Ο Μαντάς λύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Βόρεια Κυνουρία

Ο Μαντάς λύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Βόρεια Κυνουρία

Μάιος 22, 2015 - 19:06
5 σχόλια

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς με εισήγησή του προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θίγει το θέμα για της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και αναλύει τις  ενέργειες που θα γίνουν για την οριστική επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος δίνει στην ανακύκλωση, με λύσεις πρακτικές και βιώσιμες, στις οποίες οι δημότες θα έχουν καίριο ρόλο, καθώς στον σχεδιασμό προτείνεται η διαλογή στην πηγή.

 

Η εισήγηση του αναφέρει:

Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) για τον Δήμο μας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τόσο σε εθνικό αλλά κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο η κατάσταση της διαχείρισης των αποβλήτων είναι άκρως προβληματική.

Η λειτουργία του Ανεξέλεγκτου ΧΑΔΑ στην περιοχή του Τάνου, έχει φτάσει στη λήξη της. Οι εποχές που η χωματερή έκλεινε στα χαρτιά έχουν παράλθει ανεπιστρεπτί. Νέα δεδομένα έχουν διαμορφώσει μια επικίνδυνη πραγματικότητα όχι μόνο σε ότι αφορά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται ο Δήμος μας, και κυρίως το Άστρος, το Παράλιο Άστρος και οι παραλίες μας,  αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική επιβίωση του Δήμου ως οργανισμός, με την επιβολή των δυσβάστακτων προστίμων από την Ε.Ε. και την μετακύλησή τους στον Δήμο μας.

Η νέα Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά όπως αντιλαμβάνεστε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε επίπεδο Δήμου με τρόπο οικονομικά επωφελή για τους δημότες μας και περιβαλλοντικά δόκιμο αφού όπως όλοι ξέρουμε ότι η αποκομιδή, εναπόθεση και εν μέρη διαχείριση των ΑΣΑ εμπίπτει σε αυστηρές νομοθεσίες τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κείμενη νομοθεσία δημιουργεί την υποχρέωση στους Δήμους να διαχειριστούν το πρόβλημα στα πλαίσια της προσωρινής διαχείρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Δεν τίθεται λοιπόν σε αυτό το επίπεδο ούτε θέμα αρμοδιοτήτων, ούτε άλλο πολιτικό ή θεσμικό ζήτημα. Τίθεται μόνο ζήτημα πρωτοβουλίας, δουλειάς και συντονισμένης ενέργειας από την πλευρά του Δήμου.

Η δυνατότητα αυτή μας δίνεται σήμερα, αφού όλοι γνωρίζετε ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαμε άοκνα για να μπορέσουμε να έχουμε το δικό μας ΚΔΑΥ, απόλυτα έτοιμο και λειτουργικό. Διαφορετικά σήμερα δε θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε απόλυτως τίποτα.

Οφείλουμε όμως να πούμε ότι όλο αυτό το διάστημα, η λήψη αποφάσεων δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, διότι ούτε παντογνώστες είμαστε ούτε έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ολιστικά το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ, ένα θέμα εξαιρετικά πολυδιάστατο που απαιτεί ομάδες εργασίας πολλών ειδικοτήτων και αντικειμένων (οικονομικό, περιβαλλοντικό, νομικό, τεχνικό) με εξειδικευμένη εμπειρία. Για το λόγο αυτό ως νέα Δημοτική Αρχή αναθέσαμε σε εξωτερικό συνεργάτη τη σύνταξη μίας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία θα  καταδείξει τα προβλήματά μας αλλά και θα μας προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, στη βάση μίας ειδικής προσέγγισης, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της, τις ειδικές παραμέτρους του Δήμου μας και θα εστιάζει στις ανάγκες της περιοχής μας.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει η προσέγγιση της μελέτης και είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές μας:

Υπηρεσία Αποκομιδής

Από τα πρώτα συμπεράσματα προκύπτει, ότι η υπηρεσία της αποκομιδής είναι ιδιαιτέρως «ακριβή» για το Δήμο και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου. Στο σενάριο αυτό εξετάζεται και η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτη μέσω διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού.

