Ναι ή όχι;

Ναι ή όχι;

Ιούνιος 30, 2015 - 07:34
47 σχόλια

«Ναι» και «όχι». Δυο λέξεις που θα στοιχειώνουν τους Έλληνες πολίτες για επτά ημέρες. Αυτές τις επτά ημέρες που πλασάρονται ως «Μεγάλη Εβδομάδα» για τη χώρα μας από τα ΜΜΕ. Η Μεγάλη Δευτέρα πέρασε, ώρα για τη Μεγάλη Τρίτη.
Καμιά φορά, οι συνειρμοί μόνο τυχαίοι δεν είναι, και δεν αναφέρομαι στην ανωτέρω παρομοίωση. Συνειρμός πρώτος: Γνωστό το παλιό παιχνίδι που παίζαμε ως παιδιά, στο οποίο πρέπει να απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων δίχως να χρησιμοποιήσεις το «ναι» και το «όχι», αλλιώς χάνεις. Συνειρμός δεύτερος: Υπάρχει και το τραγούδι που λέει «δώδεκα τα όχι και τέσσερα τα ναι, θέλει βαθιά ανάσα να πεις τον αμανέ».
Σημειωτέον ότι το τραγούδι κάνει λόγο για πρόβατα, όπου «ναι» είναι τα θηλυκά και «όχι» τα αρσενικά. Έτσι ξεχωρίζουν τα φύλα των προβάτων στην Κρήτη. Διόλου τυχαίος, λοιπόν, ο συνειρμός σκέφτομαι, και απαλλάσσω εαυτόν από τις συνήθεις κατηγορίες περί άσχετες και άτακτες σκέψεις.

Αν λάβουμε υπόψη το παλιό παιχνίδι, όπου απαγορεύεται το «ναι» και το «όχι», ευλόγως αναρωτιόμαστε αν ένα παιχνίδι που έχει τη σοφία να μην αφήνει τους παίκτες να απαντήσουν μονολεκτικά, για ποιο λόγο πρέπει να απαντήσουμε μονολεκτικά την Κυριακή. Όχι, και χάνω ξεστομίζοντας τη λέξη, δεν εννοώ να αρχίσουμε να γράφουμε εκθέσεις ιδεών στα παραβάν μεθαύριο. Αλλά αναρωτιέμαι: πόσο καλά θα γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας «ναι» ή «όχι» στο επίμαχο ερώτημα; Το οποίο καθείς μεταφράζει όπως θέλει;

Μεταφραστής πρώτος: η κυβέρνηση. Το «όχι» δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αλλά απάντηση στην πρόταση των δανειστών. Ομοίως, το «ναι», σημαίνει υπέρ των δανειστών και εναντίον του λαού -το είπε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Σκάι πριν από μια στιγμή.
Μεταφραστής δεύτερος: οι δανειστές. Το «όχι» σημαίνει έξοδος από το ευρώ. Τελεία, παύλα, ντουβάρι εμπρός μας.

Εγώ, λοιπόν, που δεν θέλω να βγω από το ευρώ, αλλά δεν θέλω να παραδώσω γη και ύδωρ στους δανειστές, και θέλω να ψηφίσω το περήφανο «όχι» μου στην πρότασή τους, διότι έχω υποφέρει χρόνια στην ανεργία, τι ακριβώς ψηφίζω; Και γιατί πρέπει να πω εγώ το περήφανο και δημοκρατικό μου «όχι», όταν δεν μπορεί να το πει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δημοκρατικά εξελέγη για να αναλάβει την ευθύνη; Λογικά ερωτήματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, προσπαθώ να αγαπήσω την ευθύνη, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς ποια ευθύνη αναλαμβάνω με μια μονολεκτική μου απάντηση, διότι οι μεταφραστές της -και οι εκβιαστές των απαντήσεων, τελικά- είναι πολλοί. (Και δεν μπορώ να αποχωρήσω από τον «διάλογο» με τα δύο χαρτάκια που θα παραλάβω την Κυριακή...)

Ως προς τα πρόβατα: Ως τέτοια μας αντιμετωπίζουν. Από τη μια, οι φωνές των επωνύμων, βλ. Ναόμι Κλάιν -να ξεκαθαρίσω ότι την σέβομαι τη γυναίκα- που μας παροτρύνουν να ψηφίσουμε το «όχι», και από την άλλη ο ψυχοπονιάρης μας κ. Γιουνκέρ, ο οποίος προσπάθησε να μας νουθετήσει τον Γενάρη να μην ψηφίσουμε Αριστερά και τώρα νιώθει «προδομένος». 
(Η προδοσία είναι συνυφασμένη με την Ευρώπη: για μια βόλτα με έναν ταύρο ξεκίνησε, αλλά ο ταύρος ήταν ο Δίας μεταμορφωμένος -κοίτα να δεις οι μύθοι, λοιπόν.)

Με σάουντρακ από ταινία του Ξανθόπουλου έπρεπε να αναμεταδοθεί από τα κανάλια η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ιδιαιτέρως για τους Έλληνες ο κ. Γιουνκέρ. Μόνο τα κλάματα δεν έβαλε με εκείνο το «δεν ήθελα ποτέ ο Πλάτωνας να παίζει στη δεύτερη κατηγορία», τι παρομοίωση, αλήθεια. Και μετά, λίγο-πολύ, μας είπε ότι μπορούμε να ψηφίσουμε ό,τι θέλουμε, αλλά πρέπει να ψηφίσουμε «ναι». Σας θυμίζει κάτι; Εκείνο το αλήστου μνήμης του Παπαδόπουλου, «οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι κομμουνιστές».

Η Ελλάδα γέννησε τη δημοκρατία και την κληροδότησε στην Ευρώπη, όπου εμείς μπήκαμε με ψεύτικους αριθμούς και χρέη για να βγαίνουν οι επικεφαλής της εντελώς δημοκρατικά να μας λένε τι θα ψηφίσουμε κάποια χρόνια μετά.
Τι μπορούν να είναι, τελικώς, οι Έλληνες; Επαναστάτες; Ήρωες; Πρόβατα; Σκλάβοι; Αποπαίδια της Ευρώπης; Καλοί εκτελεστές μνημονίων; Πειραματόζωα που μπορούν να ζήσουν με 300 ευρώ μισθό, δουλεύοντας 10 ώρες την ημέρα; Διεφθαρμένοι, κατά τον Παπανδρέου; Φαγάδες, κατά τον Πάγκαλο; Στυγνοί ευρωπαϊστές που απεμπολούν τα εθνικά κυριαρχικά τους δικαιώματα αν ψηφίσουν «ναι» και αναρχοάπλυτοι μπαχαλάκηδες αν ψηφίσουν «όχι»;
Τολμώ να χαρακτηρίσω μακρά την εβδομάδα που έρχεται για τα ελληνικά πράγματα, όχι Μεγάλη. Προς Θεού, η Μεγάλη Εβδομάδα τελειώνει με την Ανάσταση και σε ανάσταση προσδοκούμε, αλλά ούτως ή άλλως, η ανάσταση είναι μακριά -και πάντως δεν σημαίνει επιστροφή στον ξέγνοιαστο βίο αλλά προσγείωση στην επίγνωση.

Ελπίζω. Διότι διάκριση για να φτάσουμε στην επίγνωση χρειαζόμαστε.

Η πραγματική τομή στους τελευταίους πέντε μήνες είναι η αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις, επειδή, όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα το βράδυ στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έλαβε τελεσίγραφο: ή αποδέχεσαι την πρόταση ή τέλος. Και, φυσικά, η προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Σε αυτή την τομή, λοιπόν, σε αυτό το φαράγγι που έχουμε να διασχίσουμε, ας πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», έχοντας λάβει υπόψη μας τα πάντα. Ας ενημερωθούμε, ας προκάνουμε. 
Και ας είμαστε αδελφωμένοι. Πολλές οι φωνές που σπρώχνουν στον διχασμό, δυστυχώς.
«Όχι στη λιτότητα» από τη μία, «Μένουμε Ευρώπη» από την άλλη. Μπούρδες. «Θέλει βαθιά ανάσα να πεις τον αμανέ», είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.
Για το τέλος, το ποίημα του Καβάφη που -συνειρμικά- έρχεται στο μυαλό, για το «ναι» και το «όχι» που ακολουθούν «εις όλην την ζωήν», (τη ζωή που «πάντα βρίσκει τον τρόπο», κατά τον Κράιτον):

Che fece... il gran rifiouto
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό—  εις όλην την ζωή του.

Γαλανιάδη Εύα
 

Ειδήσεις: 
Tags: 

47 Σχόλια

Ψυχραιμία και αλληλεγγύη μην φαγωθούμε μεταξύ μας. Ενημερωθείτε αντικειμενικά, κλείστε τις τηλεοράσεις, ακούστε τον διπλανό σας και αποφασίστε με σύνεση.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Anonymous στις Τρί, 30/06/2015 - 09:58. Κάνεις λάθος! Αν δεν έχεις προλάβει να παραλάβεις την καινούργια σου BMW την πάτησες γιατί από το ευρώ πιθανότατα θα μας βγάλει το 1.500.000 των ανέργων!............ Και αν δεν μπορέσει να το κάνει το σημερινό 1.500.000 ανέργων θα το κάνουν σίγουρα τα 2.500.000 ανέργων που θα έχουμε σε 3 χρόνια!

