Γιαννόπουλος: Το Δημοψήφισμα που δεν έγινε …

Γιαννόπουλος: Το Δημοψήφισμα που δεν έγινε …

Ιούλιος 03, 2015 - 20:19
8 σχόλια

Ο ελληνικός λαός όμως έχει έστω και αργά την ευκαιρία να εκφράσει με την ψήφο του το «ΝΑΙ» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας

Τα τελευταία πέντε χρόνια μας δίδαξαν ότι η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι τις εξαγγελίες, από τις συνέπειες και όχι τις επιθυμίες, από τα έργα και όχι τα λόγια. Το μάθημα αυτό το πληρώσαμε όλοι ακριβά και περισσότερο οι πιό αδύναμοι της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα και οι εκπρόσωποί του με την κρίση αξιοπιστίας τους και τις μεγάλες ανακατατάξεις και σε επίπεδο κομμάτων και προσώπων.

Με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής, οφείλουμε όλοι μας να αποδείξουμε ότι το πάθημα μας έγινε μάθημα και να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Όταν η ίδια η κυβέρνηση, που αποφάσισε το δημοψήφισμα, το χαρακτηρίζει ως μέσο πίεσης αναγνωρίζει ότι το ερώτημα δεν είναι πραγματικό, αλλά μέσο για την επίτευξη κάποιου άλλου σκοπού, που όσο δεν ξεκαθαρίζεται, όλο και περισσότερο επιτείνει την σύγχυση και επιβαρύνει την τρωθείσα αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Πλησιάζοντας η Κυριακή, το δημοψήφισμα έχει πλέον χάσει την δημοσιονομική του διατύπωση και παίρνει τις διαστάσεις που θα έπρεπε να έχει, ως ένα καθαρά εθνικό θέμα, την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης, που εφαρμόζει σήμερα την πιο σκληρή δημοσιονομική και αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα βρέθηκε να είναι ο αδύναμος κρίκος, από λάθη και παραλείψεις που η ίδια έκανε. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν είχαμε φροντίσει τα του οίκου μας, θα είμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Οι δυσκολίες και οι συνέπειες από την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ και αργότερα ΕΕ (από το κοινό νόμισμα, την αντίθεση Βορρά-Νότου, τον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας, κλπ) ήταν γνωστές ήδη από την δεκαετία του ’80, διατυπωμένες με σαφήνεια από τους ηγέτες της χώρας που καθόρισαν την συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το σωστό όμως ερώτημα, έπρεπε να είχε γίνει τότε, για ζητήματα που καθόρισαν την πορεία της Ευρώπης και οδήγησαν στα σημερινά της χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική επιλογή της συμμετοχής στην υπό διαμόρφωση ομοσπονδία είχε παρόλα αυτά την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρόλο που πάντοτε υπήρχαν και συγκρούσεις αλλά και επιτυχίες του ευρωπαϊκού νότου για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην ανάπτυξη (ΜΟΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ), την κοινωνική συνοχή (συνθήκη Λισσαβόνας) και την θεσμική ολοκλήρωση. Η
ουσιαστική συζήτηση για τις δυσκολίες και τα διλήμματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν έγινε τότε, γιατί η πολιτική στην Ελλάδα συχνά παρέμενε στο σύνθημα, στην εξαγγελία και πάντα στην πελατειακή εξομάλυνση των αντιθέσεων.

Είναι τραγικό ότι αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα εθνικής στρατηγικής συζητιέται σε λιγότερο από μια βδομάδα και υποβιβάζεται σε ένα τακτικίστικο τέχνασμα, με πρωτοβουλία πολιτικών δυνάμεων, όχι απλά ανομοιογενών, αλλά από μια τερατογεννημένη πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει από ακραίους αριστεριστές διεθνιστές μέχρι ακροδεξιούς εθνικιστές φασίστες. Σε συνθήκες ακραίου λαϊκισμού, εν μέσω εκατέρωθεν απειλών για δικαστήρια, διαβλητών νομοθετημάτων αλλά και αντιδημοκρατικών απόψεων για τον ρόλο του στρατού και άλλων θεσμών του κράτους.

Ο ρόλος του ξένου παράγοντα είναι γνωστός στους Ελληνες, αλλά και ο μεγαλοϊδεατισμός είναι ένα ελάττωμα που μας έχει οδηγήσει σε εθνικές τραγωδίες. Τελικά τα «νταούλια» μπορεί να μας χάιδεψαν τα αυτιά, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ικανά να ξεσηκώσουν τις αγορές. Σε τελευταία ανάλυση οι δικές μας κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την διόγκωση του χρέους, οπότε ας πάψουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Οι συμμαχίες χτίζονται, δεν χαρίζονται.
Η στάση μας στο «ετεροχρονισμένο» δημοψήφισμα πρέπει να είναι για το συμφέρον της χώρας και του λαού μας. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ανήκει στον σκληρό πυρήνα, στην καρδιά της Ευρώπης και αυτό το δικαίωμα δεν το απεμπολούμε. Εχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση μιας Ευρώπης που να εκφράζει τις αξίες μας και δέν πρέπει να το θυσιάσουμε στο βωμό καμίας πολιτικής σκοπιμότητας. Αν οι τακτικισμοί και ο καιροσκοπισμός της σημερινής πολιτικής ηγεσίας δίνουν την ευκαιρία σε παλιές και φθαρμένες ηγεσίες να επανεμφανιστούν στο προσκήνιο, δεν αλλάζει η ουσία της ψήφου της Κυριακής.

