Γιατί τα ζευγάρια έχουν την ανάγκη να προβάλλουν τη σχέση τους στο facebook;

Γιατί τα ζευγάρια έχουν την ανάγκη να προβάλλουν τη σχέση τους στο facebook;

Αύγουστος 02, 2015 - 10:19
2 σχόλια

Έχει αρχίσει να γίνεται βασανιστική η καλοκαιρινή διαφήμιση του έρωτα στο Facebook. Γλυκά φιλάκια, αγκαλίτσες και πατουσίτσες στην άμμο, ένας έρωτας γλυκάλμυρος από αλάτι και μέλι. Από αυτούς που για κάποιους είναι στόχος ζωής και για άλλους εφιάλτης. Τι συμβαίνει και τα ζευγάρια έχουν την ανάγκη να προβάλλουν την σχέση τους στο Ίντερνετ;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αlbright College τα ζευγάρια που ποστάρουν για τη σχέση τους είναι γενικώς ικανοποιημένα μέσα σε αυτή, εκτός αν το παρακάνουν λίγο οπότε το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο με αυτούς. Ο Αντώνης Κατσουρός, υποψήφιος διδάκτορας ψυχολογίας σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει πλέον ρυθμιστής των σχέσεων και όλο αυτό δεν μας κάνει καλό.

VICE: Για ποιο λόγο νιώθουμε την ανάγκη να παρουσιάζουμε τη σχέση μας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα;

Αντώνης Κατσουρός: Γιατί αυτή είναι μία έμφυτη τάση του κοινωνικού ατόμου. Το άτομο όταν κοινωνικοποιείται έχει την ανάγκη να δώσει ένα δημόσιο προφίλ τέτοιο, που να είναι σύμφωνο με τα κοινωνικά αποδεκτά στάνταρ, πόσο μάλλον σε έναν τομέα όπως είναι οι σχέσεις. Και τα δύο φύλα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη προβολής ενός εαυτού που να θυμίζει τα κοινωνικά ιδεατά πρότυπα.

Δηλαδή το κάνουμε για τους άλλους;

Ουσιαστικά γίνεται περισσότερο για τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στα κοινωνικά δίκτυα έχει κανείς 800 φίλους. Δεν έχει μόνο 20-30 κοντινά του  άτομα που θέλει να επικοινωνεί μαζί τους, αισθάνεται ή νοιάζεται πραγματικά γι’ αυτά. Έχει ένα εύρος ανθρώπων και περισσότερο τον ενδιαφέρει η προβολή.

Η ανάγκη μας να δημοσιοποιούμε τη σχέση μας σχετίζεται και με την ανάγκη επιβεβαίωσης της ίδιας της σχέσης μας;

Είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί κι έτσι, αλλά εκεί οι θεωρητικοί των σχέσεων θα συμβούλευαν ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μία πιο άμεση επικοινωνία των συντρόφων μεταξύ τους. Ένα post μπορεί να γίνει είτε σαν ανάγκη να επιβεβαιώσουμε κάτι μέσα στην ίδια τη σχέση είτε για να βελτιώσει ή να βοηθήσει να σιγουρέψουμε μία κατάσταση, μία σχέση ή μία δέσμευση. Καλό όμως θα ήταν αυτό να συμβαίνει μέσα από μία άμεση επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, χωρίς να χρειάζεται αυτή η διαδικασία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αν ανεβάσουμε με το σύντροφό μας μία φωτογραφία και τον κάνουμε tag, είναι ένας τρόπος να «μαρκάρουμε» την περιοχή μας μέσα στο διαδίκτυο;

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν έρευνες από την επιστήμη της βιοεξέλιξης και τον έρωτα που δείχνουν ότι τα θηλαστικά ανέκαθεν στη φύση προσπαθούσαν να μαρκάρουν το ταίρι που επιθυμούν ή που θα ήθελαν να μπουν μαζί του στην διαδικασία αναπαραγωγής. Στα δίκτυα γίνεται με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από την προβολή της σχέσεις, με έναν πολύ έμμεσο τρόπο δηλαδή, που όμως έχει ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα ή προέρχεται από τον ίδιο τρόπο σκέψης -μαρκάρω ή δείχνω στους ανταγωνιστές ότι εγώ είμαι εκεί, είμαι καλά και δεν χρειάζομαι κάτι άλλο όπως κι αυτό το άτομο δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Έχετε παρατηρήσει φαινόμενα διαδικτυακής «κόντρας» μεταξύ ζευγαριών για το ποιο είναι πιο ευτυχισμένο σύμφωνα με αυτό που προβάλλει στα post του; Μπορεί όλο αυτό να λειτουργεί εις βάρος της ψυχολογίας κάποιων ζευγαριών που δεν παρουσιάζουν τη σχέση τους στο διαδίκτυο;