Κυρία Γαλανιάδη τα πράγματα είναι απλά. Καλούμαστε να πούμε ναι στο όχι και όχι στο ναι. Πέρα από την πλάκα όμως ωραίο άρθρο και το απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη εξαιρετικό. Είναι ο απόλυτος καθρέπτης. Ο καθένας θα δει αυτό που θέλει και κατ' επέκταση αυτό που είναι. Σκύβει όμως με μεγάλο σεβασμό πάνω από τον άνθρωπο.

Ενώ τώρα που όλοι θα μείνουν όλοι άνεργοι μέσα σε μια μέρα, μια και καλή, θα είναι καλύτερα! Α, ρε Ελληνάρες τζογαδόροι με τα ξένα ευρώ!! Για ποιες ΒΜW και κουραφέξαλα... Εδώ ο κόσμος χάνεται...Διαπραγμάτευση εκ νέου για να περισώσουμε οτι μπορούμε και στη συνέχεια τιμωρία σε οσους τα έφαγαν και έμειναν ατιμώρητοι... Οι Γερμανοί μας φταίνε τώρα ή όσοι ψηφίσαμε και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα? Μας βολεύει να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους...Ο Γιούνκερ μάς έφταιξε τώρα? Για σοβαρευτείτε και αναλάβετε τις ευθύνες... Φυσικά και πολλοί Έλληνες τα έφαγαν, όσο και να μας πονάει η αλήθεια...

ΟΧΙ-ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ για το καλό όλων των Ελλήνων για τον εργαζόμενο-για τον συνταξιούχο-για τον αγρότη-για τον νησιώτη-για τους στρατιωτικούς-για όλους. Κάτω οι δωσίλογοι (Ντόπιοι - ξένοι και συνεργάτες) !.Κλείστε την Κερκόπορτα για να μην μας υποδουλώσουν όπως το 1453-Διώξτε τους Εφιάλτες να μην πάθουμε ότι και ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες!

Από μια...κερκόπορτα πάντως φιλαράκι θέλουν να μπουν πάλι κάτι Τούρκοι που μας βρήκαν ξεβράκωτους και θέλουν να μας κάνουν γιουσουφάκια...με το Αιγαίο μια θάλασσα...ειρήνης και...συνεκμετάλευσης κοιτασμάτων. Να σε φάνε ζωντανό θα πέσουν όλοι σαν τα κοράκια κακομοίρη πάνω σου. Και δραχμή να ήθελες να κόψεις-δεν υπάρχει καμιά περίπτωση, θεωρητικά μιλάμε- πως θα το πετύχαινες που δεν έχεις τίποτα? Με άμεσο, και με εξευτελιστικούς όρους φυσικά, ξεπούλημα του πλούτου της χώρας! Στα πλαίσια του ευρώ τουλάχιστον, και με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης, μπορείς να αξιοποιήσεις-εκποιήσεις, πες το όπως θες, κάποια πράγματα σταδιακά και με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους, αν είσαι έξυπνος!

Anonymous στις Τρί, 30/06/2015 - 12:31. δεν έχεις κατανοήσει ότι ένας δρόμος υπάρχει για την Ελληνική οικονομία.......... Ανάπτυξη!................ Ανάπτυξη με υφεσιακά μέτρα δεν έγινε πότε, σε κανένα κράτος, είναι δυνατόν να γίνει σε μας ένα θαύμα και ενώ διαλύσαμε την οικονομία μας να έχουμε ανάπτυξη και να αποπληρώσουμε τόσο μεγάλο χρέος;................... Ερώτημα: Υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε στο σύνολο του το Χρέος που έχουμε σήμερα;....................... Εσύ τι πιστεύεις;.................... Αν πιστεύεις πως δεν μπορούμε να το πληρώσουμε είναι δυνατόν να ψηφήσεις ΝΑΙ; Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά διαφορετικά σε μερικά χρόνια (ανεξαρτήτως του τρόπου) αν και εφόσον καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση, πάλι τότε θα βρεθούν τραπεζίτες, πολιτικοί και μεγαλοκαρχαρίες που θα μας έχουν φορτώσει ένα αντίστοιχο δυσβάστακτο χρέος....................... Οι Γερμανοί μας φταίνε γιατί έκαναν βρώμικα τη δουλειάς τους. Επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν εναγωνίως να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνονται και η Γερμανική πλευρά.............. Μη ξεχνάς ακόμα ότι η Γερμανία (και όχι μόνο αυτή) εκμεταλλεύτηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την Ελληνική κρίση και έχει κερδίσει ήδη πάνω από 80 δις ενώ μας έχει δανείσει (όχι χαρίσει όπως πολλοί νομίζουν όταν ακούν για πακέτα βοήθειας) γύρω στα 60δις. Και τίποτα να μην της δώσει ο Τσίπας από δω και πέρα η Γερμανία ήδη έχει αρκετά δις κέρδος. .................. Ο Πρετεντέρης ή ο Μπάμπης σε έπεισαν ότι αν ψηφήσουμε ΟΧΙ τη Δευτέρα θα είμαστε άνεργοι;.................... Δηλαδή οι Ελιές δεν θα κάνουν λάδι φέτος ή τα χωράφια δεν θα βγάλουν πατάτα, οι Αγρότες δεν θα έχουν εισόδημα φέτος;............... Οι Γιατροί και οι Νοσοκόμοι δεν θα πατάνε από Δευτέρα στα νοσοκομεία;............. Οι Δάσκαλοι δεν θα πάνε το Σεπτέμβρη στα σχολεία;................... Οι Ξενοδόχοι δεν θα νοικιάζουν από δευτέρα δωμάτια;.............. Οι Υπάλληλοι δεν θα πάνε τη δευτέρα για δουλειά;................ Λοιπόν για να μην τρελαθούμε τελείως όχι ότι τη δευτέρα θα γίνει η συντέλεια του κόσμου ούτε όμως ότι το 1.500.000 ανέργων θα πάει στις νέες του δουλειές................. Τη Δευτέρα ή θα έχουμε ψηφήσουμε Ναι στα Μνημόνια και σε λίγες μέρες θα πάρουμε τις δόσης μας από το ELA κανονικά σαν τους τοξικομανείς. Όμως δυστυχώς αυτό το ΝΑΙ θα το πληρώσουμε πολλή ακριβά. Τρίτη μνημονική κυβέρνηση δεν αντέχει ο τόπος!................. Το ΝΑΙ σημαίνει άμεσα εκλογές και νέα μνημονική κυβέρνηση. Αυτό όμως όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα μας πάει 100 χρόνια πίσω, Νέα δάνεια, νέα μέτρα, νέα ύφεση, νέες απολύσεις, νέα ανεργία, νέα καταστροφή. Ότι βιώσαμε δηλαδή τα 5 τελευταία μνημονιακά χρόνια, αυτό θα συνεχιστεί. Τίποτα φανταστικό, τίποτα υποθετικό, ότι γινόταν μέχρι σήμερα, αυτό θα γίνει και τη Δευτέρα με ένα ενδεχόμενο ΝΑΙ. Αν επιλέξουμε όμως το ΟΧΙ και τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να ζήσουμε επιτέλους σε μια χώρα που δεν θα κάνουν κουμάντο οι δανειστές αλλά οι πολίτες. Το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση μας από δόσεις, δανειστές, λαμόγια, εκβιαστές και οικονομικούς δολοφόνους. .................... Επειδή ήδη έχουμε βιώσει τις συνέπειες των δήθεν αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να βελτιωθεί η Ελληνική οικονομία και το μόνο που είδαμε είναι η καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας αυτή τη φορά θα επιλέξουμε; .................. Θα ήταν πάλι μεγάλη αφέλεια να πιστέψουμε ότι μια ουσιαστική αντίσταση στον οικονομικό πόλεμο που δεχόμαστε δεν θα είχε καμία επίπτωση στην καθημερινότητα μας έστω και προσωρινή.................. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν................... Οι οικονομολόγοι που από την αρχή της κρίσης πρότειναν εντελώς διαφορετικά μέτρα σε σχέση με αυτά που τελικά πήραμε, αναλύουν και εξηγούν ότι η αναστάτωση θα είναι πολύ μικρή και σίγουρα πολλή μικρότερη της αναστάτωσης ή για να τα λέμε και με όνομα τους της καταστροφής που επέφεραν τα μνημόνια............. Τώρα πως γίνεται ακόμα κάποιοι Έλληνες να συζητούν ένα ενδεχόμενο ΝΑΙ μετά από τέτοια καταστροφή είναι πραγματικά εξαιρετικό θέμα για μεγάλη ιατρική και κοινωνιολογική έρευνα.

