Γίναμε θέμα, θέαμα και... αφορμή για συζήτηση

Γίναμε θέμα, θέαμα και... αφορμή για συζήτηση

Μάρτιος 30, 2015 - 20:06
14 σχόλια

Ο ελληνικός Τύπος ασχολείται ανελλιπώς με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας

Την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσαν και πήραν τα ρεπορτάζ για την Τρίπολη και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα στον Δήμο. Ο ελληνικός Τύπος με μακροσκελείς αναφορές, μετά την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα την οποία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη στις 26 Μαρτίου, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με το χρονικό του μείζονος ζητήματος, το οποίο ασφαλώς δεν έχει την αρχή του στον περυσινό Σεπτέμβρη.

Οι εφημερίδες «Καθημερινή», «Έθνος» και «Βήμα» ανέδειξαν το πρόβλημα, παίρνοντας τη σκυτάλη από καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές, όπως τις πρωινές του Σκάι και του Mega που έχουν φιλοξενήσει στον «αέρα» τους ρεπορτάζ αλλά και έκαναν ζωντανές συνδέσεις με τους υπευθύνους -τελευταία φορά είχε μιλήσει τον Σκάι ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής.

Διόλου ευχάριστο, βεβαίως, το γεγονός να συζητιέται πανελλαδικώς η κατάντια μιας πόλης, μιας πρωτεύουσας νομού μάλιστα. Το «Έθνος», στις 27/3 έγραψε τα εξής «κολακευτικά»: «Η Τρίπολη, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εδώ και μήνες είναι πολιορκημένη πόλη. Τα σκουπίδια βρίσκονται σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σπίτια από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 4.000 τόνους, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και απειλώντας άμεσα τη δημόσια υγεία. Κάτοικοι και φορείς της πόλης είναι ανάστατοι. Βρίσκονται επί ποδός, αντιδρούν, ανησυχούν, αλλά λύση δεν βλέπουν να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 17 μηνυτήριες αναφορές κατά της δημοτικής αρχής». Σημειωτέον ότι με τακτικά ρεπορτάζ ασχολείτο η εφημερίδα με το θέμα ήδη πριν από τον Ιανουάριο.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» εκθέτει την απουσία οργανωμένης διαχείρισης εδώ και χρόνια: «Από τη νέα δημοτική αρχή επελέγη ως 'έσχατη λύση' η εναπόθεσή τους σε ιδιωτικό χώρο(!), με ενοίκιο 1.800 ευρώ μηνιαίως, μια και η πρόνοια, εδώ και χρόνια, για μια οργανωμένη διαχείριση ήταν απούσα. Νωρίτερα επιχειρήθηκε να τα μεταφέρουν στη Φυλή, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)», αναφέρει σε χθεσινό του ρεπορτάζ.

Το ζήτημα είναι ότι η ζημιά έχει γίνει. Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, και ενώ η πόλη στολίζεται και ετοιμάζεται για τις άγιες μέρες που έρχονται, περιμένοντας μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, πλήθος κόσμου να την επισκεφθεί, με εκδηλώσεις που -κατά τα λεγόμενά του- «θα βγάλουν το Πάσχα από το τέλμα των τελευταίων ετών», η πόλη έχει τόσο δυσφημιστεί, που κοντεύουμε να γίνουμε ανέκδοτο.

Ευχή όλων είναι να νοικοκυρευτούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά να νοικοκυρευτούμε μια και καλή, όχι σκάβοντας άλλη μία γούβα. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια λεπτομέρεια στο ρεπορτάζ του «Βήματος»: «Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 1.1.2016 προβλέπεται (Νόμος 4042/2012) ότι για τα σύμμεικτα (τα σκουπίδια χωρίς διαλογή) που θα πηγαίνουν σε χώρους διάθεσης θα επιβάλλεται προσαύξηση 35 ευρώ ανά τόνο (επιπλέον των 45 ευρώ ανά τόνο που πληρώνουν σήμερα οι δήμοι)». Προλαβαίνουμε; Ή θα συνεχίσουμε να τρώμε πρόστιμα;
Πάντως, η ιστορία της Τρίπολης έκανε κι ένα καλό: ο ελληνικός Τύπος κοιτάζει συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Αποκαλύψεις έρχονται στο φως για «ξέπλυμα» απορριμμάτων: Επιτήδειοι, με κάποιον τρόπο, βάζουν στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στη Φυλή ποσότητες σκουπιδιών που προέρχονται από άλλες περιοχές εκτός Αττικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας κύκλος «ξεπλύματος» απορριμμάτων που εμφανίζονται ως υπολείμματα των μπλε κάδων, αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος».