Οι ηγεσίες που δεν έμαθαν από τα λάθη των προηγουμένων θα χαθούν κι αυτές μέσα στις πολιτικές ανακατατάξεις που δεν έχουν τελειώσει ακόμα.
Ο ελληνικός λαός όμως έχει έστω και αργά την ευκαιρία να εκφράσει με την ψήφο του το «ΝΑΙ» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
3/7/2015


8 Σχόλια

Συγχαρητήρια!!!!!! Άψογη, ψύχραιμη, και "to the point" τοποθέτηση! Όποιος δε μπορέσει να συμφωνήσει είναι ή τυφλωμένος από ιδεοληψίες, ή εγκεφαλικά νεκρός! Τόσον καιρό το είχαμε το μυαλό μας στο ρελαντί, έστω την ύστατη ώρα ας το βάλουμε να δουλέψει Έλληνες!

Μη χτυπιέστε όλοι! Ούτε το ναι , ούτε το όχι θα είναι....ηχηρά τελικά, κι ίσως να είναι καλύτερα έτσι.....Ψηφίζω όπως και να' χει ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και δεν παγιδεύομαι....Ξέρω τι είναι το δημοψήφισμα και τι σκοπούς εξυπηρετεί!! Βοηθάω άραγε με το όχι μια κυβέρνηση να διατηρήσει την εξουσία; Βοηθάω σχέδια δραχμής και εξόδου από την Ε.Ε. ; Τη διευκολύνω στο τέλος τέλος να διατηρήσει την ενότητά της και να μην υπάρχει θέμα με τις συνιστώσες στη συμφωνία-μνημόνιο που ενδεχομένως (γιατί δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει) θα γίνει; Πάντως το μόνο σίγουρο για μένα είναι πώς δε βοηθάω να τερματιστεί καμία λιτότητα και....κουραφέξαλα.........Ας βάλουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει.

Το καταλαβαίνετε ότι δεν βγαίνουμε από την Ε.Ε και την Ευρωζώνη, ασχέτως αποτελέσματος; Μέχρι και οι απέξω άρχισαν να κάνουν κωλοτούμπες ως προς αυτό. Εξάλλου νομικά δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω. Δεν προβλέπεται διαδικασία. Αν από φόβο αποφασίζεται "ΝΑΙ" στην λιτότητα των 5 χρόνων τι να πω...

Γιατί κάνετε πώς δεν καταλαβαίνετε? Δεν είπε κανείς πώς θα γίνει αυτό επειδή θα μας πετάξει κάποιος έξω............Εσύ κοίτα να σκεφτείς τι αποφασίζεις με το όχι. Αν θεωρείς ότι η "καλή" και η "κακή" συμφωνία δε θα έχουν σχεδόν τα ίδια μέτρα, τι να σου πω....

Το δημοψηφισμα εχει ψευτικο ερωτημα.μην πεσουμε στην παγιδα των αριστεριστων.κ το κανανε σε 5 ημερες για να μας παρουν το οχι με φασισμο..

Ξυπνάτε έστω και αργά! Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δεν πας τρεις μέρες πριν λήξει η συμφωνία να προκηρύξεις τέτοιο δημοψήφισμα και μάλιστα αντισυνταγματικό. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε άνετα να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, να έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για να γίνει πολύ νωρίτερα....όταν ακόμα υπήρχε χρόνος για συζητήσεις. Αλλά και πάλι, αν μιλάμε με βάση καθαρά συνταγματική, κι ας μην είμαστε ειδικοί, καταλαβαίνουμε ότι θα έπρεπε να είναι δημοψήφισμα για ευρώ ή εθνικό νόμισμα, που δεν είναι θέμα δημοσιονομικό, αλλά θέμα οικονομικής (και όχι μόνο τελικά) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Ποιος έχει πλέον αμφιβολίες για να πεισθεί τι σόι πολιτικός ειναι ο ευκαιριακός καλλικρατικος ανύπαρκτος Γιαννόπουλος που τυπικά φέρει τον θεσμικό ρόλο του Δημάρχου. Ειναι ξακαθαρη η δικαιωση όσων απο το παλαιό ΠΑΣΟΚ δεν τον τιμούσαν με Την ψήφο τους αλλά τον ειχαν για χρόνια στην ουρά της προτιμήσεως τους! Με τις απίστευτης γελοιότητας αναλύσεις του,αλλά και Την μέχρι σήμερα διαδρομή του,βροντοφωναζει ότι με πλήρη επιγνωση,διεκδικεί την προσβλητική και Ιστορικά καταδικαστέα ρετσινιά του σκυμμένου και προσκυνημενου ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ Δημάρχου Γορτυνίας. Την περιφρόνηση που εισέπραξε σαν Μόνιμος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εισπράττει ΗΔΗ και σαν....Δήμαρχος στην συνείδηση των Γορτυνιων. Ας κλάψει τώρα για το ΟΧΙ,μαζι με τον Τατουλη,Άδωνη τον Βορίδη,τον Σαμαρά τον Θεοδωράκη και την...Βουλτεψη, Αποτυχημένος και εκτεθειμένος!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.