Δέσμιοι των capital controls και οι αγρότες της Αρκαδίας (video)

Δέσμιοι των capital controls και οι αγρότες της Αρκαδίας (video)

Ιούλιος 31, 2015 - 12:14
5 σχόλια

Σημαντικά προβλήματα στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεσή τους και την τροφοδοσία, έχει προκαλέσει το κλείσιμο των Τραπεζών και η επιβολή capital controls.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αρκαδίας Τσιοτίνας Αθανάσιος απαντώντας λακωνικά στην ερώτηση για το πώς τα βγάζουν πέρα οι αγρότες είπε «δεν τα βγάζουν».

 Η γενική οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει και τον αγροτικό κόσμο με τις πωλήσεις να μειώνονται και να δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως έλλειψη στις ζωοτροφές αλλά και στα φάρμακα.

Ο συνεταιρισμός με το κλείσιμο των τραπεζών έχει έρθει σε μία δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της καθημερινότητας, καθώς οι εταιρίες με τις οποίες συναλλάσσονται καθημερινά ζητούν στο σύνολό τους τα χρήματα όλα σε μετρητά για να ξεκινήσει η παραγγελία.

Σε ερώτηση μας για το αν ο συνεταιρισμός μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες βάζοντας πλάτη, είπε ότι οι κλειστές τράπεζες δένει τα χέρια του συνεταιρισμού μη μπορώντας να κάνει τις απαραίτητες συναλλαγές.

Τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές που έχει ο συνεταιρισμός στις αποθήκες του δυστυχώς έχουν αδειάσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 70% αναγκάζοντας τον συνεταιρισμό να μπει σε μία λογική πιο συγκρατημένη, γατί οι ποσότητες είναι πολύ μικρές και φτάνουν ίσα ίσα για τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Τσιοτίνας επεσήμαινε ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη και δυστυχώς οι αγρότες που θα τα χρειαστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα για τις καλλιέργειές τους.

Στην ιδιοκτησία του ο συνεταιρισμός έχει και ψυγεία στα οποία αποθηκεύονται προϊόντα, αλλά και συσκευαστήρια στα οποία γίνεται κυρίως συσκευασία πατάτας Τριπόλεως η οποία και προωθείται σε μεγάλες αγορές.

Ο συνεταιρισμός αγοράζει τις πατάτες από τους παραγωγούς, τις συσκευάζει, τις μεταποιεί και τις προωθεί προς πώληση. Φέτος από τον Νοέμβριο όπου ανέλαβε η νέα διοίκηση έγινε μία μεγάλη συνεργασία με σουπερμάρκετ σε συμφέρουσα τιμή για τον παράγωγο.

Μετά τις 15 Αυγούστου που θα γίνει και η συγκομιδή πατάτας θα υπάρχει πάλι μία μεγάλη συνεργασία διαθέτοντας έτσι την γνωστή πατάτα Τριπόλεως σε μεγάλες αγορές.

Στην προώθηση αυτή βοηθά και το brand name κάνοντας την πατάτα Τριπόλεως γνωστή και με καλή φήμη.

Ένα ακόμη βήμα το οποίο έκανε ο συνεταιρισμός είναι μία συμφωνία με επιχειρηματία στο Άργος, ο οποίος αγόρασε τα 100.000 τόνους βύσσινα τα οποία θα γίνουν χυμός. Η τιμή μπορεί να μην ήταν απόλυτα συμφέρουσα για τους παραγωγούς όπως ανέφερε , αλλά αποφεύχθηκε ο μαρασμός του καρπού και η αχρήστευσή του.

Οι αγροτικές εργασίες περιλαμβάνουν  αυτό τον καιρό την συγκομιδή ντομάτας και λοιπών οπωροκηπευτικών και γίνονται προετοιμασίες για την συγκομιδή πατάτας μετά τις 15 Αυγούστου.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Δέσμιοι των capital control και οι αγρότες της Αρκαδίας


5 Σχόλια

Να λες αληθιες φιλε. Η ΕΝΩΣΗ δεν μπορει να αγορασει με πιστωση. Οι ιδιωτες γεωπονοι μπορουν. Στηριζουν τους πελατες τους στην δυσκολοι. Εσυ μας εριξες πορτα....Μην τα ισοπεδωνεις ολα. Δεν υπαρχουν ελλειψεις σε φαρμακα λιπασματα. Εσεις εχετε ελλειψεις διοτι ειστε απροσωποι και επικινδυνοι. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ. Με ποια σειρα θα πουλησουν οι παραγωγοι τις πατατες? Πρωτα τα μελη του ΔΣ? Μαλλον διοτι ετσι ακριβως προμηθευτικαν πατατοσπορο και ετυχαν καλυτερης αντιμετωπισης στην πιστωση.......δεν τρωμε κουτοχορτο.

Ετσι μπράβο να βγαίνουμε σιγά σιγά από τη μαύρη οικονομία με τήρηση βιβλίων και φορολογία, η Ντέλια (όπως πολλές Ρουμάνες) ξέρει από αγροτικό εισόδημα

Πρόεδρε, σε προκαλώ μετά τη συγκομιδή της πατάτας να δώσεις στη δημοσιότητα τα παραστατικά των πληρωμών προς το ΙΚΑ. Ή μήπως δεν πληρώνετε ούτε 1 εργόσημο; Πρώτοι στην κλάψα, αλλά και πρώτοι στη φοροδιαφυγή και αισφοροδιαφυγή. Τα συνήθη κορόιδα να πληρώνουν μόνο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.