Ας ενημερώσει επιτέλους κάποιος ορισμένους ότι ο Τσίπρας ζήτησε νέο μνημόνιο....εεεε, πρόγραμμα ήθελα να πω! Θα μου πεις οι μισοί Συριζαίοι ονειρεύονται δραχμές, και οι άλλοι μισοί λένε κατηγορηματικά ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει μνημόνια...έτσι, απλά, χωρίς να λένε τίποτα για την επόμενη μέρα. Γιατί φοβούνται να μας πουν τι σημαίνει η μη χρηματοδότηση της οικονομίας, φοβούνται επίσης να πουν τι χρειάζεται για να μπορέσεις να κόψεις εθνικό νόμισμα! Ούτε αυτό δεν μπορούμε να έχουμε σε αυτή τη φάση, ξυπνάτε!!! Ενημερωθείτε για το θέμα της..δραχμής και της χρεοκοπίας. Το ΜΟΝΟ που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Τα υπόλοιπα είναι κούφια λόγια που δε μας λένε τίποτα! Α, και ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα είναι δανεικά, μόνο κάτι άλλοι ανεδαφικοί τύποι-ονόματα δε λέμε- νομίζουν ότι βρέχει από κάπου λεφτά.....κι ότι θα συνεχίσει να βρέχει γιατί είμαστε και πολύ μάγκες να πούμε!

ΌΧΙ ΌΧΙ μη με παρατάς ΌΧΙ ΌΧΙ κι ας μη μ’ αγαπάς, τι θα γίνω μες στη ζωή αν ξυπνήσω ένα πρωί και κοιτάξω την αγκαλιά μου από μέσα να λείπεις εσύ. Μ’ αφήνεις τώρα που έμαθα κοντά σου και ζω μονάχα για τον έρωτά σου κι είμαι κομμάτι από την καρδιά σου. ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ στα Μνημόνια ΓΑΠ-ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και συνεργατών τους.

Δε μπορεί να γιορτάζουμε το πρώτο στρατόπεδο στο Παπαρι, τη μάχη του Βαλτετσίου, τους μπαρουτόμυλους, τα ταμπούρια, να περηφανευόμαστε οτι στο χωριό μας (και δεν είανι ένα) γεννήθηκε ή περασε ο Κολοκοτρώνης και ύστερα στον πρώτο θόρυβο να τρέμουμε για τι θα συμβεί αν μας θυμώσουν οι ξένοι. Είναι αδιανόητο να επικαλούμαστε την ιστορία μας και να είμαστε κατα τ' άλλα κατώτεροι της. Κανείς δε θέλει να πεινάσει, κανείς δε θέλει να περάσει άσχημα. Έρχεται όμως η στιγμή που παίρνεις ανάσα και κινάς να λευτερωθείς, να σηκώσεις το κεφάλι σου ρε αδερφέ και να γελάσεις μπροστά στο φόβο και τις απειλές. Ο Γέρος δεν έλεγε "εμείς Ελλάδα θέομε κι ας τρώμε πέτρες"; ΟΧΙ λοιπόν και πάλι ΟΧΙ. Η εθνική ανεξαρτησία κι η λαικη κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες. Θα περάσουμε δύσκολα αλλά θα τα καταφέρουμε και θα λέμε στα παιδιά μας οτι δε λυγίσαμε ακόμα κι όταν πέσαν όλοι με όλα τα κανάλια και μια τεράστια εκστρατεία φόβου, να μας δειλιάσουν.

Ο Κολοκοτρώνης πολέμησε για να κάνει ΕΘΝΟΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει για να μας κάνει από Ελλάδα, Βενεζουέλα. Σε λίγο θα μας πεις τον Λαπαβίτσα Καραϊσκάκη, τον Λεουτσάκο Μπότσαρη και τον Βαρουφάκη Ρήγα Φεραίο. Πάτε καλά;

Κανένα δάνειο δεν θα σβηστεί αν γυρίσουμε σε δραχμή. Το αντίθετο θα αυξηθούν γιατί είτε θα παραμείνουν σε ευρώ, είτε θα μετατραπούν σε δραχμή με την πρώτη υποτίμηση ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Πάλι το σπίτι σας θα ανήκει στην τράπεζα και με πολύ πιο δυσβάσταχτους όρους. Το μνημόνιο της δραχμής θα είναι ότι χειρότερο έχουμε βιώσει μεταπολεμικά. Θα κάνει αυτά του ευρώ να μοιάζουν με παιδική χαρά. Μην πιστεύετε τα ψέματα που κυκλοφορούν. Μην εμπιστεύεστε την απελπισία σας. Βάλτε την λογική να δουλέψει. Διαβάστε τι έχει γίνει σε άλλες χώρες. Δείτε τι έγινε στην Αργεντινή. 14 χρόνια μετά, είναι ακόμα σε ΑΘΛΙΑ κατάσταση. ΝΑΙ στο ευρώ γιατί εκεί έχουμε ΕΛΠΙΔΑ. Στην δραχμή έχουμε μόνο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Το μόνο επιχείρημα των Συριζαίων στα κανάλια είναι να σταματήσει λέει η εκστρατεία φόβου. Για όλα τα κακά αυτή φταίει. Απαντήσεις ουσιαστικές, κι ένα συγνώμη για την προχειρότητα σε όλα και τις απαράδεκτες και αναποτελεσματικές τακτικές τους που μας έφεραν εδώ, δεν ακούσαμε βέβαια! Κι ούτε θα ακούσουμε, μην αυταπατάστε...Η αυτοκριτική δεν είναι σίγουρα το δυνατό τους σημείο. Δεν πειράζει, περιμένουμε να δούμε κανένα άλλο...ατού, αλλά προς το παρόν μπαρούφες και μόνο βλέπουμε και ακούμε! Του έφταιξε του Φίλη (τραγικός) ο τίτλος της εκπομπής Ελλάδα ώρα μηδέν (όταν δεν έχεις να εξυπηρετήσεις βασικές ανάγκες της χώρας, και χρεοκοπείς, ώρα μηδέν δεν είναι?) και τα σουπεράκια που λένε: δραματικές ώρες για την Ελλάδα. Τα κανάλια περιμέναμε να μας πουν ότι ζούμε τραγικές στιγμές! Δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Είναι για λύπηση και μόνο, οι περισσότεροι τουλάχιστον! Ας μαζέψουν έστω αυτό το ανόητο δημοψήφισμα-διαπραγματευτική τακτική της κακιάς ώρας, που το ερώτημά του δεν ισχύει πια από τη στιγμή που ζητήσαμε νέα συμφωνία και τα θέματα πια τίθενται εκ νέου στο τραπέζι.

Παύλο, το σχόλιο που έστειλες στις 01/07/2015 - 11:37 είναι απλά προπαγάνδα. Το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν είναι μια επιλογή "χωρίς φόβο και πάθος", είναι προϊόν της τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι τοκογλύφοι του εξωτερικού και οι ντόπιες πολιτικές δυνάμεις που έχουν χτίσει το μέλλον τους πάνω στη στήριξη της Γερμανίας και των απανταχού νεοφιλελεύθερων. Όποιος ψηφίσει ΝΑΙ θα το κάνει από φόβο, το φόβο που εσύ και τα ιδιωτικά κανάλια διαδίδετε. Το ευρώ, η δραχμή, το δολάριο, η στερλίνα, όλα τα νομίσματα είναι εργαλεία διαχείρισης της οικονομίας προς το συμφέρον, υποτίθεται όλων. Δεν είναι δομικά στοιχεία για να χτίζουν αυτοκρατορίες οι τράπεζες. Δεν θέλω μια κυβέρνηση που να προάγει το συμφέρον των τραπεζών, είτε με δραχμή είτε με ευρώ. Θέλω μια κυβέρνηση που θα βάζει κοινωνικούς κανόνες στη λειτουργία των τραπεζών. Μιλάς για την Αργεντινή. Όσοι ενδιαφέρονται, γνωρίζουν τι έγινε στην Αργεντινή, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα αυτή η πλούσια σε πόρους χώρα και πώς οδηγήθηκε σ' αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας αν εδραιωθεί η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Παράνοια και θεωρίες συνωμοσίας; Απόδειξέ μου το με λογικά επιχειρήματα (μια και μας καλείς να βάλουμε τη λογική να δουλέψει).

Παύλο ποντάρεις στο "αναφαίρετο δικαίωμα στο φόβο". Δοκιμασμένη τακτική στους αιώνες.

