Τα βραχιόλια του βροντούν

Τα βραχιόλια του βροντούν

Μάιος 04, 2015 - 17:29
9 σχόλια

Αγώνας και μάχη πραγματική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Δικαιοσύνης το περίφημο βραχιολάκι για τους δέκα κρατούμενους οι οποίοι έχουν αναπηρία πάνω από 80%, συμπεριλαμβανομένου του Σάββα Ξηρού. Όπως εξήγησε η κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται ο Σάββας Ξηρός και σημειώνει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζεται από τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι απαράβατη συνθήκη για μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Έτσι, εν μέσω χρεοκοπίας ή μη, ανθρωπιστικής κρίσης, πυρών από δανειστές και Τύπο, εσωκομματικών αντιπαλοτήτων και ενδοκυβερνητικών μπερδεμάτων, η 100 ημερών κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος έκαψαν αρκετή φαιά ουσία για τον Ξηρό, το πρόβλημα υγείας του και την κατ' οίκον έκτιση της ποινής του, διότι, πώς να τον κάνουμε, είναι ο «σταρ» της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων.

Η Δικαιοσύνη δεν έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά πράγματα. Όχι.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, ο Σάββας Ξηρός και οι άλλοι κρατούμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους, φορώντας το ειδικό βραχιολάκι, που θα βοηθήσει τις Αρχές να τους εντοπίσουν σε περίπτωση που θελήσουν να «την κάνουν» από εκεί. Χαμός έγινε, τα τηλεπαράθυρα πήραν φωτιά, έγινε λόγος για φωτογραφικό νόμο, ως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάς κούνησε το δάχτυλο -ας μην ξεχνάμε ότι για τους Αμερικανούς ο Σάββας είναι νούμερο ένα κίνδυνος, εντάξει, κάπως υπερβολικοί είναι και τούτοι. Και τα θύματα της «17 Νοέμβρη», δικαίως, διαμαρτυρήθηκαν για την όχι αποφυλάκιση, αλλά ουσιαστικά για αυτό ακριβώς πρόκειται, αφού ο Ξηρός θα βρίσκεται εκτός φυλακής.

Και ο Σάββας; Ο Σάββας εμφανίζεται να δουλεύει ψιλό γαζί την κυβέρνηση που θέλει το καλό του, δηλώνοντας απερίφραστα ότι λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών του, και σύμφωνα με ένα εδάφιο της Αποκάλυψης του Ιωάννου, δεν επιθυμεί να φορέσει κανένα βραχιολάκι: «Δεν προτίθεμαι να δεχθώ τη χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δηλαδή αυτό περιγράφεται στην Αποκάλυψη ως μέσον χωρίς το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε από τον Κορυδαλλό στον τηλεοπτικό σταθμό Ε.

Οργισμένη απάντηση στον Σάββα Ξηρό έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Ο Ξηρός λέει όχι στο "βραχιολάκι" λόγω "θρησκευτικών πεποιθήσεων". Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του όμως δεν τον εμπόδισαν να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Να ισχύσουν τα νόμιμα», έγραψε. Ενώ με μια δηκτική ανάρτηση σχολίασε την απόφαση Ξηρού και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Το ''ου φονεύσεις'' δεν το είχε μάθει ο άνθρωπος με τις θρησκευτικές ευαισθησίες;».

Δεν είναι δουλειά μας να ψάξουμε αν ο Σάββας Ξηρός μετατράπηκε από άθεος σε καλό χριστιανό, ούτε να τον κρίνουμε για τις πεποιθήσεις του. Από την άλλη πλευρά, όμως, και με βάση την απάντηση που ο ίδιος δίνει, σπρώχνει τα πράγματα ίσως προς μια άλλη διαπραγμάτευση με τη Δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος του, δε, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα επιδεινώσει την υγεία του. Μου φαίνεται ότι διαπραγματεύεται μια κατ' οίκον κράτηση χωρίς τέτοιου είδους επιτήρηση -και γιατί όχι; Την κουβέντα μαζί του ο υπουργός την άνοιξε. Έτσι, ο Σάββας δεν είπε ότι προτιμά να μείνει στη φυλακή. Είπε ότι δεν θα φορέσει το βραχιολάκι. Και ο υπουργός απάντησε ότι το «αξεσουάρ» αυτό είναι απαραίτητο για την κατ' οίκον κράτηση, άσε που έχει υπογραφεί και η σύμβαση με την εταιρία που το κατασκευάζει.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο «πολύ κακό για το τίποτα». Μια κίνηση ανθρωπισμού εκ μέρους της κυβέρνησης έγινε μπούμερανγκ για την ίδια. Ο Σάββας τής πέταξε το βραχιολάκι στα μούτρα.

Δεν έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη με τίποτε άλλο να καταπιαστεί; Είπαμε, όχι. Τι κι αν την Κυριακή το βράδυ δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού και 18 τραυματίστηκαν σε συμπλοκές. Η κυβέρνηση και ο υπουργός, αφού εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους, έκαναν λόγο για υπερπληθυσμό στις φυλακές και για έλλειψη προσωπικού. (Δεν μας είπε, όμως, ο υπουργός, για αυτούς τους δέκα κρατουμένους που θέλει να στείλει σε κατ' οίκον κράτηση, πόσους σωφρονιστικούς υπαλλήλους θα πρέπει να απασχολήσει σε βάρδιες ανά οκτάωρο.)

