπείας είναι ούτως ή άλλως δυσβάσταχτο. Ακόμα και το 50% του συνόλου της θεραπείας είναι απαγορευτικό για κάποιον αμελή ο οποίος θα αρρωστήσει. Από την άλλη πλευρά, και το κόστος που επωμίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε έναν ασθενή είναι τεράστιο, αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι και οι αμελείς ως προς τις εξετάσεις τους πληρώνουν τις εισφορές τους, και οι εισφορές αυτές για μια τέτοια περίπτωση προορίζονται. Δηλαδή, τι θα πει ο κ. Κουρουμπλής στον πάσχοντα; Πληρώνεις μεν τις εισφορές, αλλά θα πληρώσεις και τη μισή θεραπεία εφόσον αρρωστήσεις επειδή δεν έκανες προληπτικές εξετάσεις;

Η συγκεκριμένη πρόταση που θα τεθεί προς διαβούλευση, θυμίζει κάπως την πρακτική των πολλών ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που καθορίζουν το ύψος του κόστους της ασφάλισης ή ακόμα και την πιθανότητα να σε ασφαλίσουν βάσει των συνηθειών σου και του τρόπου ζωής ή και του οικογενειακού ιστορικού. Ωστόσο εδώ δεν γίνεται λόγος για ιδιωτική εταιρία η οποία φυσικά προσδοκά να έχει κέρδος, αλλά για το κράτος το οποίο όλοι πληρώνουν, αμελείς και μη αμελείς Έλληνες, για να έχουν πρόσβαση στη δημόσια Υγεία. 

Ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, δυστυχώς. Και ναι μεν η πρόληψη σώζει και πρέπει να γίνει συνείδηση, και αυτό είναι η πρόθεση του υπουργείου, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προωθήσει το υπουργείο τις προληπτικές εξετάσεις ή ακόμα και να τις καταστήσει υποχρεωτικές, χωρίς την ποινή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι κάθε ασφαλισμένου. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια δόση στην Εφορία, αλλά με την υγεία. 

Επικίνδυνες πρακτικές απεργάζονται εκεί στο υπουργείο. Ενώ ίσως, λέμε τώρα, θα έπρεπε να σκέφτονται πώς θα λειτουργήσουν οι αξονικοί τομογράφοι, για παράδειγμα, που «κοιμούνται» σε πολλά δημόσια νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Ή πώς ένας ασφαλισμένος θα κλείσει νωρίτερα από το εξάμηνο ραντεβού για να κάνει την περίφημη προληπτική εξέταση στα υποστελεχωμένα και ρημαγμένα ελληνικά νοσοκομεία. Λέμε τώρα...


5 Σχόλια

Τι αηδίες είναι αυτές ρε? Γιατί, κάποιος που το είδε εγκαίρως, θα έχει πολύ φθηνότερη θεραπεία???? Κουραφέξαλα, και τρόποι αισχροί, για να εξοικονομήσετε χρήματα! Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει πουθενά!

Ε ρε "γλέντια"! Πρώτη φορά αριστερά με υποχρεωτική....κολονοσκόπηση! Κι έχουμε να δούμε ακόμα...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.