Μιλάνε αυτοί που πόνταραν στην ελπίδα (αυτή κι αν είναι δοκιμασμένη τακτική), και με αισχρά λαϊκίστικους τρόπους υφάρπαξαν την ψήφο του λαού, που δεν τους έδωσε εντολή όμως να μας βγάλουν απ΄την Ευρώπη (και μην τολμήσετε να πείτε ότι είναι άλλο το ευρώ, και να παραπλανήσετε πάλι τον κόσμο που δεν ξέρει, ως εδώ!). Αυτοί, που δεν μπορούμε πια να ξέρουμε με βεβαιότητα αν το όχι που μας ζητούν τόσο επίμονα, (σε μια ερώτηση που ούτως ή άλλως δεν ισχύει πια), είναι ένας τρόπος για να πετύχουν ακριβώς αυτό! ΣΙΓΟΥΡΑ πάντως μια μεγάλη μερίδα τους αυτό επιδιώκει...και δε μας αρέσει καθόλου αυτό!! Θέλουμε ξεκάθαρα λόγια για μια φορά!!!!! Αρκετά με την κοροϊδία. Αρκετά γίναμε έρμαια ψεμάτων! Δε φοβάμαι λοιπόν ρε, και λέω συνειδητά, δυνατά, αποφασιστικά και καθαρά, ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!

Καλό θα ήταν ο κάθε ένας που θέλει να εκφράσει μια άποψη να γνωρίζει περι τίνος θέλει να ομιλήσει και μετά να την εκφράζει.Είναι τουλάχιστο αδιανόητο (και χωρίς το αδι..) να συγκρίνουμε την περίπτωση της Αργεντινής με την περίπτωση της Ελλάδας.Την Αργεντινή δεν την χρεοκόπησε το ΔΝΤ , το οποίο μάλιστα πήρε και τα λεφτά του στο ακέραιο καθώς τα δάνειά του δεν κουρεύονται βάσει του καταστατικού του, αλλά ένας αμερικάνος δικαστής στον οποίο προσέφυγαν κάποια κερδοσκοπικά ΙΔΙΩΤΙΚΑ κεφάλαια που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων της χώρας , όπως είχε δεχθεί το 93% των πιστωτών της.ΙΔΙΩΤΕΣ λοιπόν και όχι κράτη χρεοκόπησαν την Αργεντινή κύριε Παύλο.Ναί , αλλά η Ελλάδα χρωστάει σε ΧΩΡΕΣ και όχι σε ιδιώτες οι οποίες δεν μπορούν να την χρεοκοπήσουν παρά μόνο να χρησιμοποιούν το ύψος(;;;;;) του χρέους ως μέσο πίεσης και εκβιασμού για να επιβάλλουν μέτρα συνεχούς λιτότητας,γι΄αυτό και αρνούνται πεισματικά να το κουρέψουν,πράγμα για το οποίο τους πιέζει το "κακό" ΔΝΤ ,το οποίο γνωρίζει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο αλλά κάνει την πάπια καθότι εάν παραδεχθεί ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε "βοήθεια" ,γιατί το καταστατικό του του απαγορεύει να χρηματοδοτεί χώρες με μη βιώσιμο χρέος , πράγμα που πολύ πιθανό να κάνει τώρα ( να δηλώσει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο) αφού δεν το πληρώνουμε( το ΔΝΤ εννοώ).Επειδή το παιχνίδι είναι πιο "χοντρό" από αυτό που νομίζετε αφήστε καλλίτερα τα πράγματα να κυλήσουν , να δούμε τα αποτελέσματα και μετά εδώ είμαστε να τα κρίνουμε , μην προπαγανδίζετε υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης ,δεν κάνει καλό.......Αφήστε το λαό να εκφραστεί και μη φοβάστε , δεν βγαίνουμε από το ΕΥΡΩ ,δεν τους συμφέρει να έχουν μια χώρα με τέτοια γεωστρατιγική θέση μετέωρη.Αααα και κάτι τελευταίο προς όλους τους "πατριώτες"που χθές αισθάνθηκαν ντροπή που η μόνη χώρα που δήλωσε πως εάν της το ζητήσουμε θα πληρώσει τη δόση μας στο ΔΝΤ ήταν η Τουρκία(!!!!) , ξέχασαν να μας πουν ότι η Τουρκία ΕΔΙΩΞΕ το 2008 το ΔΝΤ και τώρα βρίσκεται στην 17η θέση ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη........ΑΧ ΑΧ θα σας μαλώσω ξεχασιάρικα!!!!

Επίσης κύριε Παύλο και κυρίες και κύριοι,ελπίζω μέσα στα δάνεια που δεν θα σβηστούν να περιλαμβάνετε και τα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στις τράπεζες , για τις οποίες κόπτονται τώρα , τα μαλλιά της κεφαλής τους σε ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στέγαζαν τα κατα καιρούς γραφεία τους ( κάπου διάβασα ότι στον Αντωνάκη έκαναν έξωση από τη Συγγρού!!!!!) , τα μαλλιά της κεφαλής τους στους εργαζόμενούς τους , για τα θέματα αυτά κανένα από τα ΜΜΕ αλλά και οι καλεσμένοι τους ,που έχουν λυσσάξει τις τελευταίες μέρες , δεν έχουν πει ΚΟΥΒΕΝΤΑ , και θές να συνταχθώ με τις απόψεις ΑΥΤΩΝ των ........ άντε να γράψω ανθρώπων για να περάσει.Αλλά βέβαια τι να πουν αφού αυτοί κι άν χρωστάνε στις τράπεζες , στο δημόσιο κτλ κτλ......

Ένα ένα τα θυμάμαι:Μπορεί κάποιος , βάσει λογικής βέβαια!!!!, να μου εξηγήσει γιατί μέχρι στιγμής και ένω σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εμφανίζονταν κάθε τρεις και λίγο δημοσκοπήσεις ,μας είχαν πρήξει με δαύτες , μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ή δημοσιευτεί ΚΑΜΙΑ;;;; Δεν γίνονται;;;; Δεν δημοσιεύονανται;;;; Και ένα τελευταίο και σας απαλλάσω από την παρουσία μου: Εάν υπάρξει τελικά "αριστερή" συμφωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ πει τώρα ψηφίστε ΝΑΙ και τελικά επικρατήσει και το ΟΧΙ;;;; Μπορείτε να αναρωτηθείτε τι θα σημαίνει αυτό;;;Σίγουρα όχι έξοδος από το ΕΥΡΩ αλλά ........... ΤΙ ;;;;;

18:36 Δεν τα λες και άσχημα, στο τέλος όμως κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς στην ουσία τους άλλους...γενικεύεις. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αν θα διώξουμε το ΔΝΤ, και η Τουρκία που το έδιωξε δεν θυμάμαι να είναι Ευρωπαϊος εταίρος όπως εμείς, ούτε έχει κάποια σχέση η περίπτωσή της με το δικό μας ζήτημα.....

17:18 Η τακτική πάντως του να προκαλούμε το συναίσθημα κάποιων λέγοντας τους χ@@@@δες, ποντάροντας στο γεγονός ότι κανείς δε θέλει να θεωρείται δειλός, εκτός από ανήθικο και παιδαριώδες, είναι επιπλέον αναποτελεσματικό, γιατί το διακύβευμα εδώ είναι τεράστιο και δεν θα σκεφτεί κανείς έτσι....

Σε ... μία δημιουργική του στιγμή, το Mega εχθές στο ρεπορτάζ του κεντρικού του δελτίου συμπεριέλαβε στο βίντεο του για τις ουρές στα ΑΤΜ λόγω capital controls μία φωτογραφία όπου εμφανίζονται δύο γιαγιάδες να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ. Η μία γιαγιά κάνει την ανάληψη και η άλλη κρατάει τσίλιες… για να προστατέψει την πρώτη από τυχόν τσαντάκια. Μόνο που αν κάποιος κάνει μία αναζήτηση στο google θα διαπιστώσει ότι αυτή η φωτογραφία είναι από το εξωτερικό και όχι μόνο αυτό, κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2012.

Τα ψέματα περιλαμβάνουν και το κολοσιαίο "ΟΧΙ σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και έξοδο από την Ευρώπη" Διαψεύδεται κατηγορηματικά από την αυτού μεγαλειότητα τον Σόιμπλε. Μη μας τα σπάτε λοιπόν. Όσον αφορά το ΝΑΙ, μέχρι τώρα μόνο τρομοκρατημένους για τα λεφτάκια τους βρήκα. Μη μας τα σπάτε ούτε σ' αυτό το σημείο.

