Τσίπρα που δίδασκες και λόγο δεν κράτησες

Τσίπρα που δίδασκες και λόγο δεν κράτησες

Αύγουστος 03, 2015 - 16:33
5 σχόλια

Ό,τι μετά βδελυγμίας αποστρεφόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, θα το κάνει ως κυβέρνηση. Ωρυόταν το Τσίπρας ως αντιπολίτευση το 2011 και 2012 για τις απευθείας αναθέσεις της τότε κυβέρνησης σε οικονομικούς, νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, και τώρα ετοιμάζεται να πράξει ακριβώς τα ίδια. Κάτι η έλλειψη χρόνου, κάτι οι παρασκηνιακές κινήσεις για τις οποίες δεν μαθαίνουμε οι κοινοί θνητοί και πολλά πράγματα, την προηγούμενη Παρασκευή υπεγράφη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την πρόσληψη μέσω απευθείας αναθέσεων διακεκριμένων οικονομικών και τεχνικών συμβούλων που θα επιστρατεύσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους, προκειμένου να συνταχθεί η συμφωνία - μνημόνιο - θηλιά στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας που θα μας βγάλει από την αβεβαιότητα ενός Grexit. (Εδώ ας χειροκροτήσουμε, επειδή κατορθώσαμε να είμαστε εντός μιας Ένωσης που θα παραμείνει ενωμένη με κόλλα Ούχου για κάποια χρόνια ακόμα, ενώ στην πραγματικότητα έχει διαλυθεί πανηγυρικά.)

Έτσι, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να υπογράψει με ξένες τράπεζες και με μεγάλα νομικά γραφεία νέες συνεργασίες, προκειμένου να στηθεί η συμφωνία των 86 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στο τρίτο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική μπορεί να αναθέτει απευθείας, με τρίμηνες συμβάσεις έργου, «σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες» επί χρηματοοικονομικών, νομικών και οικονομικών θεμάτων, την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η Αγία Τριάς έγινε Αγία Τετράς.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» γράφει ότι οι εμπειρογνώμονες αυτοί μπορούν να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώ και αποφάσεις ανάθεσης έργου θα λαμβάνονται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

Μήπως, βρε παιδιά, το έχουμε παρακάνει; Υπάρχει κάτι που έχει υπογραφεί και δεν είναι κατά παρέκκλιση των νόμων, των διατάξεων, του Συντάγματος; 

Ποιοι θα υπογράφουν τις απευθείας αναθέσεις; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δαπάνες για τις αμοιβές των συμβούλων θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Αν δεν θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ, να του θυμίσουμε ότι ο Τσίπρας είχε καταγγείλει στη Βουλή την πρακτική των απευθείας αναθέσεων ως αξιωματική αντιπολίτευση για την τριετία 2010-2012, καθώς πουθενά δεν προβλεπόταν αυτή η πρακτική του διορισμού συμβούλων δίχως διεθνή διαγωνισμό. Σημειωτέον ότι τα γραφεία που είχαν αναλάβει τότε τη σύνταξη των μνημονίων είχαν λάβει ως αμοιβή περίπου 1,116 δισ. ευρώ, ενώ 635 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί όταν έγινε το PSI.

Τι θα κάνουν αυτά τα γραφεία; Θα συντάξουν τα νομικά κείμενα, θα υποστηρίξουν την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα στήσουν το ταμείο δέσμευσης περιουσίας του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά θα ασχοληθούν και με τα «κόκκινα» δάνεια. Μένει να δούμε αν τουλάχιστον οι νέες αυτές απευθείας αναθέσεις θα κοστίσουν λιγότερο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. 

Κάτι που δεν προβλέπεται. Για ποιον λόγο να πέσουν σε αμοιβές τα ακριβοσπούδαστα κοράκια που τρέφονται από την ευρωπαϊκή κρίση; Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται, σωστά; Χρυσή ευκαιρία και πεδίον δόξης λαμπρόν για τους μετρ των χρηματοοικονομικών και νομικών κύκλων που εκτείνονται από την Αμερική ως την Ιαπωνία και πάλι πίσω -ακούγονται μεγάλα ονόματα οίκων, όπως εκείνο της Nomura, της μεγάλης ιαπωνικής εταιρίας η οποία είχε συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση το 2011-2013. Ούτε σε αυτό κάποια πρωτοτυπία, λοιπόν. Δεν υπάρχουν άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες; Ούτε άλλοι νομικοί σύμβουλοι; Ή οι συγκεκριμένοι ίσως προτιμηθούν επειδή γνωρίζουν ήδη τα ελληνικά πράγματα; Ή απλώς έτσι έχουν τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που με πόνο ψυχής ανακαλύπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση γενικότερα; 

Ειδήσεις: 
Tags: 

5 Σχόλια

Αυτά κάνει το πάθος για εξουσία. Σε τυφλώνει και δεν βλέπεις μπροστά σου. Δεν πειράζει, το θέμα είναι να ξεστραβωθούν και να καταλάβουν τι γίνεται αυτοί που τους ψήφισαν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.