Είναι λίγο ακραίο, αλλά έχει συμβεί και συμβαίνει. Λέμε για παράδειγμα πως εγώ με το ζευγάρι μου πρέπει να κάνουμε τα ίδια ή καλύτερα με εσένα και το ζευγάρι σου, επειδή και η δική μου και η δική σου σχέση προβάλλονται σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο. Οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την χαρά στο πρόσωπο ενός ζευγαριού, τα συναισθήματά του ή αναρτήσεις που δείχνουν το πόσο ενδιαφέρομαι για εσένα άρα βάζω πράγματα στον τοίχο σου ή ανανεώνω τη σχεσιακή μου κατάσταση μαζί σου, όλο αυτό δημιουργεί έναν ανταγωνισμό ή και γκρίνιες σε ζευγάρια που έχουν κάτι λιγότερο, πράγμα που είναι παράδοξο. Δίνουν τόση βαρύτητα, σαν να είναι τα κοινωνικά δίκτυα ένας ρυθμιστής κάποιων σχέσεων.

Αν μέσα σε ένα ζευγάρι, ο ένας θέλει να δημοσιοποιήσει τη σχέση τους στο διαδίκτυο κι ο άλλος αρνείται να το κάνει, πολλές φορές αυτό δημιουργεί γκρίνιες και την απορία γιατί να μην θέλει να δημοσιοποιήσουμε ο σύντροφός μου τη σχέση μας;

Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποτελέσουν ρυθμιστή της σχέσης. Αν αποτελέσει αυτή η συζήτηση σοβαρό ζήτημα για την αποκάλυψη ή όχι της σχέσης μέσα από τα δίκτυα, τότε έχει πάρει όντως ρόλο ρυθμιστή και ρυθμίζει το ίδιο το δίκτυο το κατά πόσο το ζευγάρι θα είναι ανθεκτικό σε μία σύγκρουση που θα προκύψει και κατά πόσο θα καταφέρουν να παραμείνουν μαζί ή όχι. Τελικά δηλαδή έχει δοθεί μεγάλη αξία και μεγάλη εξουσία στα δίκτυα, κι αυτό είναι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν τα ζευγάρια, παρά η σύγκρουση για το αν θα δημοσιοποιήσουν τη σχέση τους ή όχι. Αλλά ακόμα κι αυτός που λέει όχι στη δημοσιοποίηση της σχέσης, αν επιμείνει πάρα πολύ, σημαίνει ότι κι αυτός έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα.

Πόσο έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ζήλιας μέσα στις σχέσεις λόγω των κοινωνικών δικτύων;

Σίγουρα έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Τα δίκτυα έχουν γίνει μέσα συγκρούσεων. Δεν είναι τελείως διαφορετικοί οι μηχανισμοί μέσα στη σχέση σε σύγκριση με ό, τι συνέβαινε παλαιότερα. Απλά, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον το μέσο έκφρασης όλων αυτών. Κι από τη στιγμή που έτσι μαθαίνει ο κόσμος να εκφράζεται, είναι φυσικό να προκύψει και πρόβλημα μέσα από εκεί.

Πλέον μπορεί να βιώνουμε και τον χωρισμό μας διαδικτυακά από διαγραφή φωτογραφιών με το παλιό μας ταίρι, ανάρτηση τραγουδιών που μιλούν για χωρισμό, μέχρι και κλείσιμο του λογαριασμού μας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Τα δίκτυα έχουν αρχίσει να αντικατοπτρίζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να δει κανείς τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται από πίσω και χειρίζονται τα προφίλ τους. Άρα κι ο χωρισμός, ειδικά αν είναι χωρισμός από μία μακροχρόνια σχέση, φέρνει το άτομο σε μία αρνητική ψυχολογική κατάσταση κι αυτό μπορεί να βγει στα κοινωνικά δίκτυα είτε με δυσάρεστα τραγούδια, μέχρι και με απόσυρση από το προφίλ.

Τελικά υπάρχει πρόβλημα αν θέλουμε να προβάλουμε τη σχέση μας μέσα από το διαδίκτυο;

Δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στο βαθμό που δίνει κανείς μεγάλη βαρύτητα στα κοινωνικά δίκτυα είναι σαν να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της σχέσης. Η σχέση είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί μεταξύ των ατόμων που την έχουν κι όχι να «ανοίγεται» με γνώμονα την κοινωνική επιβεβαίωση ενός τεράστιου περίγυρου που υπάρχει σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούμε να είμαστε και τελείως θετικοί ως προς την συνεχή δημοσίευση στιγμών ή την εξάρτηση μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα βγει σε καλό τελικά στη σχέση μας.

Πηγή: vice.com

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.