Τσίπρας: Ας εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του δημοψηφίσματος

Τσίπρας: Ας εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του δημοψηφίσματος

Ιούνιος 29, 2015 - 23:17
6 σχόλια

Σε συνέντευξή του την οποία παραχώρησε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα έχει διαπραγματευτική δυναμική, ότι η κυβέρνηση έλαβε τελεσίγραφο 48 ωρών για να υιοθετήσει την τελευταία πρόταση των δανειστών, και συνέστησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.

«Θα επιβιώσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξής του. «Θα επιλέξουμε κυρίαρχα ως λαός ποιο θα είναι το μέλλον μας. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και τις απειλές και τους εκβιασμούς. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη», επεσήμανε. 

«Δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε επειδή λήγει ένα πρόγραμμα και κάποιοι δεν επεκτείνουν ένα πρόγραμμα για να πάει ένας λαός στην κάλπη να αποφασίσει», σημείωσε, αναφερόμενος στη μη παράταση του προγράμματος για λίγες ημέρες,. ωσότου οι Έλληνες ψηφίσουν.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές. Βιώνουμε μια δυσκολία, δεν οφείλεται σε δική μας επιλογή, αλλά οφείλεται στο ότι κάποιοι θέλουν να μην δώσουν το δικαίωμα σε έναν λαό να αποφασίσει.

Κατέθεσαν ένα τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση και αυτό το τελεσίγραφο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός», ανέφερε στην ερώτηση των δημοσιογράφων ως προς το αν η κυβέρνηση τελικώς έλαβε τελεσίγραφο από την πλευρά των θεσμών.

«Οι θεσμοί είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι, σε γραμμή εκφοβισμού. Δεν θέλουν το ''όχι''. Το δημοψήφισμα στόχο έχει να δυναμώσει τη διαπραγμάτευση. Διεκδικήσαμε για πέντε μήνες όχι να φύγει η χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ζητήσαμε μια διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας που φέρνει ύφεση. Διεκδικήσαμε μια ρύθμιση που θα διανέμει τα βάρη δίκαια και ταυτόχρονα να δίνει ένα τέλος στην απαίσια συζήτηση για το Grexit», ανέφερε.
Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του όχι, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη των διαπραγματεύσεων.

Ως προς τη συμφωνία και τους πέντε μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων,ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να φέρουμε μια συμφωνία. Κάναμε μια πολύ ειλικρινή προσπάθεια. Την τελευταία μέρα έφτασα στη διαπίστωση ότι ο στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρώσουμε τις διαφορές, αλλά να δεχθούμε τα πάντα. Είχαμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι νέα μνημόνια. Το γεγονός ότι πάλεψα να το πετύχω, είναι αδιαμφισβήτητο. Κάναμε παραχωρήσεις, φτάσαμε τη Δευτέρα να δώσουμε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε ως καλή βάση για τη συζήτηση και πιστέψαμε ότι πετύχαμε μια λύση. Μόλις τη δώσαμε, ζητήσανε ακόμα παραπάνω», ανέφερε.

Δεν πιστεύω ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν, διότι το κόστος το οικονομικό θα είναι τεράστιο.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο τι κρύβεται πίσω από την τόση πίεση των δανειστών: «Το σχέδιό τους ήταν να τελειώσουν με την ελπίδα ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει άλλη πολιτική. Εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα έδινε προοπτική και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν υπάρχει και άλλος δρόμος στην Ευρώπη. Και αυτόν τον άλλον δρόμο δεν τον θέλουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι δανειστές ήθελαν με τη διολίσθηση της Ελλάδας να φτάσουμε σε νέο μνημόνιο, ενώ είπε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελεσίγραφο να συμφωνήσει εντός 48 ωρών με τις προτάσεις των δανειστών, κάτι που αρνήθηκε να κάνει και προχώρησε στο δημοψήφισμα.
 


6 Σχόλια

Α ρε ζούδι, σε ποιους νομίζεις ότι μιλάς? Αν είναι να αλλάξει η πολιτική στην Ευρώπη θέλει δουλίτσα αγόρι μου, κι εσύ είσαι όλο λόγια και φανφάρες. Ζήτα ένα συγνώμη από το λαό που τον έστησες με την πλάτη στον τοίχο, και κάνε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Μείνε και πρωθυπουργός αν γουστάρεις τόσο, απλά μόνο σου δε σε εμπιστευόμαστε άλλο αγόρι μου....ναι?

Την επιστολή Χρυσόγονου που στην έχει στείλει κάτι μήνες τώρα αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις Τσίπρα, μπορεί να είχες καταλάβει και πέντε πράγματα για την κατάσταση, για την επόμενη μέρα και για το πως πρέπει να κινηθείς. Εκτός αν το πας αλλού...................

Αν είχε και σχέδιο για δραχμή, θα ήταν..."καλά". Γιατί για αυτό κι αν χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση! Αλλά μέσα στο μυαλό του υπάρχει μόνο αέρας κοπανιστός και ονειρώξεις εξουσίας και "επανάστασης"....

Το πιο τραγικό με αυτούς είναι ότι δεν έχουν καν τη δύναμη να υποστηρίξουν στα ίσια τα πιστευω τους. Να πουν ρε αδερφέ ότι ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΡΑΧΜΗ. Για να δούμε τότε αν θα βρουν έστω τον δικό τους στην κάλπη. Παραμυθιάζουν τον κοσμάκη ότι θέλουν το Οχι για να διαπραγματευτούν. ΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ. ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.