Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Μάιος 02, 2015 - 10:34
2 σχόλια

Με στοιχεία και αριθμούς η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group

Στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή 1η Μαΐου η «σκληρή» φάση της διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους της Ελλάδας να ξεσκονίζουν κάθε σπιθαμή των λογιστικών βιβλίων του κράτους. Το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη έχει κατατεθεί. Ύστερα από μήνες, η συζήτηση γίνεται επί αριθμών, κάτι που ευχαριστεί τους εταίρους. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος, αν και τελικώς δεν υπέβαλε αίτημα για σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα, καθώς η συζήτηση επί των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί με τους δανειστές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει βούληση για συμφωνία ακόμα και στο παρά πέντε, οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και την Κυριακή ή και όσο κριθεί αναγκαίο. Στην αντίθετη περίπτωση, η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να προετοιμαστεί για την «ύστατη μάχη» έως την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.
 
Η ελληνική πλευρά αποσκοπεί να έχει κάποια πρόοδο στα χέρια της έως την Τετάρτη 6 Μαΐου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να λάβει ίσως μια ανάσα ρευστότητας μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
 
Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.
 
Κάποια από τα μέτρα που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσουν τους εταίρους, είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας, η υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες, τα μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, η λοταρία αποδείξεων, η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 
Και πιο συγκεκριμένα:
 
Να επιβληθεί φόρος από 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
 
Να επιβληθεί 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
 
Να επιβληθεί φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
 
Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Οι «κατακόκκινες» γραμμές

Χθες αρκετά στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν στις πορείες και στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, όπου διαμήνυαν ότι οι γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλώς κόκκινες αλλά κατακόκκινες. 

Το ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά τα «αγκάθια» ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές της, καθώς οι δανειστές εμμένουν στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, υπάρχει από ελληνικής πλευράς η διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων.
 
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, ενδεχομένως τον Ιούνιο να εξεταστούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
 
Για τη 13η σύνταξη η συζήτηση συνεχίζεται. Όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα αυτό δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Φόρος πολυτελείας στα έργα τέχνης!!!! Φυσικά, οι εργάτες θέλουν ψωμί και τριαντάφυλλα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.