Από τον πρώην Κέρβερο της Τρόικα στη νυν Τετραρχία του Quartetto του Τέθριππου της Quadrigra

Από τον πρώην Κέρβερο της Τρόικα στη νυν Τετραρχία του Quartetto του Τέθριππου της Quadrigra

Ιούλιος 30, 2015 - 19:28
6 σχόλια

1. ΣΚΟΠΟΣ: 1.1 Η πολυθεματική κρίση την οποία βιώνουμε από το 2009 και η οποία θα συνεχίσει να μας βασανίζει για πολλά χρόνια ακόμη, λειτουργεί ως μηχανή παραγωγής λέξεων και ανεκδότων καθώς και ως μέσο ανάδειξης των επιστημονικών όρων και των εννοιών που ελάχιστοι γνώριζαν προ κρίσεως. Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, η κρίση έχει σαφώς ένα παιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα για όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, να κατανοήσουν και, κατά το cogito ergo sum (σκέφτομαι, άρα υπάρχω), να ασκήσουν το μυαλό τους για να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προβλέποντας τα  μελλούμενα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Πολιτικής 1.2 Οι παλαιοί και νέοι όροι που δημοσιογραφικά και γλαφυρά περιγράφουν τη μετάλλαξη από την τροικανή στη μετα-τροικανή εποχή της Μνημονιακής Ελλάδας, παρουσιάζονται στις επόμενες παραγράφους

2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: 2.1 Στο ευρύ πλαίσιο της λεξιπλασίας περίοπτη θέση κατείχε κατά την περίοδο των 2 πρώτων Μνημονίων Συνεννόησης (MoU= Memorandum of Understanding), η έκφραση Τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για prior actions μέχρι την υπογραφή της νέας συμφωνίας το Σεπτέμβριο, συνιστούν το τέλος της εκκρεμούσας (εδώ και 6 μήνες) αξιολόγησης του 2ου MoU, ενώ το 3ο MoU τριετούς διαρκείας και ύψους της τάξεως των 86 δις € μαζί με τους Εφαρμοστικούς Νόμους, θα το γευτούμε οσονούπω 2.2 Αν κρίνει κανείς από τη συμπεριφορά μιας μερίδας των υπηκόων και των πολιτικών καθώς και από την ποιότητα των δοκιμίων που αναφέρονται στα 2 MoU (άρα και για το 3ο), θα καταλάβει ότι οι περισσότερες απόψεις αναδεικνύουν αρνητικές διαπιστώσεις απώλειας του μέτρου και παραβίασης της λογικής. Αποπνέουν εθνικολαϊκιστική αερολογία, λαϊκίστικο συμπλεγματισμό, εμφυλιοπολεμικό ρεβανσισμό, συνωμοσιολογική ιδεοληψία, ευρωφοβική οργή, «ευρω-ληγούρικη» αχαριστία, ευρωσκεπτικιστική αμάθεια, δραχμολατρευτική αγραμματοσύνη (και κουτοπονηριά από τα lobby της δραχμής), ανικανότητα για mea culpa, κ.ο.κ. Ενώ με επιστημονικοφάνεια συνοδευόμενη από ex cathedra ντουτσεϊκούς στόμφους, παπικά αλάθητα και touchy ύφος για phising αμαθών και προβληματικών χαρακτήρων, ακούστηκαν φληναφήματα περί chicken game, theory of games, mental model theory, κ.ο.κ. 2.3 Έκαναν την εμφάνισή τους κάθε λογής ανθρωπότυποι. Μεσσιανιστές Girolamo Sovanarola, αδιάφθοροι εισαγγελείς Di Pietro, ριζοσπάστες Maximilien Robespierre, ιεροεξεταστές Bernard Gui, guru της Οικονομίας της Ευρωζώνης, νομπελίστες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και επαναστάτες Ernesto "Che" Guevara. Μαζί με αυτούς και τρομεροί Sherlock Holmes και Hercule Poirot  της σκανδαλολογίας 2.4 Όλοι αυτοί συνέβαλαν στην παρομοίωση της Τρόικα με το μυθικό τρικέφαλο Κέρβερο (βλ. τίτλο άρθρου).