19:16 Κάποιος βρίσκεται σε σύγχυση.....εν μέρει δικαιολογείσαι λόγω των ημερών....Κοίτα, έχεις συνειδητοποιήσει ότι το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε το Σάββατο? Έχουν δημοσιευτεί κάποιες δημοσκοπήσεις, δεν ξέρω πώς δεν τις είδες, αλλά ότι και να λέμε τώρα, οι μέρες είναι ελάχιστες! Τηλέφωνα έκαναν σε ένα δείγμα κόσμου. Επικρατεί το όχι, μειωμένο σε σχέση με την αρχή λόγω της έλλειψης ρευστότητας...και όχι μόνο, γιατί σιγά σιγά αρχίζει να βλέπει ο κόσμος και κάποια άλλα πράγματα. Υπάρχουν επίσης και αρκετοί αναποφάσιστοι. Επίσης δεν έχεις ενημερωθεί ακόμα-που να προλάβεις, εδώ γίνεται χαμός- ότι συμφωνία "αριστερή" ή μη, ή πρόταση άλλη, δε θα υπάρξει πριν το δημοψήφισμα. Σε αυτό φταίει ο Τσίπρας που έπαιξε μαζί τους απειλώντας τους με το δημοψήφισμα...και όπως βλέπεις πήρε την....απάντηση του όταν τους είπε πως αν υπάρξει καλύτερη συμφωνία θα πάρει το δημοψήφισμα πίσω!! Σου λένε, την κολοκυθιά θα παίξουμε ρε μας σας? Ωραίο κλίμα πάντως επικρατεί....Και αν τέλος πάντων υπήρχε αυτή η συμφωνία που λες, το δημοψήφισμα θα ήταν αυτομάτως άκυρο, αφού το ερώτημα αφορά την πρόταση που έγινε στις 25/06......Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να το ακυρώσουν, γιατί με αυτή την έννοια, αν φτάσουν σε συμφωνία, εγώ κι εσύ θα ΠΡΕΠΕΙ να θέλουμε κι άλλο δημοψήφισμα για να την εγκρίνουμε ή να την απορρίψουμε...Θα είναι, αν βγεί το Όχι, καλύτερη αυτή η συμφωνία, από την πρόταση των θεσμών? Μακάρι. Πόσο καλύτερη μπορεί να είναι όμως με την κατάσταση που επικρατεί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο? Θα πρέπει πάντως να εγκριθεί από το λαό...γιατί τότε μιλάμε για μέγιστη ασυνέπεια και υποκρισία εκ μέρους ορισμένων για το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.... αλλά εννοείται πώς γι' αυτήν κανείς δεν πρόκειται να μας ρωτήσει!

Φίλε Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τετ, 01/07/2015 - 19:25. δεν κατηγορώ κανένα , λέω απλά ότι οι στιγμές είναι τέτοιες που δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε υπερ της μιας ή της άλλης άποψης,δεν νομίζω ότι το έκανα .Για το εάν το πρόβλημα της χώρας είναι το ΔΝΤ πραγματικά πες μου σε ποιό σημείο το ισχυρίστηκα;;Κάθε άλλο , επεσήμανα ότι το ΔΝΤ έπρεπε ή και ήθελε από την αρχή να βγει έξω διότι χρηματοδοτούσε μια χώρα με βιώσιμο στα χαρτιά βέβαια,( και θα χρεαζόταν μεγάλη ανάλυση για να το στηρίξω ,δεν θα το κάνω) αλλά ουσιαστικά ΜΗ βιώσιμο χρέος.Όμως είδες τους "πατριώτες" πως έκαναν το βράδυ που δεν το πληρώσαμε;;;; Μας ξεφτιλίσατε , μας κάνατε, μας ράνατε.....Ποιοί;;;;;;Όσοι πριν πέντε χρόνια μίλαγαν για τιτανικούς,για τεμπέληδες,για μαζί τα φάγαμε κτλ κτλ ,αυτοί που με ψέμματα μας έβαλαν στην ένωση,που έκρυψαν το χρέος με ένα SWAP,υο πούλησαν και μετά υο ξανααγόρασαν κτλ κτλ.Όμως επειδή δυστυχώς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου αυτοί αντί να τους έχουμε εξαφανίσει ,συντηρούνται.έχουν βήμα,μιλάνε,καθοδηγούν.....Το ότι η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαίος εταίρος το αφήνω,είναι μεγάλη συζήτηση,σου θυμίζω όμως ότι την θέλουν ως εταίρο,άν και γεωγραφικά δεν ανήκει στην Ευρώπη ( είναι έτοιμοι να αψηφήσουν μέχρι και τη Γεωγραφία γα την εταιρεία τους ,λέγε με ΕΕ) και την μπλοκάρουμε εμείς και η Γαλλία ,αστο αυτό το θέμα , είναι απείρως πιο μεγάλο .Και επιτέλους γιατί δεν μας αφήνουν να πούμε αυτό που θέλουμε, ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα σχέδιο είναι , το οποίο στο κάτω κάτω δεν είναι καν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή,τι τους πειράζει τοοοοοοοοοσο πολύ;;;Και ποιός ευρωπαίος ηγέτης είναι αυτός που ΞΕΚΑΘΑΡΑ έχει πει ότι εάν την Κυριακή πλειοψηφίσει το ΟΧΙ αυτό σημαίνει ότι βγαίνουμε από το ΕΥΡΩ;;; Τα ΜΜΕ ,τον ύποπτο ρόλο των οποίων δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω,το ΜΕGA χθες έδειχνε εικόνες από τη Νότια Αφρική ως ουρές σε ΑΤΜ στη Ελλάδα,αυτά αναμασούν ότι "άφησε να εννοηθεί,υπαινίχθηκε,εμμέσως πλην σαφώς κτλ κτλ" .Ποιός είπε ότι τη Δευτέρα εάν πλειψηφίσει το ΟΧΙ βγαίνουμε από ΕΥΡΩ;;;;; Ο Παπαδημητρίου , η Τρέμη , ο Πρετεντέρης , ο Πορτοσάλτε κτλ. Ναί , αλλά αυτοί δεν είναι ηγέτες Ευρωπαικού κράτους , είναι ΟΨΙΜΟΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ του Ελληνικού Λαού.Και τέλος,επειδή τα νομίσματα πάντα έχουν δύο όψεις , αναρωτηθείτε ποιός είναι τελικά αυτός που διχάζει;; Η κυβέρνηση ( που έχει και αυτή ευθύνες) που απλά είπε "αποφασίζει ο λαός" ή εκείνοι που αρχικά το πολέμησαν ,μετά το βρήκαν αντισυνταγματικό( αυτοί που έχουν εμπνευστεί , υπογράψει και ψηφίσει του κόσμου τα αντισυνταγματικά μέτρα με πρώτο το Βενιζέλο και μάλιστα χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από αυτούς να έχει υποστεί κάποια συνέπεια δικαστική,πώς γίνεται αυτό δεν μπορώ να καταλάβω,ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα , ψηφίζουν νόμους αντισυνταγματικούς και δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να τους διώξει για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση του Συντάγματος,τέλος πάντων...),μετά χωρίς αντικείμενο , μετά γιατί ένα από τα σκέλη του ,εάν επικρατήσει θα φέρει την καταστροφή κτλ κτλ...... Αφήστε μας να πούμε τη γνώμη μας , τόσο κακό είναι;;; Στο κάτω κάτω μετά ,μπορούν άνετα να την γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια,τόσες φορές το έχουν κάνει,εδώ θα κωλώσουνε;;; ΓΙΑΤΙ ;;;;;;;;;

@DIMITRIS και λοιποί - Εσύ γράφεις ένα κατεβατό υπέρ του ΟΧΙ και μου λες για προπαγάνδα; Τον Ρέντσι τον άκουσες; Υπέρ ή κατά του Ευρώ είπε ότι είναι το δημοψήφισμα. ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι ηγέτες το λένε. Μόνο Αυγή διαβάζεις; Τον φόβο τον έφερε ο Σύριζα. Ο Σύριζα έφυγε από τις διαπραγματεύσεις και κήρυξε δημοψήφισμα. Σε 10 λεπτά από την ομιλία του Τσίπρα τα ΑΤΜ είχαν γεμίσει ουρές από πολίτες που σήκωναν 500 και 1000 ευρώ για να βγάλουν τον μήνα. Γεμίσατε την κοινωνία φόβο με τις παλαβομάρες των νεο-κομμουνιστών και πάτε να τα ρίξετε αλλού; Τόσο πολύ σας έχει αποπροσανατολίσει η προπαγάνδα της αριστεράς; Μια ζωή αυτό έκαναν οι αριστεροί. Ανακάλυπταν συνωμοσίες που δήθεν έβαζαν τρικλοποδιά στον μεγαλειώδη σοσιαλισμό ή κομμουνισμό. Την Δευτέρα σε περίπτωση ΟΧΙ, η Ελλάδα έχει τελειώσει από το Ευρώ και ετοιμαζόμαστε για κούρεμα σε καταθέσεις (Αρμαγεδδών για τον ιδιωτικό τομέα και την απασχόληση) και μετά από λίγες ημέρες για δελτία τροφίμων και καυσίμων. Μην λέτε μετά ότι δεν ξέρατε.

"ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα σχέδιο είναι , το οποίο στο κάτω κάτω δεν είναι καν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή,τι τους πειράζει τοοοοοοοοοσο πολύ" Αφού δεν είναι καν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, τι στο καλό να πάμε να ψηφίσουμε? Να πούμε τη γνώμη μας σε τι? Το δημοψήφισμα θα ήταν πιο έντιμο να γίνει πάνω σε κάτι ήδη συμφωνημένο με τους εταίρους και να ζητηθεί η επικύρωσή του από το λαό!!! Και γιατί το ερώτημα δεν είναι ας πούμε, αν θέλουμε μνημόνια, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ με κάθε κόστος? ΓΙΑΤΙ? Σε αυτό μπορείς να απαντήσεις? Τέλος πάντων....όσο να' ναι κάπου πάει το μυαλό μας.... Δέξου απλά ότι αυτό το δημοψήφισμα ήταν θέμα τακτικής διαπραγμάτευσης από τη μια, που μάλιστα σε αυτό το επίπεδο τους γύρισε μπούμερανγκ πριν καν γίνει, και από την άλλη προσπάθειας εξασφάλισης έγκρισης και συναίνεσης στην λανθασμένη τακτική που ακολούθησε ο Τσίπρας τόσους μήνες. Και ταυτόχρονα να του δώσει το άλλοθι -που θα εξασφαλίσει και την ενότητα του κόμματος- να περάσει πιο εύκολα το μνημόνιο σε περίπτωση του ναι. Σ΄αυτή την τελική συμφωνία που ενδεχομένως θα υπάρξει, θα ζητήσει όμως ως οφείλει, τη γνώμη του λαού??? Τεράστιο το λάθος που περίμενε να φτάσουμε σε κατάσταση ασφυξίας, με αποτέλεσμα -δικαιολογημένο- πολλοί να τους κατηγορούν και να τους υποψιάζονται για σκοπιμότητα...σκέφτηκες ότι αυτό μπορεί να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών που θα ψηφίσουν ναι???? Στο δικό μου είναι και αυτό, γιατί για μένα η παραμονή της χώρας το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι επιβεβλημένη και αδιαπραγμάτευτη, και αυτή είναι η σκέψη μου για το ναι, και όχι τόσο η οικονομική ασφυξία, γιατί δεν έχω να χάσω και πολλά, (παρόλα αυτά με ενοχλεί να το βλέπω), κι όχι φυσικά η έγκριση μιας πρότασης που δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί τελικά. Όποιος δεν έχει τέτοιο θέμα και μπορεί να δει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκών συνθηκών, που απόλυτο δικαίωμά του είναι, θα πάει να υποστηρίξει το όχι. Γιατί με το όχι ρισκάρεις την παραμονή στο ευρώ και μαζί πολλά άλλα πράγματα, ότι και να λέμε...Ξέρουμε ότι η γεωπολιτική μας θέση μας δίνει πλεονέκτημα, αλλά αυτό δε μας εγγυάται τίποτα και δυστυχώς έτσι όπως τα κάναμε, δεν εξασφαλίζει ούτε ότι η συμφωνία θα είναι καλή. Ο Τσίπρας έκανε και εξακολουθεί να κάνει πολλά λάθη, και δίνει δικαίωμα σε εκείνους που επίσης απέτυχαν να τον κρίνουν, γιατί όχι τελικά?? Εδώ φτάσαμε λοιπόν, και ο καθένας τώρα θα ακολουθήσει τα πιστεύω του, την κρίση του, και τη συνείδησή του ξέροντας ότι το δημοψήφισμα ΑΥΤΟ (γιατί θα μπορούσε να ήταν άλλο) δεν έχει ουσία......

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω και να επιχειρηματολογήσω για το ποιός διχάζει.Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις,το ΔΝΤ δημοσιεύει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,χρέος πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν ΟΛΑ.Διάβασέ το κσι εσύ,μπορεί να καταλάβεις κάτι παραπάνω και να ανοίξει ,ίσως ,λίγο το μυαλό σου.Το "κατεβατό" είναι υπερ του να έχουμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να εκφέρουμε άποψη για κάτι που μας αφορά , εάν καταλαβες κάτι άλλο είναι γιατί το βλέπεις με παρωπίδες,συγγνώμη που στο λέω,δε θέλω να σου χαλάσω την ησυχία σου.Το ότι μόλις πέντε μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να ακούω αυτούς που με κορόιδευαν σαράντα χρόνια είναι προπαγάνδα;;Που ακριβώς επιχειρηματολόγησα ΥΠΕΡ του ΟΧΙ;;;Που ακριβώς χρησιμοποίησα πρώτο ή δεύτερο πληθυντικό ταυτίζοντας αυτούς που υπερασπίζονατι το ΝΑΙ στα κανάλια με εσένα που αγωνιάς και θα ψηφίσεις ΝΑΙ,όπως κάνεις εσύ που με κάνεις "εμείς οι νεοκομμουνιστές" ή "εσείς οι Συριζαίοι";;Και μετά παραπονιέσαι κιόλας ότι διχάζετε ο λάος,κλασικός νεοέλληνας,φταίνε ΠΑΝΤΑ οι άλλοι.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ ,ΕΦΑΓΑΝ ΛΕΦΤΑ,ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ,ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ,ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΠ****ΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ ,καλλίτερα να το βουλώσουν,και εσύ που μάλλον είσαι υπέρ του ΝΑΙ θα συμφωνήσεις ότι εάν δεν το υπερασπίζονταν αυτοί το ΝΑΙ θα είχε με αυτά που γίνονται πολύ καλλίτερη τύχη από ότι έχει τώρα,εάν ξεκινάμε από 50-50 θα ηταν 70-30,αυτό λέω για να μην παρεξηγηθώ και πάλι,είναι τόσο απλό,αλλά τελικά το απλό είναι και το πιο δύσκολο,δε χρειάζεται πάντα να δημιουργούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.Πριν πέντε μέρες ήρθε ένας θείος μου ,60 χρονων, μέγας καπνιστής για σαράντα και πλέον έτη και κάτσαμε,ήπιαμε ένα καφέ,του πρόσφερα ένα τσιγάρο να καπνίσουμε ,το καπνίσαμε και όταν το τελείωσε έπαθε ανακοπή και πέθανε....Τον σκότωσε το τελευταίο τσιγάρο λες εσύ;;;Ο Ρέντσι ,είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας,έτσι δεν είναι;;Που έχει χρέος 1,4 τρις;;;;;Ο Ρέντσι κάνει κουμάντο;;;Πλάκά μου κάνεις;;;

Εάν πράγματι σε λένε και ΠΑΥΛΟ, παράληψή μου , δεν σου ευχήθηκα χρόνια πολλά για τη γιορτή σου,έστω και με μια μικρή καθυστέρηση.Και σου αφιερώνω και το παρακάτω τραγουδάκι.....https://www.youtube.com/watch?v=ELF7h9GD1jo.

Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τετ, 01/07/2015 - 22:50 Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου,δεν νομίζω ότι είπα κάτι αντίθετο....Δεν νομίζω ότι υπερασπίστηκα κανένα,είπα μάλιστα ότι είναι λάθος του Τσίπρα να οδηγήσει ηθελημένα ή μη (αυτό είναι συζητήσιμο ,δεν αποκλείω ούτε το ένα ούτε το άλλο) τη χώρα σε αυτό το σημείο που είναι τώρα.Εγώ προσωπικά δεν αντέχω αυτούς στους οποίους αναφέρθηκα να προσπαθούν να κάνουν υποδείξεις και κριτική , δεν κατηγόρησα αυτούς που τους ακούνε ούτε και αυτούς που θα τους ξαναπιστέψουν,αν και δε θα ήθελα ούτε να τους ακούνε ούτε και να τους ξαναπιστέψουν,ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΩ,ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΞΑΝΑΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥΝ. Δυστυχώς ή ευτυχώς η Ιστορία αυτής της χώρας είναι γεμάτη από αποτυχημένους που επιστρέφουν ως ήρωες και σωτήρες(και οι οποίοι τη δεύτερη φορά είναι τρισ χειρότεροι).Και δυστυχώς ( μόνο δυστυχώς πάει εδώ) η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει κατανοητή , γι΄αυτό και αυτοί που θέλουν να διχάζουν προκειμένου να κυριαρχούν φροντίζουν να μην μας τη διδάσκουν όπως θα έπρεπε στα σχολεία και μας κρατάνε αμαθείς ή ακόμα χειρότερα ημι-μαθείς.

Το κατεβατό πάντως του ερωτήματος του δημοψηφίσματος περιλαμβάνει και τη μη έγκριση ολοκλήρωσης του μνημονίου 2, αλλά ποιος τα εξηγεί αυτά στον κόσμο.....τη στιγμή που ζητάμε μνημόνιο 3.....τρισχειρότερο από το 2. Τι γίνεται επιτέλους εδώ ρε παιδιά? Η Ζωή με το φόβο μήπως περάσει από τη βουλή κανένα θέμα ακύρωσης του δημοψηφίσματος σήμερα, έκλεισε τη Βουλή, λες και είναι το σπίτι της! Οι Podemos βλέποντας το Βατερλώ της κυβέρνησης, παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις λέγοντας τώρα πως δε θα θέσουν ακόμη ζήτημα διαγραφής του χρέους αν εκλεγούν, αλλά θα δουν πως θα πάνε τα πράγματα με την οικονομία. Δε θα κάνουν επίσης κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα. Προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων λέγοντας τους καθαρά πώς δεν είναι επικίνδυνοι όπως εμείς, κι έχει ο θεός που λένε. Δεν παλεύεται άλλο η φάση!!!! Θα ψηφίσω ΝΑΙ, γιατί ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Τσίπρας προσωπικά, υπάρχει σίγουρα λόμπι δραχμής και υπάρχει σκόπιμα ασάφεια και αποπροσανατολισμός και στο δημοψήφισμα και παντού, που προέρχεται από τις δικές τους μεθοδεύσεις τόσον καιρό. Το πράγμα βρωμάει από χιλιόμετρα!!! Ο Τσίπρας δεν ξέρω αν το θεωρεί διαπραγματευτικό χαρτί ή μέσο διάσωσής του, αλλά μπορούμε να δούμε πια καθαρά, τι επιδιώκουν να βγάλουν κάποιοι απ' αυτό. Το όχι σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν καταλλήλως και δε σκοπεύω όσο περνάει από το χέρι μου να τους κάνω τη χάρη! Δε ρισκάρω με ανθρώπους που δε μου εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη και που αλλάζουν αυτά που λένε από τη μια στιγμή στην άλλη, σε μια τόσο κρίσιμη ώρα. Τόσο απλά!!!

