Αγρότες με μισθό 3.000 ευρώ ζητεί η Ελβετία

Αγρότες με μισθό 3.000 ευρώ ζητεί η Ελβετία

Μάιος 27, 2015 - 10:59
18 σχόλια

Την ώρα που ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα του μεταναστευτικού ότι η ποσόστωση -δηλαδή το μοίρασμα των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες- θα αφορά μόνο σε αυτούς που από εδώ και πέρα φθάνουν στα σύνορα του ευρωπαϊκού Νότου και όχι τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα κέντρα μεταναστών, η πρωτοπόρος Ελβετία αποφάσισε να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος που θα επιτρέπει σε μετανάστες να εργάζονται σε φάρμες, με έναν μισθό που θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και θα φθάνει στα 3.000 ευρώ. 

Παράλληλα, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα περιλαμβάνει και μαθήματα εκμάθησης γλώσσας.

Η Ένωση Ελβετών Αγροτών και το υφυπουργείο Μετανάστευσης (SEM) αποφάσισαν να δώσουν δουλειά στους πρόσφυγες. Έτσι, δέκα αγροκτήματα σε όλη την Ελβετία έχουν επιλεγεί για αυτό το πρόγραμμα και ήδη αρκετοί είναι οι πρόσφυγες εργαζόμενοι που έχουν συμφωνήσει να εργαστούν. 

Ο μισθός του νεοπροσληφθέντα αγρότη για τον πρώτο μήνα θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και από τον δεύτερο μήνα θα φτάσει ακόμα και στα 3.000 ευρώ. Η Ένωση Ελβετών Αγροτών ξεκίνησε εκστρατεία υποδοχής μεταναστών, με σκοπό να τους εντάξει επαγγελματικά στις αγροτικές εργασίες.

Όπως αναφέρουν η Ένωση Αγροτών και το SEM, οι πρόσφυγες που θα προσληφθούν, θα έχουν την ευκαιρία πολύ σύντομα να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία. Και, από την άλλη, οι Ελβετοί αγρότες δεν θα αναζητούν εποχικούς υπαλλήλους ή εργάτες εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Ένωσης Αγροτών, στη γεωργία απασχολούνται περίπου 25.000-35.000 ξένοι εποχικοί εργαζόμενοι, κυρίως Πολωνοί ή Πορτογάλοι. Από την άλλη, έχουν αρκετούς πρόσφυγες από την Αφρική, οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα που αναζητεί μονίμως «χέρια», βοηθώντας τους να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία.

«Χαιρετίζουμε την κίνηση αυτή ως ένα θετικό βήμα», είπε η Stefan Frey, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Στην ιστοσελίδα swissinfo.ch, στα σχόλια κάτω από το άρθρο, ένας Έλληνας έχει γράψει στα αγγλικά: «Είμαι από την Ελλάδα, η κατάσταση εδώ είναι πραγματικά κακή. Πού μπορώ να κάνω αίτηση για αυτό;».


18 Σχόλια

Δεν μας αφορά κύριοι, απευθύνονται σε λαούς που δεν τους ενοχλεί η εργασία, εξάλλου εμείς έχουμε αρνηθεί να γίνουμε γκαρσόνια στον τόπο μας, θα πάμε στα ξένα να ανακατεύουμε τις λάσπες;

2000-3000 έουρα με Ελβετικό κόστος ζωής είναι όσο το χαμηλότερο αγροτικό μεροκάματό και την Ελλάδα. Το θετικό της είδησης άρα δεν είναι ο μισθός, αλλά ο όποιος αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

Γεια σας ειμαι 43 χρονων και θα ηθελα να δουλεψω σε φαρμα στην ελβετια,πως μπορω να κανω αιτιση για να δουλεψω εκει?

Καλημέρα ισχυει ακο.α και αν ναι που μπορω να κανω αιτηση; Δεν βρισκω πουθενα σχετικες πληροφοριες. Εχω αναγκη απο δουλεια. Ευχαριστω.

i need a job and soon i have a called soon i will came there. I will came with mine husband.

@panaiotopulu lia Ντεν μπορείς κάνεις έτισι γκιατί ντεν ξέρει γκράφει καλός ελίνικος. Ας πάει μάτει πρώτα και μετά ξαναέρτει γκράψει έτιση βρει ντουλειά

Καλησπέρα σας!μένω στην Ελβετία θα με ενδιέφερε η δουλειά, τώρα μαθαίνω και την γλώσσα...πως μπορώ να μάθω περισσότερα??

Ειμαι 33 χρονών ειμαι απο το κόσσοβο ειμαι παντρεμένος με Ελληνίδα ,μ ενδιαφερει ηδουλειά σε χωράφια να εργασθω.

Καλησπέρα είμαι ο Νίκος βρίσκομαι στην Γερμανία εδώ και ένα χρόνο είχα χωράφια στην Ελλάδα και αναζητώ μια δουλειά σε αυτόν τον τομεα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.