Βασικοί παράγοντες του προβλήματος αυτού είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου Σχεδιασμού κατανομής υλικών και ανθρώπινων πόρων, η ακαταλληλότητα των μέσων (οχημάτων) αποκομιδής καθώς και το πρόβλημα της εποχικότητας, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που δεν μας επιτρέπει να έχουμε την απαραίτητη ευελιξία.  

Στην επόμενη συνάντησή μας θα έχουμε τη δυνατότητα το θέμα αυτό να το συζητήσουμε εκτενώς, παρουσία και του μελετητή, ο οποίος θα μας δώσει λεπτομερώς αναλυτικά στοιχεία.

Ανακύκλωση υλικών – Διαλογή στη πηγή

Πρωταρχικό μέλημα ενός Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού διαχείρισης των ΑΣΑ αποτελεί το θέμα της ανακύκλωσης.

Εμείς τουλάχιστον ως Δημοτική Αρχή έχουμε αντιληφθεί ότι το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό αφενός διότι μειώνει το κόστος της υπηρεσίας αποκομιδής αλλά και γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (οδηγία 98/2008).

Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα στον Δήμο μας, δεν έχει γίνει κάτι εν πολλοίς γιατί δεν μπορούσε να γίνει αφού μέχρι πρότινος λειτουργούσε παράνομος χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Η ανακύκλωση ήταν άγνωστη λέξη και προφανώς πολυτέλεια για έναν Δήμο που δεν μπορούσε να διαχειριστεί μέχρι χθες τα αυτονόητα.

Σήμερα όμως είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε το θέμα της ανακύκλωσης και μάλιστα με διαλογή στη πηγή.

Θα με ρωτήσετε γιατί διαλογή στη πηγή; Κύριοι το θέμα της ανακύκλωσης με τον γνωστό μπλε κάδο όπως λειτουργεί σε αρκετούς Δήμους της χώρας είναι προβληματικό διότι απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία άρα κόστος αφού σε δεύτερη φάση κάνεις αυτό που θα μπορούσες να κάνεις από την αρχή.

Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς ως μικρός Δήμος δεν μπορούμε να επωμιστούμε περαιτέρω κόστος στη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών άρα δεν έχουμε και κανένα λόγο να υιοθετήσουμε τη λογική του μπλε κάδου. Επιπλέον, ο κυριότερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια για ανακύκλωση στην πηγή εξ’ ορισμού είναι ο συνειδητός, ευαίσθητος και με θετική σκέψη πολίτης, γιατί αυτός πρέπει να κάνει στην ουσία τον διαχωρισμό. ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ.

Τοποθετούμε ως εκ τούτου σε ένα κεντρικό σημείο κάθε κοινότητας τρεις κάδους ανακυκλώσιμου υλικού (μέταλλο, γυαλί, πλαστικό) και χωροθετούμε περισσότερα σημεία ανακύκλωσης στην έδρα του δήμου και στο παραλιακό μέτωπο, διότι όπως αντιλαμβάνεστε εκεί «παράγεται» και το μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού.

Παράλληλα τοποθετούμε στοχευμένα, ειδικούς κάδους χαρτιού έξω από τα σχολεία της έδρας του Δήμου ώστε το χαρτί να συλλέγεται απευθείας στη πηγή.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον όγκο συλλογής των απορριμμάτων που πρέπει να μεταφερθούν στον τελικό αποδέκτη και εξετάζουμε περαιτέρω τρόπους αξιοποίησης του ανακυκλωμένου στην πηγή υλικού, είτε με εναλλακτικό πάροχο διαχείρισης είτε ως Δήμος μέσω του ΚΔΑΥ. 