@DIMITRIS σε κανέναν δεν αρέσει να τον συμβουλεύει κανείς αυτή τη στιγμή, κι εγώ δε θέλω αυτούς που ακολούθησαν αποτυχημένες πολιτικές στο παρελθόν να προσπαθούν τώρα να βγουν από πάνω, όπως ταυτόχρονα δε μου αρέσει το πανό με το όχι στο Υπουργείο Οικονομικών και η παράνομη αφισοκόλληση του Σύριζα στην Αθήνα με το όχι φαρδύ πλατύ. Για να το δούμε όμως και αλλιώς, χωρίς κομματικές παρωπίδες...Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα θα λέω, δεν ψηφίζω ναι, επειδή το υποστηρίζει ο επίτιμος, και ο Τατούλης? Με αυτή την έννοια ότι το όχι το στηρίζει η Χρυσή Αυγή, δε θα έπρεπε να με αποτρέπει??? Μια αριστερά στην τελική που συμπορεύεται μόνο με την ακροδεξιά τι μέλλον πιστεύεις ότι μπορεί να έχει? Εγώ λοιπόν το όχι το βλέπω ως δούρειο ίππο της δραχμής, και έστω και μια στο εκατομμύριο να είναι έτσι δεν μπορώ να το στηρίξω! Και βασικά, ασχέτως σκοπιμότητας ή όχι, η αρνητική ψήφος θα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στην καταστροφή. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε!!! Το καλύτερο θα ήταν να ακυρωθεί αυτό το δημοψήφισμα, το μόνο που καταφέρνει είναι να διχάζει τον κόσμο! Δεν έχω αντίρρηση σε άλλο δημοψήφισμα, αυτό το βεβιασμένο πράγμα σε πάει με το πιστόλι στον κρόταφο στην κυριολεξία, και ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά τελικά! Πόσο καλό είναι αυτό για την χώρα?? Οι Podemos κατάλαβαν μέσα από τη δική μας αποτυχία, ότι καλώς ή κακώς με αυτούς έχουν να συνδιαλλαγούν, και θα το κάνουν αν πάρουν την εξουσία, μέσα στα δικά τους πλαίσια! Δε λένε ψέματα στον κόσμο, και σκέφτονται τελικά υπεύθυνα τη χώρα τους, πράγμα που δεν μπορούμε να το πούμε σε καμία περίπτωση για τους δικούς μας. Μπορεί να χάσουν κάποιους ψηφοφόρους, αλλά θα κερδίσουν με αυτή την κίνηση πολύ περισσότερους, και γιατί όχι, υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα να κερδίσουν κάτι καλύτερο για τους αδύναμους της χώρας τους και όχι μόνο, δουλεύοντας εκ των έσω που λένε, σε συνεργασία με αυτούς που καλώς ή κακώς έχουν τη δύναμη, κι όχι βρίζοντάς τους! Για να λέγαμε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι πηγαίνοντας με αυτό τον τρόπο, θα έπρεπε εξαρχής να βρίζουν 10 τουλάχιστον κράτη μαζί! Μόνο έτσι θα μπορούσε να αποδώσει αυτή η τακτική!!! Διαφορετικά ρισκάρεις τα πάντα, όπως και τα ρισκάραμε! Αυτοί είναι, πρέπει να βρεις πεδίο συνεννόησης πάση θυσία, αλλιώς είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποχωρήσεις κι από Ευρώπη κι από ευρώ κι από όλα, να μιλάμε ειλικρινά επιτέλους! Έπρεπε το Σύριζα να μιλήσει καθαρά λοιπόν, κι όχι να λέει πως η πορεία στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη! Τώρα ο καθένας ας σταθμίσει τα πράγματα, ας τα ερμηνεύσει και όπως θέλει, έτσι όπως τα κατάφεραν κάποιοι, κι ας ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα χωρίς ξεκάθαρο τελικά αντικείμενο και αντίκτυπο! Τι να κάνουμε.......θα το πιούμε κι αυτό το ποτήρι!

Όταν παλιότερα άλλοι έσπευδαν να κλείσουν τη βουλή για να παραγραφούν αδικήματα είχες την ίδια άποψη ή τώρα για το δημοψήφισμα σε έπιασε ο πόνος;; Μάθε ότι εάν υπήρχε θέμα ακύρωσης του δημοψηφίσματος μπορούσε κάλιστα να συγκληθεί η Ολομέλεια για να το ακυρώσει,δεν σημαίνει κάτι το ότι έκλεισε η βουλή,έκλεισε για τη συζήτηση και ψήφιση άλλων νομοσχεδίων,μα καλά τόσο άσχετοι;;;;Επικίνδυνα άσχετοι μάλιστα.......

Στις 21.4.1967 ο κόσμος κρύφτηκε γιατί κυκλοφορούσαν τανκς. Σήμερα δεν κατέβηκαν τανκς, οι πραξικοπηματίες κατέβασαν τα ρολά των τραπεζών. Άλλη διαφορά είναι ότι προς το παρόν δεν μας έχει αφαιρεθεί δια των όπλων η ελευθερία λόγου. Μπορούμε επομένως να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο οικονομικό πραξικόπημα με το ΟΧΙ στη λιτότητα. Αυτό είναι το διακύβευμα. ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ;

Πιάστηκες από το θέμα της Βουλής? Δεν πειράζει.. Κοίτα, ασχέτως των υπολοίπων που λες τα σωστά για το θέμα της βουλής, η ημίτρελη την έκλεισε σίγουρα και για αυτό το λόγο! Το ανέφερα μόνο και μόνο για να δείξω ότι δεν την παλεύει ο κόσμος άλλο με αυτά που βλέπει, μας ξεπερνάνε πια οι συνεχείς εξελίξεις! Αν δεν ήταν αυτή πρόεδρος δε θα έλεγα και τίποτα! Παίζει πάντως να την έκλεισε και με το φόβο μην τεθεί ζήτημα εκείνη τη στιγμή, γιατί υπήρχαν κινήσεις και από τα κυβερνητικά στελέχη κατά του δημοψηφίσματος, άσχετα αν μετά τους. μάζεψαν! Εννοείται μπορεί να ξανασυγκληθεί-και θα γίνει αν αποφασίσει την Παρασκευή το ΣΤΕ για την αντισυνταγματικότητα κατόπιν προσφυγής πολιτών, γιατί θα πρέπει να επικυρωθεί από τη βουλή η ακύρωση.

Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Πέμ, 02/07/2015 - 11:48 Τα ρολά των τραπεζών, μας αρέσει δε μας αρέσει να το λέμε, τα κατέβασε ο Τσίπρας και μόνο. Πάει υπεύθυνος ηγέτης όντας χρεοκοπημένος μέχρι την τελευταία στιγμή ακριβώς, να κλείσει συμφωνία? Η ατολμία του να πάρει μια απόφαση επιτέλους μας έφερε εδώ, παραδεχτείτε το!!! Έπρεπε τις συνέπειες να τις σκεφτεί πολύ νωρίτερα! Αυτό σημαίνει κυβερνάω χώρα! Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα τον ενισχύσουν, και μάλιστα σε ένα τέτοιο βαρύ κλίμα που ο ίδιος φταίει που δημιουργήθηκε? Μας λέει κιόλας ανοιχτά ότι πέτυχε ο εκβιασμός του όταν λέει έπεσε στο τραπέζι το δημοψήφισμα και οι ξένοι έδειξαν διάθεση για καλύτερη πρόταση, και περιμένει να δεχτούν αυτοί έτσι απλά ότι εκβιάστηκαν? Πολιτική είναι αυτή? Για πόσο μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα μέσα σε αυτές τις ψυχροπολεμικές συνθήκες? Είναι τρόπος αυτός να προχωρήσει η χώρα μέσα στην Ευρώπη? Πείτε το ξεκάθαρα ότι θέλετε να φύγουμε, να τελειώνει το αστείο!!!