Εκτενείς είναι οι αναφορές στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι 233 ενεργές και προς αποκατάσταση χωματερές έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι σε πορεία αποκατάστασης: 55 έχουν σύμβαση και ανάδοχο, 124 βρίσκονται υπό δημοπράτηση, ενώ για 54 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι μελέτες. Με τους σημερινούς ρυθμούς το υπουργείο εκτιμά ότι 40 χωματερές θα έχουν αποκατασταθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2015 ώστε να εξοικονομηθούν 1,6 εκατ. ευρώ από το εξαμηνιαίο πρόστιμο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, απέχουμε πολύ από το να θεωρούμαστε «νοικοκυραίοι» ως προς τα σκουπίδια μας στην Ελλάδα. Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (22.2.15), ένθετος πίνακας της Eurostat με στοιχεία από το 2012, αποκαλύπτει ότι, συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα σε ποσοστό 80% θάβει τα απορρίμματά της, περίπου 14% αυτών ανακυκλώνονται, ενώ κομποστοποίηση γίνεται σε ένα ποσοστό 2%. Στην Ελβετία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο τα απορρίμματα καίγονται σε ένα ποσοστό 50%, με το υπόλοιπο 50% να ανακυκλώνεται και να γίνεται κομπόστ. Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που τα καταφέρνουμε τόσο καλά με το «θάψιμο»: μαζί μας είναι Ρουμάνοι, Βόσνιοι, Μαλτέζοι, Κύπριοι. Η πΓΔΜ είναι ουραγός, αφού δεν ανακυκλώνει τίποτα και θάβει τα πάντα.

Για να δούμε, θα αρθούμε αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων;

Γαλανιάδη Εύα
 


14 Σχόλια

Θαυμαστε τη πολη των σκουπιδιων.α ρε ρεζιλια διεθνως.αυτοι ημαστε.μακρυα απ τη τριπολη ολοι.αρκετα υποφερουμε εμεις απ τη βρωμα.δεν χρειαζεται να υποφερουν και αλλοι.

Μόνο ρεζίλι? http://www.tovima.gr/society/article/?aid=690416

Το άρθρο είναι πολύ καλό και συγχαρητήρια.Έχω όμως μια ένσταση (όχι κατά του άρθρου, αλλά με αφορμή το άρθρο):αν όλοι γράφουμε αρνητικά για την πόλη που κάποιοι από εμάς λατρεύουμε (ο μέσος Τριπολιτσιώτης αντιθέτως λατρεύει να μισεί την πόλη του και τους συμπολίτες του) πώς περιμένουμε από τους Δημάρχους κ Περιφερειάρχες να αντιστρέψουν την τουριστική εικόνα της πόλης και να προσελκύσουν επισκέπτες (πιστεύω ότι η πόλη μας είναι από τους π.ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της χώρας εκτός παραλιακής γραμμής και έχει ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ φίλους).Πόσοι από μας έχουμε ενημερωθεί με τέτοια εμπάθεια για το πρόβλημα της Καλαμάτας (5 μήνες το καλοκαίρι σκουπίδια στους δρόμους κ παραλίες), του Γυθείου (1,5 -2 έτη), της Κορίνθου, του Άργους, της Πάτρας, του Πύργου κλπ;Τα δικά τους sites έβριζαν έτσι την πόλη τους;επέτρεψε εκεί η κοινή γνώμη σε παπαγαλάκια που όλη μέρα αράζουν σε cafes να διασύρουν την πόλη τους σε Υπουργεία, ΜΜΕ, Βουλή,internet κλπ;Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εφόσον λείπουν οι νόμιμοι χώροι και η νόμιμη διαχείριση, όλη η Πελοπόννησος θα βολεύεται με λύσεις - τσιρότα, όπως τώρα (ενημερωθείτε τί κάνουν οι γύρω πόλεις και αναλογισθείτε και οι σμυρνιωτικοί και οι παυλικοί τί φθορά και πίκρα προκαλείτε στους μόνους δύο Δημάρχους που τόλμησαν να κλείσουν ΧΑΔΑ, δλδ να τηρήσουν τα νόμιμα με κάθε κόστος). Τελεία και παύλα.Μακάρι να προχωρήσει το εργοστάσιο διαχείρισης ή να αναπτυχθούν μικρές μονάδες με ικανούς επιχειρηματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα οριστικά.Μέχρι τότε όμως επαφίεται στον κάθε υπεύθυνο να περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαχείρισης 'όπως όπως'.Κάποτε ο Χατζιδάκις είχε πει: Αν γράφαμε όλοι τραγούδια 'κάτω ο Παπαδοπουλος', τί θα μείνει όταν πέσει ο Παπαδόπουλος;Τί θα μείνει αλήθεια όταν θα έχουν φύγει τα σκουπίδια;η γκρίνια, τα μίση και η ρετσινιά της πόλης.Γύρω γύρω όμως κανείς δεν θυμάται τίποτα - και ομορφαίνουν τις πόλεις τους...

