Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Τσίπρα - θεσμών την ύστατη ώρα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Τσίπρα - θεσμών την ύστατη ώρα

Ιούνιος 30, 2015 - 11:59
12 σχόλια

Αναμένονται σοβαρές πολιτικές εξελίξεις - Συνεχής ενημέρωση

Έντονες διεργασίες το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι πολιτικοί συντάκτες των εγχώριων ΜΜΕ με έκτακτες ανακοινώσεις, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο παρά πέντε, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σημειωτέον ότι ο Πρωθυπουργός ακύρωσε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ παράλληλα ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση για τους πολιτικούς συντάκτες στις 12:30 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση με τους εταίρους, και «ίσως η διαπραγμάτευση έχει ήδη επανεκκινήσει», όπως είπε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πιέσεις είναι πολλές, καθώς σήμερα λήγει το πρόγραμμα, αλλά και η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με όλα όσα αυτά συνεπάγονται.

Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός να έχει επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ και τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

22:14

Η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δόσεων των 1,56 δισ. ευρώ που λήγει σε λίγες ώρες, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ακόμη, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

21:09

Έληξε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup και την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

20:49

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι στην Αθήνα συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα τα οποία δεν ταιριάζουν με άρθρα τα οποία έχουν γράψει. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στην Αθήνα συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι και δεν ταιριάζουν με τα άρθρα που έχετε γράψει». Δεν έδωσε καμία επιπλέον εξήγηση.

20:14

Σε εξέλιξη το κρισιμότερο Eurogroup, παρουσία του Γ. Βαρουφάκη. Με την πρότασή της η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις. Η πρόταση ως προς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους, αλλά καταλυτικό σημείο της είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Παρών στο Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, είναι και ο κ. Τσακαλώτος.

17:35

Για τις 20:00 ώρα Ελλάδος προγραμματίστηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

17:21

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικόν Β. Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα σε συζήτηση που είχε με νομοθέτες στο Βερολίνο -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- ότι η Ελλάδα «προς το παρόν δεν θα βγει από το κοινό νόμισμα, ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του ''όχι''».Σημειωτέον ότι, όπως εξηγεί το πρακτορείο, η συζήτηση ήταν εμπιστευτική, και την πληροφορία μετέφεραν και επιβεβαίωσαν τρεις αυτήκοες «μάρτυρες» που δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

16:30

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

16:00

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν βλέπει πραγματικές ενδείξεις για συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για νέα πρόταση στην Ελλάδα από πλευράς Γιουνκέρ, πέραν εκέινης της Παρασκευής.

«Τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα λήγει. Και δεν είμαι ενήμερη για πραγματικές ενδείξεις για κάτι άλλο», είπε η κυρία Μέρκελ την Τρίτη το απόγευμα. «Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ.: που λήγει το πρόγραμμα, αλλά και η δόση προς το ΔΝΤ). Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο σχετικά με αυτό», δήλωσε.

14:24

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα μας δεν θα πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ, ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, είπε: «Ελπίζω».

14:02

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε, εκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, προωθώντας την ελληνική πρόταση, η οποία, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί από επίσημα χείλη. Υπάρχει ασάφεια στις πληροφορίες, αλλά με βεβαιότητα αναμεταδίδεται ότι η ουσία των συζητήσεων είναι η ρύθμιση του χρέους: ο κ. Γιουνκέρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι οι θεσμοί θα επαναφέρουν μια πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους του Νοεμβρίου του 2012, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμών με μια μικρή έστω αλλαγή στο ΕΚΑΣ, για παράδειγμα.

13:32

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι χθες Δευτέρα 29 Ιουνίου το βράδυ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού μίλησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ, επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε εκείνη να αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμών που κατατέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ και να διοργανώσει μια καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή. Τέλος, είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πιθανό ταξίδι του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα εν όψει δημοψηφίσματος, ενώ επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει «επιδέιξει ανεξάντλητα αποθέματα καλής βούλησης στο ελληνικό ζήτημα».

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το αν η επιμονή των δανειστών να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας μας, αλλά ο κ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει.

