Με συνολική πρόταση στη Ρίγα ο Τσίπρας

Με συνολική πρόταση στη Ρίγα ο Τσίπρας

Μάιος 20, 2015 - 10:15
15 σχόλια

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια ενιαία συμφωνία με τους εταίρους, και, σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ στη Ρίγα, όπου θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μια συνολική πρόταση για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα σχετικά δημοσιεύματα, η πρόταση προβλέπει τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές.

Την Τρίτη 19 Μαΐου συνεδρίασε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιδίωξή του είναι να συζητηθεί η διευθέτηση του χρέους με τους εταίρους, προκειμένου το ελληνικό ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής «και να ληφθεί υπόψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Η Ελλάδα έχει στόχο να επιτύχει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015-2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η αλλαγή διάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτό.

Η μια πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και έχει να κάνει με τα έξυπνα «swaps», δηλαδή τις ανταλλαγές χρέους, και συγκεκριμένα αφορά στα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 27 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει για τα ομόλογα αυτά τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, ύστερα από σχετική συμφωνία με τους εταίρους. Αν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε δυνητικά το χρηματοδοτικό κενό θα μειωνόταν για τα έτη 2015-2018, εξασφαλίζοντας έτσι τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Η «παγίδα» στο σχέδιο; Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει δάνειο, προκειμένου να λάβει 30 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανταλλαγή χρέους και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπει σε πρόγραμμα του μηχανισμού...


15 Σχόλια

Μπα. Φάνηκε κι ο παρατηρητής. Πού ήσουν τόσο καιρό, νόμιζα ότι είχε λήξει το συμβόλαιό σου.

Ο Τσίπρας έχει πάει στη Ρίγα για να μη μειωθούν κι άλλο μισθοί και συντάξεις, για να έχουν τα νοσοκομεία αναλώσιμα, για να μην μπορούν οι τράπεζες να κατάσχουν τα σπίτια μας. Η κλωτσιά και η πανωλεθρία αφορούν εμάς, όχι τον Τσίπρα. Αν όμως βλέπεις το όλο θέμα με νοοτροπία χούλιγκαν, η προτεραιότητα είναι να πάρουμε το κύπελλο.

Η πολιτική γιωργάκη και αντωνάκη συνεχίζεται με άλλο περιτύλιγμα.όσοι έχασαν κουτάλα και οφίτσια διαμαρτύρονται.!

Η πολιτική γιωργάκη και αντωνάκη συνεχίζεται με άλλο περιτύλιγμα.όσοι έχασαν κουτάλα και οφίτσια διαμαρτύρονται.!

Τα καρακόλια βλέπω πήραν αέρα .Η διαφθορά,η ρεμούλα οι κλεψιές και η κατάντια απο το 1974 που μας έφεραν σε αυτό το χάλι, δεν γιατρεύονται με 5 μήνες Τσίπρα. Η δικαιοσύνη διαβρωμένη,έβγαλε λάδι τον Παπακωνσταντίνου,χθές αθώωσε τον Βουλγαράκη(για τον λογαριασμό έξω).........Δεν υπάρχει σωτηρία....και συνεχίζουμε να ανεχόμαστε--μπροστά στα μάτια μας-- την φοροδιαφυγή.την κατευθυνόμενη πληροφόρηση και.....................ΒaLtakos.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.