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΙΚΑ; 3.1 Το όνομα προέρχεται από τη ρωσική λέξη που δηλώνει την άμαξα (ή το έλκηθρο) που σύρεται από τρία άλογα. Χρησιμοποιείται  για να περιγράψει οποιουδήποτε είδους τριμερή συνεργασία 3.2 Στην Πολιτική Ορολογία, χρησιμοποιείται ο όρος τρόικα αναφερόμενος στην εκάστοτε ισχυρή τριανδρία που ηγείτο του Πολιτμπιρό (Politburo) του ΚΚΣΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης) κατά διάφορες ιστορικές περιόδους. Για παράδειγμα: Στάλιν – Ζηνόβιεφ – Κάμενεφ, μετά βραχύβια τρόικα Μπέρια – Μαλένκοφ - Μολότοφ, μετά Χρουτσόφ - Μπέρια – Μολότοφ, αργότερα Μπρέζνιεφ - Κοσίγκιν – Ποντγκόρνι, κ.λπ.

4. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΒΕΡΟΣ; 4.1 Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις, λέγοντας κέρβερος εννοείται κάθε άγρυπνος και αυστηρός φρουρός ή θεματοφύλακας αξιών και πιστός εφαρμοστής εντολών 4.2 Στην Ελληνική Μυθολογία, ο κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη. Η παρουσία του κέρβερου εξασφαλίζει την παραμονή των νεκρών στον Κάτω Κόσμο αλλά και την αδυναμία των ζωντανών να εισέλθουν σε αυτόν 4.3 Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στον κέρβερο λ.χ. ο Ησίοδος στο επικό ποίημα της Θεογονίας, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, κ.α. Κατά την Ελληνική Μυθολογία στο 12ο Άθλο του Ηρακλή,  ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη για να αρπάξει τον τρικέφαλο κέρβερο και να τον οδηγήσει στον Ευρυσθέα ο οποίος φοβήθηκε και τον επέστρεψε στον Κάτω Κόσμο. Ο Ορφέας με τους ήχους της μαγικής λύρας που έπαιζε, κατάφερε να εξημερώσει τον κέρβερο που τον άφησε να παραλάβει την Ευρυδίκη από τον Άδη 4.4 Εκτός από τρικέφαλος, ο κέρβερος περιγράφεται από άλλους συγγραφείς ως «πεντηκοντακέφαλο» (Ησίοδος) ενώ άλλοι τον περιγράφουν σαν σκύλο με πόδια λιονταριού ή ουρά ερπετού, κ.λπ.  4.5 Ο κέρβερος εμφανίζεται και στη Ρωμαϊκή Μυθολογία στο μύθο του ήρωα Αινεία 4.6  Αναφορά στο κέρβερο γίνεται επίσης στη Θεία Κωμωδία του Δάντη στον τρίτο κύκλο της κόλασης (Ωδή στ΄)

5. ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ: 5.1 Κατά την 6μηνιαία περίοδο της καταστροφής της Ελληνικής Οικονομίας (από την 25η/1/2015 έως σήμερα) όπως αποκαλύπτεται από την Έκθεση του Γραφείου της Βουλής που παρακολουθεί και αξιολογεί τον Π/Υ, από τις Εκθέσεις της Κομισιόν, της Eurostat, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, του ΟΟΣΑ, κ.λπ.  οι κάθε λογής  αντιμνημονιακοί εξοστράκισαν τον όρο Τρόικα και τον αντικατέστησαν από το θολό και απροσδιόριστο όρο Θεσμοί ο οποίος συνάδει με την αποτυχημένη στρατηγική της δημιουργικής ασάφειας (όπως αποδείχθηκε ex post)  5.2 Επειδή «απαιδευσία παντών παθών μήτηρ» που έλεγε ο Πυθαγόρας, ήταν νομοτελειακά και διαλεκτικά αναπόφευκτο (για όλους όσοι διαθέτουν στοιχειώδη μαρξιστική παιδεία), η φούσκα του αντιευρωπαϊσμού να σπάσει, ο αντιμνημονιακός δονκιχωτισμός να δώσει «γη και ύδωρ» και μάλιστα «αβρόχοις ποσίν» ενώ ο δραχμολάγνος ντουτσεϊσμός να διασυρθεί και να διακωμωδηθεί  5.3 Όπως θα έκανε κάθε comme ils faut σπουδάρχης, wannabe αρχολίπαρος, glittering θεσιθήρας και trendy εξουσιολάγνος, η ευέλικτη λύση ήταν μια και μοναδική. Η «κυβίστηση» (κοινώς κωλοτούμπα). Μια κυβίστηση σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας με ipso facto μακροχρόνιες δυσμενέστερες επιπτώσεις για όλους ενώ κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τα επαχθή και απεχθή μελλούμενα όταν αργότερα θα υπογραφεί η συμφωνία για το 3ο MoU.

6. ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΤΡΟΙΚΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: 6.1 Στη μετα-τροικα μεταβατική εποχή που βιώνουμε, γεννήθηκαν νέοι όροι όπως είναι αυτοί που φαίνονται στον τίτλο και οι οποίοι σηματοδοτούν την προσθήκη ενός νέου μέλους στην τριαρχία που μετασχηματίζεται πλέον σε Τετραρχία 6.2 Το διάδοχο σχήμα που διαδέχθηκε την προϋφιστάμενη τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα περιλαμβάνει επιπλέον ένα ακόμη μέλος προερχόμενο από το νέο δανειστή-εταίρο που είναι ο ESM  (=European Stability Mechanism = Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας = ΕΜΣ) 6.3 Έτσι, δημιουργείται το νέο  θεσμικό όργανο του τετραμελούς διευθυντηρίου των τεχνοκρατών (και των συνοδευτικών κλιμακίων που τους στηρίζουν) με σκοπό: την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής των prior actions και μετά του 3ου MoU με βάση την αρχή pacta sunt servant, δηλαδή το αξίωμα ότι μεταξύ των συμβαλλομένων «οι συμφωνίες είναι τηρητέες» 6.4 Υπενθυμίζεται ότι  το σπέρμα της αρχής της τηρήσεως των συμφωνιών βρίσκεται στους Νόμους του Πλάτωνα, είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (Συνθήκες, Πρωτογενές, Δευτερογενές και Παράγωγο Δίκαιο, Κανονισμοί Ευρωζώνης), είναι erga omnes στο Ελληνικό Σύνταγμα (λ.χ. Άρθρο 2, παρ.2, Άρθρο 28, παρ.1, κ.λπ ) και είναι εναρμονισμένο με το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών (Σύμβαση της Βιέννης, Προεδρικό Διάταγμα 402, ΦΕΚ 141 Α/ 23-5-1974).

7. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΡΧΙΑ; Η Τετραρχία (Αρχή των τεσσάρων) ήταν ένα σύστημα διακυβέρνησης που δημιουργήθηκε από τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό το 293 μ.Χ. με σκοπό να λυθούν τα σοβαρά στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τη θέσπιση του Αύγουστου (Πρεσβύτερου Αυτοκράτορα) και κάτω από αυτόν του Καίσαρα (Υφιστάμενο Αυτοκράτορα), η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε Τετραρχία με δυο Αυγούστους και δυο Καίσαρες.

8. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ:  Ο όρος κουαρτέτο εγχόρδων περιγράφει ένα μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τέσσερις εκτελεστές εγχόρδων μουσικών οργάνων (δυο βιολιά, μια βιόλα, ένα βιολοντσέλο). Κουαρτέτα μπορούν να συντίθενται και από άλλους συνδυασμούς οργάνων, όπως π.χ. τα πνευστά (στην οποία περίπτωση αναφερόμαστε σε κουαρτέτο πνευστών), τα κρουστά, κ.ο.κ. Μεταφορικά περιγράφουμε ως κουαρτέτο κάθε μορφή τετραρχίας, όπως σήμερα την προσθήκη στην προϋφισταμένη τρόικα του τετάρτου μέλους που εκπροσωπεί τον ESM.

9. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΘΡΙΠΠΟ KAI QUADRIGA; 9.1 Στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει άρμα με 4 άλογα. Το χρησιμοποιούσαν ιδίως στις αρματοδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμφανίζεται ως άρμα των Θεών και των Ηρώων σε πολλά αρχαιοελληνικά κειμήλια (αγγεία, αμφορείς, λήκυθοι, κύλικες, κ.λπ.). Quadriga είναι η Ρωμαϊκή εκδοχή του τέθριππου στις ιπποδρομίες και στις αρματοδρομίες που συμβόλιζε το θρίαμβο 9.2 Γλυπτά Τέθριππου/Quadriga κοσμούν πολλές πόλεις του κόσμου. Για παράδειγμα: Quadriga of Victory (Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο), Arc de Triomphe du Carrousel (Παρίσι), στην Αγία Πετρούπολη, κ.λπ. 9.3 Υπάρχει το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Επιστημών Netswerk Quadriga στο Βερολίνο. Έχει καθιερώσει inter alia από το 2003 τη βράβευση προσωπικοτήτων της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού για τη συμβολή τους στην προώθηση καινοτόμων ιδεών 9.4 Από ειδησεογραφικές πληροφορίες συνάγεται ότι η μετονομασία της τρόικα σε τεθριππον/quadriga απόδίδεται στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Yuncker.

10. Η QUADRUGA ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΤΡΟΙΚΑΝΗΣ ΤΕΤΡΑΡΧΙΑΣ: 10.1 Από το ΔΝΤ, η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου (Delia Velculescu). Πηρε τη θέση του Ινδού Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal) ο οποίος είχε αντικαταστήσει το 2013 το Δανό Πόουλ Τόμσεν (Poul Tomsen). Ο Ρίσι Γκογιάλ θεωρείται ότι απέτυχε στην Ελλάδα. Αντίθετα ο Πόουλ Τόμσεν θεωρείται ως επιτυχημένος και αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας χρέη Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αφού συμμετείχε στο παρελθόν στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα (2009 μαζί με τον πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τον Ολλανδό Μπομπ Τράα,BobTraa). Η σκληρή τεχνοκράτισσα άφησε εποχή στην Κύπρο λόγω των θέσεών της, με αποτέλεσμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» να της δώσει το όνομα «Δρακουλέσκου». Ο «κίτρινος τύπος» αναφέρεται σε σύγκρουση της Βελκουλέσκου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το «κούρεμα των καταθέσεων». Λάθος γιατί η  Βελκουλέσκου δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα. Το κούρεμα έγινε σε συμφωνία που λήφθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Christine Lagarde (Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ) 10.2 Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο (Declan Costello) που αντικατέστησε το Γερμανό Ματίας Μορς. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά επικεφαλής ήταν ο  Σερβάς Ντε Ρούζ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Μορς και ο τελευταίος από τον Κοστέλο 10.3 Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ράσμους Ρέφερ (Rasmus Rüffer) ο οποίος αντικατέστητε το Γερμανό Κλάους Μαζούχ. Ο Μαζούχ ήταν ο μοναδικός που δεν είχε αλλάξει στο σχήμα της τρόικας από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα 10.4 Από τον ESM, ο Ιταλός Νίκολα Τζιαμαριόλι (Nicola Giammarioli) 10.5 Απέναντι στην τετραρχία θα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 
Tags: 

6 Σχόλια

Τον κακό του, τον ψυχρό και τον ανάποδο! Μόνο διαγγέλματα ξέρει να κάνει κάθε τρεις μέρες, και δημοψηφίσματα-φιάσκο!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.