Στην τελική τελική, αφού επιμένετε ότι το δημοψήφισμα είναι για την κακή πρόταση των ξένων, που μέσα σε αυτήν εμπεριέχονται και οι δικές μας προτάσεις, γιατί να μην το δούμε και αλλιώς, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων? Δηλαδή, από τη στιγμή που μας λένε τώρα ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει με πιο σκληρούς όρους, -και φταίει ο Τσίπρας με τις βλακείες του γι' αυτό, και λόγω στάσης ,και λόγω του ότι η ύφεση βαθαίνει συνεχώς- άρα πιθανόν να οδηγήσει και σε χειρότερη συμφωνία, γιατί να μην ψηφίσω για αυτή της 25ης Ιουνίου, που πιθανόν να είναι καλύτερη???? Που ξέρω εγώ τι θα συμφωνηθεί μετά???

Δεν πιάστηκα από το θέμα της Βουλής , εσύ το πέταξες χωρίς λόγο ( χωρίς λόγο;;;;;όχι είχες το λόγο σου.....) τελικά αφού όπως αποδυκνείεται ξέρεις ότι δεν έγινε γι΄αυτό.Γιατί το πέταξες τότε;;;;Τέλος πάντων,δεν πειράζει........Και θα ήθελα να δω και "πολίτες" να προσφεύγουν τόσο άμεσα στο ΣΤΕ και σε άλλες περιπτώσεις καταφανέστερης καταπάτησης του Συντάγματος της χώρας , το οποίο ΟΛΟΙ στο όνομα του ΕΥΡΩ έχουν κάνει ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ κατά πως τους συμφέρει βεβαίως , με κορυφαία καταπάτηση το πρώτο μνημόνιο το οποίο η τότε βουλή "εξουσιοδότησε" 'άκουσον άκουσον να το υπογράψει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ο καταδικασμένος έστω και με χαδοποινή Γ.Παπακωνσταντίνου, έλεος ...Και όχι να το περιμένω τρία χρόνια να αποφασίσει για το χαράτσι , την περικοπή συντάξεων,την περικοπή μισθών και ουκ έστι αριθμός......ΑΜΕΣΩΣ , είναι ή δεν είναι ,όπως τώρα καλή ώρα!!!! Για να δω....... Τέλος πάντων, εάν δεν καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ΜΟΝΟ οι κακοί Ευρωπαίοι αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ οι "κακοί" Έλληνες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.......Πως θα βάλεις στο κεφάλι του νεοέλληνα ότι όταν είσαι σε μια εταιρεία ,αλλά και γενικά στη ζωή,έχεις μεν δικαιώματα αλλά έχεις και υποχρεώσεις;;;Αφού έχει μάθει να έχει ΜΟΝΟ δικαιώματα.Έχεις ακούσει κανένα νεοέλληνα ποτέ να λέει την έκφραση είναι υποχρεωσή μου;;ΠΟΤΕ, μόνο "δικαίωμα μου είναι ,τι θες εσύ"......Έτσι όμως δεν βγαίνει.....Είναι δικαίωμα σου να βγάλεις λεφτά από το ΑΤΜ αλλά και υποχρέωσή σου να αφησεις την ουρά και να νοιαστείς για αυτόν που λιποθύμισε στην ουρά ,όχι σαν ζώο να νοιάζεσαι μόνο για την πάρτη σου.....ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ......Αλλά είπαμε , η "τεχνΙτή" έλλειψη παιδείας έχει πολλαπλές συνέπειες.Πρέπει πρώτα να είσαι άνθρωπος και μετά Ευρωπαίος,Έλληνας κτλ κτλ και με ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΕΙΡΑ......

Το είπα χωρίς λόγο? Όχι βέβαια, σου εξήγησα! Ήταν για μένα ένα κερασάκι στην τούρτα φίλε! Που είναι ίσως και το λιγότερο, δεδομένων αυτών που συμβαίνουν! Και στο λέω ξεκάθαρα, πιστεύω ότι μπορεί, δεδομένων των χειρισμών και του χαρακτήρα της Κωνσταντοπούλου, να έγινε ΚΑΙ για αυτό! Δεν πρέπει δηλαδή να εκφέρουμε άποψη? Είναι και θέμα συμβολισμού σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα, αν θέλεις! Η Κωνσταντοπούλου θέλει να μας πείσει πώς σέβεται τη δημοκρατία και τη Βουλή? Ε, εμένα δε με πείθει. Δε με πείθουν και πολλά άλλα πράγματα όσον αφορά την πολιτική του Τσίπρα, και νομίζω πως έχω το δικαίωμα να κρίνω και να αποφασίζω σύμφωνα με αυτά που βλέπω...και δεν εννοώ μόνο στο Μέγκα και στην Ερτ! Καλή ψήφο!

Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχεσαι σε ένα θέμα στο οποίο έχεις άδικο...Εν πάση περιπτώση ,ασφαλώς είναι δικαίωμα σου , τα είπαμε προηγουμένως για το δικαίωμα του Έλληνα, είναι όμως υποχρέωση σου να μην πετάς κουβέντες μόνο και μόνο για να δημιουργείς κλίμα , αφού το κλείσιμο δεν έχει σχέση με την ακύρωση ή μη του δημοψηφίσματος.Εάν έχεις προσωπικό πρόβλημα με την κυρία και σου σπάει τα νεύρα είναι άλλο θέμα...Όπως επίσης είναι διακίωμα σου να έχεις άποψη για οτιδήποτε όπως και να ψηφίσεις ότι θές με βάση αυτά που βλέπεις , είναι όμως υποχρέωση σου να μην περιορίζεις την όραση σου στον ορίζοντα των πέντε μηνών ,δεν πιστεύω να απόκτησες όραση τώρα;;Πρίν δεν έβλεπες;Αυτούς που πολεμάγανε στα συσσίτια τους έβλεπες;Αυτούς που αυτοκτονούσαν τους έβλεπες;Αυτούς που έμειναν άνεργους τους έβλεπες;Αυτούς που έτρωγαν με χίλιες μασέλλες τους έβλεπες;Αυτούς που αθώωναν μετά τους ευατούς τους και τους συνεργούς τους τους έβλεπες;Αυτούς που έπαιρναν μίζες τους έβλεπες;Αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους τους έβλεπές;Τα παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία τα έβλεπες;Αυτούς που τόσα χρόνια ,και πάνω από τα τελευταία πέντε για να ξηγιόμαστε,συνοστήζονταν σε διαφόρους είδους ουρές , ΙΚΑ , ΔΟΥ , δωρεάν διανομές τροφίμων , υπουργεία , υπηρεσίες κτλ κτλ τους έβλεπες; Ελπίζω να τους έβλεπες ........Να μην βρήκες τώρα την όρασή σου.......Αλλά και τώρα να την βρήκες,χαλάλι , κάλιο αργά παρά ποτέ.....

Δημήτρη το θέμα ξέρεις που είναι? Πώς ούτε εγώ μπορώ να πω με σιγουριά απόλυτη ότι έχω δίκιο, ούτε εσύ....σου λέω πώς φαντάζει στα μάτια ενός απλού ανθρώπου. Δε θέλω να δημιουργήσω κλίμα με την έννοια που το εννοείς, γιατί ευτυχώς για μένα δεν είμαι κομματικό όργανο. Τις απόψεις μου εκθέτω για το που πιστεύω ότι πάμε, και θα ήθελα αν μπορώ να τις περάσω και σε άλλους, γιατί θεωρώ ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό....όπως άλλωστε κάνουν όλοι εδώ, είτε το παραδέχονται είτε όχι. (που βασικά δε χρειάζεται κιόλας, είναι εμφανές, και δεν είναι και κακό). Προσπαθούν ο ένας να πείσει τον άλλον ότι αυτό που πιστεύουν είναι σωστό. Τέλος, με την κυρία δεν είναι δυνατόν να έχω....προσωπικό πρόβλημα γιατί ακριβώς δεν την γνωρίζω προσωπικά. Από τα πεπραγμένα και τη συμπεριφορά της την κρίνω αρνητικά, που μας λέει από τη μια ότι δεν έχουν ερωτευτεί τις καρέκλες τους, κι από την άλλη από μια ρημάδα καρέκλα-έδρα τρόμαξαν τις προάλες να την κατεβάσουν....κι ένα συγνώμη δε ζήτησε, μόνο τους...αποστόμωσε για ακόμα μια φορά με την ειρωνία της. Καλό απόγευμα.

Α, να μην ξεχάσω, όλα αυτά που λες φυσικά τα έβλεπα και τα ζούσα όπως όλοι. Αυτό όμως δεν με κάνει να μην μπορώ να δω τα ψέματα, τις ανακρίβειες, την ασάφεια, και τις υπερβολές ορισμένων, που εμένα προσωπικά δεν κατάφεραν να με πείσουν προεκλογικά. Θα δείξει πολύ σύντομα που πάει το πράγμα, και τα ΠΑΝΤΑ θα ξεκαθαρίσουν...έφτασε η ώρα για όλους μας, τέρμα τα αστεία!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.