Πηγές από τις φυλακές Κορυδαλλού ανέφεραν ότι οι συμπλοκές της Κυριακής ανάμεσα σε Αλβανούς και Αλγερινούς από τη μια και Πακιστανούς από την άλλη, με αυτοσχέδια μαχαίρια, έγιναν για τον έλεγχο της πτέρυγας Γ' των φυλακών. Αυτά συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές, και αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα συνολικά, τα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι «γεμάτα» με πιο επείγοντα και πιο μεγάλα προβλήματα από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον Ξηρό και άλλους εννιά.

Μια αριστερή κυβέρνηση που καίγεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα έπρεπε να στοχεύει συγκεκριμένα στη μόρφωση των ανηλίκων εντός των φυλακών, στον διαχωρισμό ποινικών και μη, στον έλεγχο των ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση όλων, στον σωφρονισμό, εν πάση περιπτώσει. Και κυρίως πρέπει να περιοριστεί η εγκληματικότητα, η οποία, όπως φαίνεται, είναι ανεξέλεγκτη. Αλλιώς η πελατεία των φυλακών όλο και θα αυξάνεται.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

9 Σχόλια

Τι θα γίνει με αυτή τη μπαχαλοκυβέρνηση;; Θα τον παρακαλέσουν κιόλας τον Ξηρό; Είπε δε θέλει βραχιολάκι, άρα παραμένει φυλακή! Πολύ ασχοληθήκαμε! Συγχαρητήρια για την τελευταία παράγραφο του άρθρου. Ας ασχοληθούν με όλα αυτά αντί να κόπτονται για τους τρομοκράτες!!!

Ενδιαφέρον το άρθρο σας, αλλά μάλλον διαφωνώ σε κάποια κομβικά σημεία σημεία. - Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τον Ξηρό και άλλους 10, παρά μόνο ένα άρθρο του. Αντίθετα αφορά υπερήλικους, αλλοδαπούς, ανήλικους, εξαρτημένους κλπ. Επίσης, αναφέρεται στον εξορθολογισμό των ποινών με στόχο την αποσυμφώρηση των φυλακών και συνεπώς καλύτερο έλεγχό τους, αλλά και σωφρονισμό των κρατουμένων. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση που γράφετε, σίγουρα πρέπει να γίνει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι απαιτεί κονδύλια που η σημερινή κοινωνία σίγουρα δε θα ανέχονταν (υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες) να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Από τα παραπάνω γίνεται προφανές νομίζω ότι δεν ήταν η κυβέρνηση και ο υπουργός που ασχολούνταν με τον Ξηρό, αλλά αυτοί που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν την ατζέντα του διαλόγου διαχειριζόμενοι την πληροφορία. Γιατί? μα γιατί αυτό πουλάει και είναι και βολική προπαγάνδα απέναντι στην "κακή κυβέρνηση που θέλει να απελευθερώσει επικίνδυνους τρομοκράτες". Εν πάση περιπτώση, χαίρομαι που δίνετε έμφαση στην ανάγκη σωφρονισμού γιατί δυο είναι οι κατευθύνσεις που μπορεί να έχει ένας νόμος στο συγκεκριμένο τομέα : αυτήν που δείχνει το παράδειγμα της Αμερικής και της Τουρκίας με το Γκουαντάναμο και τα λευκά κελιά, ή αυτήν που δείχνει το παράδειγμα της Φινλανδίας http://tvxs.gr/news/kosmos/finlandia-oi-anoiktes-fylakes-me-toys-eleytheroys-fylakismenoys

Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Δευ, 04/05/2015 - 22:58, είναι κρίμα που γράφετε ανωνύμως αξιόλογα σχόλια, σπάνια μέσα σε μια θάλασσα ηλίθιων χυδαιολογιών και αλυχτημάτων.

Ιδού οι Ταλιμπάν του ΣΥΡΙΖΑ. 'Ολα εν ονόματι της προόδου (εδώ κλαίνε) http://www.kathimerini.gr/813934/article/epikairothta/ellada/apoyh-to-kamari-twn-hpa-8a-katargoyntan-sthn-ellada

@observer Στο κείμενό τους οι δύο καθηγητές περιγράφουν στις 5 πρώτες παραγράφους πόσο καταπληκτικό είναι συγκεκριμένο λύκειο στη Ν.Υ. και αναφέρουν στην τελευταία ότι ο Μπαλτάς θέλει να καταργήσει τα πρότυπα και τα πειραματικά. Έχεις βρει κάποια δήλωση που να λέει ότι θέλει να τα καταργήσει? Δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε βρήκα κάποια τέτοια δήλωσή σου το διαδίκτυο. Αυτό που είπε είναι ότι καταργεί τις εξετάσεις για την εισαγωγή και τα διαχωρίζει. Ο λόγος για τον οποίο τα πρότυπα ήταν καμιά 60αριά ήταν γιατί είχαν ενοποιηθεί με τα πειραματικά. Μάλιστα για τα πρότυπα είπε ότι θέλει να μετατρέψει τις θέσεις των καθηγητών σε οργανικές. Μάλλον ενίσχυση το λες αυτό παρά κατάργηση.

Η κατάργηση των εξετάσεων είναι η έμεση κατάργησή τους. Η μήπως δεν είναι έτσι;

Όχι, δεν είναι έτσι. Και το έμμεση γράφεται με δύο μι. Και ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.