Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Απρίλιος 17, 2015 - 11:07
5 σχόλια

Λιμενικοί: «Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε» 

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, καθώς καθημερινά στα νησιά απέναντι από την Τουρκία καταφθάνουν άτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στη διαχείριση του ζητήματος με συνεχείς συσκέψεις, διαβουλεύσεις και αποφάσεις.

Έτσι, ο διευθυντής του Frontex κ. Φαμπρίς Λεγκερί, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και με τους αρχηγούς της Αστυνομίας, Δημήτριο Τσακνάκη και του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Από την Πέμπτη 16 του μηνός ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού επιτήρησης συνόρων βρίσκεται στη χώρα μας. Επισκέφθηκε αρκετές περιοχές στον Έβρο και έλαβε ενημέρωση σχετικά με την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα, και αργά τη Πέμπτη το απόγευμα με ελικόπτερο επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πύλη εισόδου για δεκάδες μετανάστες που καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος επισημαίνει το πρόβλημα και κάνει λόγο για ένα «πολιτικό πόκερ» που έχει στηθεί σε σχέση με το μεταναστευτικό: «Τον τελευταίο μήνα, με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, από τα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της πατρίδας μας, διαπιστώνουμε να "παίζεται" ένα νέο πολιτικό "πόκερ" αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστών, που πλησιάζουν πλέον κατά εκατοντάδες καθημερινά τις ελληνικές ακτές. Ένα παιχνίδι "επικίνδυνο" και "άνισο" για τους λιμενικούς συναδέλφους της πρώτης γραμμής».

Και υπογραμμίζει: «Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε. Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί, καθώς ένα σκάφος, ένα αεροπλάνο και μια κινητή μονάδα επιτήρησης είναι η συμμετοχή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ».

Και συμπληρώνει: «Η δε οικονομική συμμετοχή τους ελάχιστη, αγγίζει μόλις το 1/5 των όσων διατίθενται από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα υπάρχει άρνηση συμμετοχής των κρατών στις κοινές επιχειρήσεις με ευθύνη του Frontex, ενός οργανισμού που έχει μετεξελιχθεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, όπου οι άνθρωποι του υπάρχουν μόνο, για να χτίζουν καριέρες. Ως ένα ακόμη παράδειγμα ελλείμματος αλληλεγγύης και ορθής εκτίμησης της δύσκολης και έκτακτης κατάστασης, είναι οι διατιθέμενοι (ανά μήνα) οικονομικοί πόροι για τις κοινές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. H Κοινή Επιχείρηση Τρίτων (J.O.Triton) στην Κεντρική Μεσόγειο έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ ανά μήνα εν αντιθέσει με την επιχείρηση Ποσειδών στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο τα 600.000 ευρώ, την στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές είναι κατά 35% υψηλότερες από την Κεντρική Μεσόγειο».

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Με τα νέα του ναυαγίου των προσφύγων στη σκέψη, έριξα μια ματιά στις ειδήσεις - τίποτα, στη στήλη "πολιτική" βρήκα την ανάρτηση "Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο" από την Παρασκευή χωρίς κανένα σχόλιο. Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους επισκέπτες του σάιτ. Λοιπόν, άκουσα τον Ολάντ να λέει ότι για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο φταίνε οι διακινητές, τους οποίους χαρακτήρισε τρομοκράτες, ενώ ο Κάμερον είπε ότι όσο συνεχίζουμε να τους σώζουμε τόσο περισσότεροι μετανάστες θα έρχονται στην Ευρώπη (νομίζω ότι αυτόν τον καιρό έχει και εκλογές και δεν πρέπει να δώσει πατήματα στους αντίπαλους, οι πλέον επίφοβοι των οποίων βρίσκονται ακόμα πιο δεξιά απ' αυτόν). Κάτι ξέρουμε εμείς από πρόσφυγες, αν δεν έφευγαν οι παππούδες μας θα πέθαιναν. Γι' αυτό, το "μεταναστευτικό" θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο και θα εντείνεται όλο και περισσότερο, αν δεν αντιμετωπιστεί η αιτία, ο πόλεμος.

Μόνο που αυτός ο πόλεμος δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα άλλο εκτός από πόλεμο! Το θέμα λοιπόν θα έχει πολύ μεγάλη συνέχεια, θα πάρει τεράστιες διαστάσεις, και δεν ξέρω αν η Ευρώπη -καλά, για την Ελλάδα δε συζητάμε- έχει τις δομές να το αντιμετωπίσει! Ας αναλάβει λοιπόν καθένας την "ευθύνη" του ΑΝΑΛΟΓΑ με τις δυνατότητές του ως κράτος! Κοινώς, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ας μην κάνουν τον Κινέζο! Και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες όπως Τουρκία-Λιβύη, που αντί να τους φιλοξενούν ως πρόσφυγες πολέμου, ζητώντας βοήθεια γι' αυτό απ' τη διεθνή κοινότητα- κάνουν τα στραβά μάτια στους εκμεταλλευτές λαθρεμπόρους!

Το ψαροκάικο έφυγε από την Αίγυπτο με 700 επιβαίνοντες, πέρασε από τη Λιβύη απ' όπου πήρε άλλους 250, στα 120 μίλια από τη Λαμπεντούζα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Σώθηκαν 49, έχουν βρεθεί 25 νεκροί, 20 πλοία ψάχνουν για επιζώντες ή πτώματα.

Το πρόβλημα που χτες απασχολούσε την Ιταλία σήμερα ήρθε και σε μας. Στη Ρόδο, μερικά μέτρα από την ακτή, βυθίστηκε το νιοστό καΐκι με 150-200 πρόσφυγες. Και τώρα που γράφω, πέφτει μια ακόμα είδηση για ένα σκάφος με πάνω από 300 μετανάστες που βυθίζεται στο Κανάλι της Σικελίας. Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι, ενώ οι διασώστες, λιμενικοί, αστυνομία, εθελοντές και άλλοι, πάλευαν να σώσουν τους ανθρώπους που πνίγονταν μπροστά στα μάτια τους, κάποιοι άλλοι μαυροντυμένοι διαμαρτύρονταν για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.