13:20

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας κατέθεσε πρόταση προς τους δανειστές, ύστερα από συνομιλίες μεταξύ του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του Αλέξη Τσίπρα. Αναμένονται συνομιλίες τόσο με τον Φρανσουά Ολάντ όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, η ελληνική πρόταση προς το παρόν δεν περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημειωτέον ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν οι εταίροι θέλουν μια λύση, να σταματήσουν να προβάλλουν παλαιές προτάσεις ως νέες και να μην ζητούν τη μείωση μισθών και συντάξεων».

12:54

Η όχι και τόσο αξιόπιστη γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι προετοιμάζονται συναντήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των επικεφαλής των θεσμών, αργότερα την Τρίτη 30 Ιουνίου το απόγευμα ή και την Τετάρτη το πρωί, όπως αναφέρει, επικαλούμενη πηγές από την πλευρά των δανειστών τις οποίες, ως συνήθως, δεν κατονομάζει. Πάντως όλα τα μέσα κάνουν λόγο για εξελίξεις λίγο προτού εκπνεύσει το πρόγραμμα στήριξης αλλά και η καταβολή της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

12:02

Η Γερμανιδα καγκελάριος έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κύπρου και υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας. Το βασικό της διαβούλευσης είναι, όπως μεταδίδουν οι πολιτικοί συντάκτες, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο χθεσινοβραδινό μύνημά του πρότεινε να επανέλθει μια παλαιότερη απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, δίνοντας το έναυσμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.


12 Σχόλια

τι εγινε ρε τσιπρα??ειδες οτι δεν περνανε οι μαγκιες σου κ ξαναρχιζεις τον διαλογο με την κακια μερκελ???

Μόλις κατάλαβες ότι οι εκβιασμοί τύπου 15/μέλους δεν περνάνε στην Ευρώπη, συνειδητοποιήσες που οδηγείς τη χώρα και ότι το Ειδικό Δικαστήριο ειναι το λιγότερο που σε περιμένει,παρακαλάς για συμφωνία. Μπείτε σε ενα αεροπλάνο ΕΣΥ και οι ιδεοληπτικοί σου και ζητηστε άσυλο στη Β.Κορεα...

Πήραν τις πρώτες δημοσκοπήσεις και είδαν ποσό ισχυρό ειναι το ΝΑΙ και τρέχουν να τα μαζέψουν μπάς και γλυτώσουν τη φυλακή...

Διαρρέουν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ειναι σε ετοιμότητα 5 λεπτών για απογείωση...δεν λένε όμως τον προορισμό.....για Βενεζουέλα το κόβω...Το βράδυ τελειώνουν τα ψέματα. Η Ελλαδα θα σωθεί.

δεν παλευεσαι εσυ τελευταίε β*** που τα έχειςς με τον τσιπρα. θα σου κοψει και μερικα δις το χρέος θα φολογήσει και το πλούτο και θα έρθει στα ισια λιγο το κατω στρώμα της κοινωνιας... εκτός αν εισαι στο πανω στρώμα και σε βολεευει ο σαμαρας για να δινει ψιχουλα στους εργαζόμενους σου

Λοιπόν ψηφίζουμε ΝΑΙ . Προκηρύσσονται εκλογές (με βάση τα όσα είπε χθες ο Τσίπρας), βγαίνει ο συριζα με 45% και λήγει η παραμύθα. Άντε γειααα

Να δω ρε γερμανοτσολιάδες τι θα λέτε τώρα που σας άδειασε και ο σόιμπλε (τόοοοσο υπέρ του ναι είναι οι δημοσκοπήσεις που άλλαξε και αυτός τροπάρι μη γίνει καμιά στραβή). θα βγάζεται σέλφι μαζί με τον άδωνι μπροστά σε ατμ και θα τις κάνετε φότοσοπ παρέα με τις γριές που έβγαλε το μέγκα χτες βράδυ (αυτές ντε, από το 2012 που έδειξε κατά "λάθος", όταν ξέχασε να δείξει τον κόσμο που είχε στις συγκεντρώσεις στο σύνταγμα και στη θεσσαλονίκη)

Δεν θα φτάσουν στο δημοψήφισμα....διαλύονται..ήδη ο Δραγασακης τα γυρνάει. Κατάλαβαν τι έκαναν και τι τους περιμένει...τα ελικόπτερα δεν θα τους σώσουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.