Τριπολιτσιώτη, αναρωτήσου μήπως θέλω κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια στην οποία με καταδικάζουν να ζω.

Καλό θα ήταν, μετά το μάζεμα των σκουπιδιών, ο χώρος να καθαρίζεται καλά. Η μπόχα που αναδύεται από τους χώρους αυτούς μετά την αποκομιδή είναι ανυπόφορη και επικίνδυνη. Έχουμε ν'ανοίξουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας από τον Σεπτέμβρη, γιατί ακριβώς απο κάτω έχουμε ένα βουνό σκουπιδιών. Εμείς και τα τρία ανήληκα παιδιά μας είμαστε όλο τον χειμώνα άρρωστοι και αναγκαστήκαμε λόγω αυτής της κατάστασης να μετακομίσαμε σε συγγενικό σπίτι εκτός πόλης. Όλη η πόλη ζέχνει και σεις ΑΧΡΗΣΤΟΙ κοιτάτε το στόλισμα για το Πάσχα, μήπως και κονομήσετε το κάτι τί σας. ΧΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΧΑΝΟΣΑΣΤΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ!!!!!!!!!!!

Πάσχα στην Τρίπολη ψησταριές. Ψησταριές με προσανάματα από σκουπίδια. Ο οβελίας φέτος θα έχει ιδιαίτερα αρώματα.... Η Τρίπολη κέρδισε την πρωτιά της πολιτιστικής πρωτεύουσας της ερώπης. Τέτοιο θέματα πουθενά αλλού στην Ευρώπη.!!!! Μπράβο Τατούλη Μπράβο Παυλή. Τα καταφέρατε !!!

Η πόλη γέμησε σκνίπα που δεν εχουμε ξαναδει, κάντε κατι, μολυνθηκανε τα παιδια μας, παρτε χαμπάρι. Ελεος!!!!!

θα γίνουμε και πρώτο θέμα αν έχουμε τους πρώτους νεκρούς από τύφο και άλλες αρρώστιες

Η Μεγάλη εβδομάδα είναι σε 4 μέρες.... Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα κάνουν Πάσχα με χορούς και τραγούδια. Οι κάτοικοι της τρίπολης που θα κάνουν Πάσχα με τα σκουπίδια μπροστά στους κήπους τους και έξω από την πόρτα τους; Στις πλατείες που θα πάνε οι "αρχές" θα έχουν μαζέψει τα σκουπίδια. Εκεί θα βγάλουν καλές φωτογραφίες. Η υπόλοιπη τρίπολη που είναι εκτός «κάδρου» θα μείνει με τα σκουπίδια και την μπόχα τους. Η μπόχα των σκουπιδιών που επιφυλάσσει επιδημίες. Η μπόχα των τοπικών αρχόντων τι ακόμη μας επιφυλάσσει;

Aβγά ωμά βαμμένα με σπρέ'υ' στα μούτρα του μήτσου ,του γιάννη και του πέτρου.Μόνο έτσι καταλαβαίνουν αυτά τα ανθρωποειδή.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.