Έκκληση Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Τσίπρα να βρεθεί άμεσα μία λύση

Έκκληση Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Τσίπρα να βρεθεί άμεσα μία λύση

Ιούλιος 03, 2015 - 07:58
4 σχόλια

Επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Είναι εκ του περισσού να σας αναφέρουμε το χάος και τον πανικό που έχει δημιουργηθεί στην, ούτως ή άλλως, παραπαίουσα ελληνική οικονομία και στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, από την επιβολή του μέτρου capital control και το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα. Για μια ακόμα φορά, οι πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μέτρο που τις απειλεί με οριστικό «λουκέτο», ακόμα κι αυτές που μέχρι σήμερα κατάφεραν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν.

Πολλά τα πολιτικά ερωτήματα που εγείρονται, με ποιο σημαντικό αυτό του τι σημαίνει ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη χώρα μας, αλλά και το τι είναι αυτό που έχει να επιλέξει ο ελληνικός λαός, καθώς οι επιλογές του είναι ουσιαστικά ένα κακό σενάριο, ένα χειρότερο και το χείριστο.

Κανείς μας δε θεωρεί τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς θετικά για την ελληνική οικονομία, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση και την μικρή έστω πιθανότητα χρεωκοπίας της χώρας και εξόδου της από το ευρώ.

Οι παρενέργειες στην ελληνική αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει, εάν το τραπεζικό σύστημα δεν αποκατασταθεί στις 7 Ιουλίου ή οι τράπεζες ανοίξουν με ασφυκτικά capital controls. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν κλείσει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, θα δημιουργηθεί μεγάλη έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων, καθώς είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αυτάρκεια, ούτε καν στα βασικά είδη διατροφής, για να μην αναφέρουμε τις «ανθρωποθυσίες» με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς θα εισπράξει το κράτος τα όποια έσοδά του με κλειστές τράπεζες και απλήρωτες επιταγές; Πώς θα επιβιώσει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ο τουρισμός, αν δεν καταστράφηκε ήδη;

Και όσον αφορά κάποια πιο συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο μεταξύ οι ελληνικές επιχειρήσεις:

Τι θα γίνει με τις εισαγωγές εκατοντάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν έναντι φορτωτικών και δεν υπάρχει η δυνατότητα e-banking;

Τι θα γίνει με τις επιταγές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά και δεν υπάρχει η δυνατότητα έστω κατάθεσής τους στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορούν και αυτές στη συνέχεια να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους; Αυτή η «ανωμαλία» στην αγορά δημιουργεί συνθήκες «ντόμινο» και πρέπει η Κυβέρνηση να παρέμβει, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται σε ένα γκισέ, έστω μόνο για να καταθέτουν τις επιταγές, χωρίς να παίρνουν μετρητά, και να μπορούν στη συνέχεια με μεταφορά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πώς θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις που εξάγουν στο εξωτερικό;

Επίσης, πρέπει η Φορολογική Διοίκηση, για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, να δώσει την δυνατότητα φορολογικής έκπτωσης των δαπανών/αγορών, οι οποίες εξοφλήθηκαν μετρητοίς, εφόσον η εξόφληση έγινε κατά την περίοδο από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου η οποία έχει κηρυχθεί ως τραπεζική αργία, χωρίς κάποια άλλη προϋπόθεση, για ποσά πάνω από 500 ευρώ.

Για μία ακόμα φορά οι νόμιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να «πληρώσουν τη νύφη», όμως αυτή τη φορά ίσως και να είναι τελειωτικό το χτύπημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κάνουμε έκκληση σε όλους, Κυβέρνηση και εταίρους, να βρείτε μία λύση για να αποφευχθεί, έστω και την ύσταση στιγμή, έστω και με τις ήδη υπάρχουσες απώλειες, η οριστική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Σας καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ακυρώσετε το δημοψήφισμα-αδιέξοδο και να προχωρήσετε σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, βάσει και της νέας πρότασης Γιούνκερ.

Καλούμε, επίσης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βάλουν επιτέλους στην άκρη τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν μεταξύ τους για τη σωτηρία της χώρας μας, πριν είναι πολύ αργά.

 

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ


4 Σχόλια

Ολoi οι βολεμενοι και οι αθλιοι πολιτικαντηδες, ολοι αυτοι που μας εφεραν μεχρι εδω!! Δεν πρεπει να χανονται τετοιες φατσες και τετοιες ευκαιριες χαχαχαχαχ οχι ρε ***!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.