Πώς θα γίνεται η αποκομιδή και η διαχείριση του ανακυκλώσιμου στην πηγή υλικού;

Ο Δήμος προκειμένου :

Να επιλύσει τα εγγενή προβλήματα της υπηρεσίας αποκομιδής, (υποστελέχωση, εκπαίδευση, ωράριο λειτουργίας)

Να συνδυάσει την αποκομιδή με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών

Να συμβάλλει στην καταπολέμηση των δυσχερών τοπικών συνθηκών απασχόλησης των δημοτών (ανεργία)

Να μειώσει το κόστος της αποκομιδής, δίνοντας οικονομική βιωσιμότητα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του ανακυκλώσιμου υλικού απευθείας στην τοπική οικονομία

Παραχωρεί την αποκομιδή, διαχείριση και πώληση των ανακυκλώσιμων στην πηγή υλικών, σε συλλογικότητες, που θα διαθέτουν τη νομική μορφή που επιτρέπει αυτού του είδους δραστηριότητες (Εταιρεία λαϊκής βάσης ή Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση).

Καφέ κάδος – Βιοαποδομήσιμα

Τελευταίο μέρος της εφαρμογής του σχεδίου μας αποτελεί η τοποθέτηση καφέ κάδων, στους οποίους θα ρίπτονται τα βιοαποδομήσιμα υλικά (τροφές, φαγητά κ.ο.κ.), τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ και θα κομποστοποιούνται. Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού έχει νόημα, όπως αντιλαμβάνεστε, στην έδρα του Δήμου και στο παραλιακό μέτωπο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα βιοαποδομήσιμα υλικά δίνει τη δυνατότητα στοχευμένης χωροθέτησης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες πηγές βιοαποδομήσιμου υλικού, μετατρέποντας στην ουσία το περιεχόμενο του πράσινου κάδου από σύμμεικτο σε μη σύμμεικτο. Μέσω της μελέτης έχουμε ήδη χωροθετήσει τον καφέ κάδο, εξοικονομώντας ένα σημαντικό αριθμό από τους υφιστάμενους πράσινους πλεονάζοντες κάδους, και προσθέτοντας ταυτόχρονα ένα μικρό αριθμό νέων καφέ κάδων.  

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και μάλιστα πιλοτική, αφού εξειδικεύει ένα πρόγραμμα διαχείρισης στη βάση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και δεν αποτελεί μία οριζόντια προσέγγιση στη βάση ενός «ξένου» μοντέλου για τον τόπο μας.

Η διαλογή στην πηγή μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, εναλλακτική λύση έναντι των τεχνικών διάθεσης και ανάκτησης των στερεών αστικών αποβλήτων. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών.

Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάκτηση και ανακύκλωση υλικών πρέπει να αρχίσει πριν την έναρξη του προγράμματος και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Επιπλέον, απαιτείται συνεχής επαφή και συνεργασία των υπευθύνων του προγράμματος με τους κατοίκους έτσι, ώστε να προλαμβάνονται πιθανά λειτουργικά ή άλλα προβλήματα και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανανέωση της βασικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση των κρατών – μελών τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο. Και δεν είναι τυχαίο που έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή κοινωνία σε αυτή την επιλογή. Τα απορρίμματα την ώρα και στο σημείο που παράγονται είναι διαχωρισμένα συνήθως σε κατηγορίες.

Είναι ο τρόπος που τα πετάμε που τα αναμειγνύει και το καθιστά δύσκολο να τα διαχωρίσουμε στη συνέχεια. Είναι δηλαδή παράδοξο στο σημείο παραγωγής των υλικών να τα αναμιγνύουμε για σκοπούς μιας παρεξηγημένης ευκολίας και στη συνέχεια να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά σε υποδομές για να ξαναδιαχωρίσουμε (εάν είναι μάλιστα αυτό εφικτό), για να μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε. Η συλλογική λοιπόν, εμπειρία της Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και συγκρίσεων κατέδειξε ότι η αποδοτική ανακύκλωση γίνεται όταν διαχωριστούν αρχικά τα υλικά στην πηγή από τον πολίτη. Άλλες προσεγγίσεις για διαλογή των απορριμμάτων μετά την ανάμειξη των υλικών στο σημείο παραγωγής τους, είτε μηχανικά, είτε με χειροδιαλογή, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν ακριβές ή ανεπαρκείς  λόγω κακής ποιότητας των ανακατεμένων υλικών μετά τη διαλογή τους. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες και με οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας). Είναι για αυτούς τους λόγους που η Ε.Ε. επένδυσε και επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη διαλογής των υλικών στην πηγή και το θεσμοθέτησε πολύ πρόσφατα και ως νομική υποχρέωση των κρατών – μελών για τα βασικά υλικά συσκευασίας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΚΟΜΠΟΣΤΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΛΟΓΗ) ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΔΗΜΟΥ Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Για να υποστηριχθεί το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) για τον Δήμο μας, απαραίτητη είναι η κατασκευή και λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης – διαλογής των Α.Σ.Α.

Για αυτό το λόγο, αθόρυβα, άοκνα και οργανωμένα, ήδη από το 2012 δουλέψαμε μαζί με τον τότε Δήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σκαντζό για την ανάπτυξη, αδειοδότηση, απόκτηση γης και εξεύρεση οικονομικών πόρων πέραν των ανταποδοτικών εσόδων. Σε αυτή την πορεία είχαμε πολλούς συμπαραστάτες που οφείλουμε κάποτε να ευχαριστήσουμε και πολλούς αντιπάλους που πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσουν τους λόγους της αντιπαλότητάς τους. Όμως αυτά δέν αφορούν το παρόν κείμενο.

Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να δημοπρατούμε με ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, τη λειτουργία της διαχείρισης αυτής, με προϋπολογισμό 700.000,00€, που προέρχεται με χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ.

Επίσης, για να δώσουμε αφενός άμεση εκκίνηση στο επιχειρησιακό μας σχέδιο και αφετέρου να σταματήσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα της απόρριψης στον ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ του Τάνου των Α.Σ.Α. του Δήμου μας, εξασφαλίζουμε την άμεση προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων μας για το διάστημα έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και των διαδικασιών της εγκατάστασης του αναδόχου, με ανάθεση της παροχής υπηρεσιών ενοικίασης και λειτουργίας μηχανημάτων και εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, προϋπολογισμού 120.000,00€ από πόρους του Δήμου μας, για το διάστημα μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου του διεθνούς διαγωνισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η ανάπτυξη του συστήματος που προτείνουμε δεν μπορεί παρά να είναι σπονδυλωτή. Οι οικονομικές συνθήκες, η διάχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η ανάπτυξη και άλλων γραμμών διαχείρισης απορριμμάτων (όσον αφορά σε απόβλητα πλην των αστικών – Αδρανή υλικά, Ογκώδη, Γεωργικά Απόβλητα) είναι απαραίτητες δράσεις που πρέπει να λάβουν χώρα σε βάθος χρόνου για να είναι αποτελεσματικές.

Ο Δήμος μας, θέλω να γνωρίζετε ότι προτίθεται να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των δημοτών μας προκειμένου να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Με την παρούσα δεν αισιοδοξώ να θεωρήσετε ότι λύσαμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας. Απαιτώ όμως από όλους τους καλοπροαίρετους και τους μη έχοντες τρίτες σκέψεις στο μυαλό τους, να κατανοήσουν ότι μπαίνουμε με όρους προωθημένης ωριμότητας στην διαχείριση. Γιατί μέχρι σήμερα, όπως και όλοι σχεδόν οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρισκόμασταν στη ΜΗ διαχείριση. Προωθούμε λοιπόν, διαχείριση περιβαλλοντικά αειφορική, τεχνικά άρτια, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο νόμιμη και πάνω από όλα οικονομικά βιώσιμη με τους σημερινούς οικονομικούς πόρους του Δήμου μας, χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω τους δημότες μας.

Προσπαθούμε εκτός από το να γίνουμε ο ώριμος Δήμος της περιφέρειάς μας στο θέμα της διαχείρισης, να παραμείνουμε και ο Δήμος με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΑΝΤΑΣ

 

Πηγές και μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνταξη της παρούσας:

Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕΚ) (2004), «Ανακοίνωση της επιτροπής στο συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή Περιφερειών - Προς μια θεματική στρατηγική για το αστικό περιβάλλον», COM(2004)60 τελικό, 11.02.2004.

EEK (2004), “Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Κοινότητα (INSPIRE)», SEC(2004)980, COM2004(516) τελικό, 23.07.2004.

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2005), «Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα την ‘Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Προς μια θεματική στρατηγική για το αστικό περιβάλλον’», 2005/C43/09, 18.02.2005.

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (2006), «Διαχείριση Απορριμμάτων και Αστικό Περιβάλλον», Μελέτη για την καταγραφή των συμβατικών μεθόδων και τεχνολογιών μέσων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Σχολή Χημικών Μηχανικών

Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Καθ. Μαρία    Λοϊζίδου «προσωρινή αποθήκευση και αποκομιδή των απορριμμάτων (Διαχείριση βιοαποβλήτων)»  Πρωτοβουλία έργου Athens Biowaste

Η  από  10‐02‐2005  απόφαση  του  Περιφερειακού  Συμβουλίου  Πελοποννήσου  περί  της έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου (αρ. πρωτ.: 486)

Οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 Ιουνίου 2001 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων

Αραβώσης K. (2003), «Ο ιδιωτικός τομέας στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων», Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ.

WERCARE A.E, «Εμπειρογνωμοσύνη για την εξέταση και διασφάλιση της συνάφειας του προς Αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου με την εγκεκριμένη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του ‘ΔΕΠΙΝ 2007‐2013’ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», 12/2009

Τροποποίηση  και  συμπλήρωση  των  διατάξεων  της  υπ.  αριθμό  24069/3817/19.10.2001 κοινής υπουργικής απόφασης «Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση περιοχών ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), καθορισμός όρων και περιορισμών στις χρήσεις, έγκριση της διάταξης των εγκαταστάσεων, των όρων για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και του φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσής της», ΦΕΚ 766/25.06.2005

Κ.Υ.Α. ΗΠ/50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909Β΄/22-12-03) «Περί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων».

αριθμ. πρωτ. 53323/2298/23-03-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛ4ΟΡΙΦ-Σ0Φ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπονήσσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιουνίου

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Ας δούμε αν είναι μεγάλα λόγια, και ας δούμε σύντομα κι από τους δικούς μας, που έρχονται σε όλα τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, έστω τα μισά!!

Ο Μαντας δεν έλυσε το θέμα με τα λόγια. Και το παραδέχεται. Όμως θα το λύσει απο ότι φαίνεται. Γιατι ασχολείται με το θέμα στην ουσία του και όχι με εντυπώσεις, με ψέμματα και με οικόπεδα όπως κάνουν οι δικοί μας στην Τριπολη. Μετα, ο Παυλης θα ζητάει να μεταφέρει τα σκουπίδια στο Αστρος. Και ο Μαντας θα τον γράφει...

Αν εφαρμοσθεί σωστά η ανακύκλωση υλικών το πρόβλημα των σκουπιδιών μπορεί να λυθεί. Πρέπει όμως να συμβάλλουν σ' αυτό ολοι οι πολίτες και να το δούμε ζεστά το θέμα. Μέχρι τώρα τίποτα δεν γίνεται στο θέμα της ανακύκλωσης. Είμαστε πολύ πίσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Μαντάς σωστά θέτει το θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών κάτι που έπρεπε να είχε ήδη ξεκινησει εδώ και χρόνια από όλους τους Δήμους της χώρας. Ποτέ δεν είναι αργά.

15:23 Και πολύ καλά θα του κάνει! Να τον δούμε τι θα κάνει τώρα που τα ψέματα τελείωσαν! 17:17 Το θέμα της ανακύκλωσης πρέπει επιτέλους να το δούμε πιο ζεστά, αν και δεν είναι εύκολο, χρειάζονται δράσεις συλλογικές και μεγάλη προσπάθεια για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες! Είμαστε πίσω και σ' αυτό όπως σε όλα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσει να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτό τον τομέα! Δεν πρόκειται να δούμε κάτι θεαματικό από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει τώρα και πρέπει να έχει μια αρκετά μεγάλη δυναμική!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.