Τζιούμης: Να αναζητηθεί η λύση αποκομιδής απορριμμάτων εκτός Δήμου Τρίπολης

Τζιούμης: Να αναζητηθεί η λύση αποκομιδής απορριμμάτων εκτός Δήμου Τρίπολης

Μάρτιος 02, 2015 - 12:36
54 σχόλια

Για άλλη μία φορά τα τελευταία τρία χρόνια τα σκουπίδια βρίσκονται εγκαταλειμμένα  στους δρόμους

Οι θέσεις της παράταξης του Κώστα Τζιούμη "Τρίπολη αύριο" για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Τρίπολη.

Η επιστολή του κ. Τζιούμ αναφέρει:

Για άλλη μία φορά τα τελευταία τρία χρόνια τα σκουπίδια βρίσκονται εγκαταλειμμένα  στους δρόμους, μπροστά στα σπίτια, στα σχολεία, στο Νοσοκομείο, στα καταστήματα και στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας.

Αυτή τη φορά όμως βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα, κοντά τρεις μήνες. Και επειδή υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση, ένα σύντομο ΙΣΤΟΡΙΚΟ είναι αναγκαίο, για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Τον Ιανουάριο του 2012, μετά το κλείσιμο του «Πλατώματος», οι τέσσερεις από τις έξι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ αυτών και η δική μας παράταξη, είχαμε συμφωνήσει με τον τότε Δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη, να προχωρήσει ο Δήμος μας μόνος του, στη διαχείριση των απορριμμάτων με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιελάμβανε τα εξής: εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, στη συνέχεια μηχανική διαλογή των σκουπιδιών που οι πολίτες θα είχαν ρίξει στους μαύρους κάδους για ανάκτηση όλων των  ανακυκλώσιμων υλικών σε μονάδα διαχείρισης του Δήμου, κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος για την παραγωγή αξιοποιήσιμου κομπόστ και τέλος δεματοποίηση του υπολοίπου κλάσματος. Δυστυχώς, τρία χρόνια τώρα, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Τώρα, όμως, δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες…

Το Σεπτέμβριο του 2014, αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη νέα Δημοτική Αρχή, οι επικεφαλής των παρατάξεων κληθήκαμε από τον νέο Δήμαρχο σε σύσκεψη στο Δημαρχείο. Εκεί ο κ. Παυλής μας ανακοίνωσε την απόφαση του να προχωρήσει στη δημιουργία της δημοτικής μονάδας διαχείρισης που αναφέρθηκε παραπάνω και επίσης να σταματήσει τη χρήση της περιοχής της Αγίας Τριάδας ως χώρου προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.

Στην σύσκεψη αυτή ο επικεφαλής της παράταξής μας Κώστας Τζιούμης συμφώνησε να προχωρήσει ο Δήμος στην ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως είχε αποφασιστεί από το 2012. Επιπλέον ο Κ.Τζιούμης επισήμανε στον Δήμαρχο ότι η μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα θα σταματούσε σε 3-4 μήνες, γιατί η σύμβαση που είχαμε επαρκούσε για τη μεταφορά περίπου 4.000 ακόμη τόνων. Άρα η νέα Δημοτική αρχή θα έπρεπε  από τότε, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2014, να εξεύρει στα όρια του Δήμου μας χώρο για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμάτων, με τις προδιαγραφές που είχε θέσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο με προηγούμενες αποφάσεις του.

Το θέμα του ορισμού χώρου προσωρινής απόθεσης των απορριμμάτων από το Δήμαρχο το επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές ο κ. Τζιούμης λέγοντας μάλιστα ότι πλησίαζαν οι γιορτές των Χριστουγέννων, θα τελείωνε η μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Δήμου και τα σκουπίδια θα παρέμεναν σκόρπια  στην Τρίπολη  και στα χωριά μας. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε, ώστε να έχουμε έτοιμη τη διάδοχη λύση, όπως επιβάλλει η χρηστή διοίκηση, ή όπως λέει ο λαός μας «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», κι έτσι αφότου τελείωσε η μεταφορά πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων τα σκουπίδια παραμένουν στη γνωστή κατάσταση σε όλη την έκταση του Δήμου Τρίπολης! Από το φθινόπωρο εμείς κι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας είχαμε προσφερθεί να βοηθήσουμε τον κ.Δήμαρχο να βρεθεί μία λύση και να γίνει κι ένα δημ.συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα αποριμμάτα ,για να βρεθεί μία λύση.Δυστυχώς ποτέ δεν έγινε αυτό.Επιπλέον ψηφίσαμε απο τότε την μελέτη περιβαντολλογικών επιπτώσεων για την δημοτική μονάδα διαχείρησης.

 

 

Στις 14 Ιανουαρίου 2015 έγινε το δημοτικό συμβούλιο,που ζητούσαμε, με πολλή μεγάλη, ανεξήγητη θα λέγαμε καθυστέρηση.Εκεί ο κ. Δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι η μονάδα διαχείρισης προχωρά για αδειοδοτήσεις στη θέση «Μεγαβούνι», περιοχής Βαλτετσίου κι ότι σε λίγες ημέρες, και πάντως πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα είχε εξασφαλίσει χώρο προσωρινής αποθήκευσης και θα ξεκινούσε η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν το έπραξε όμως. Στις αρχές Φεβρουαρίου μας διαβεβαίωσε ότι σε 2-3 ημέρες ξεκινάει η αποκομιδή, το επανέλαβε στον αρμόδιο Υπουργό, που επισκέφθηκε την Τρίπολη και το ισχυρίστηκε ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προ εβδομάδος.

Τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Τίθεται λοιπόν σοβαρά ζήτημα αξιοπιστίας της Δημοτικής Διοίκησης.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ;

Η κατάσταση είναι προφανώς αφόρητη και ήδη έχει γίνει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, με τα «στραγγίδια» τόσων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στο υπέδαφος και, το κυριότερο, τώρα υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αν δεν έχει ήδη πληγεί η υγεία των πολιτών…

Πρέπει, λοιπόν κυριολεκτικά σήμερα Δευτέρα, όχι αύριο Τρίτη, να ξεκινήσει η μαζική απομάκρυνση των απορριμμάτων από τους δρόμους, με χρησιμοποίηση από το Δήμο όλων των διαθέσιμων μηχανικών μέσων στην περιοχή μας…

ΖΗΤΑΜΕ λοιπόν:

1. Να ξεκινήσει, σήμερα, η μεταφορά των συσσωρευμένων σκουπιδιών σε χώρους εκτός δήμου, (ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια ή και την Κεντρική Διοίκηση.

2. Να αναζητηθεί η λύση της αποκομιδής εκτός Δήμου Τρίπολης των συσσωρευμένων απορριμμάτων από αδειοδοτημένες εταιρίες.

Παράλληλα σήμερα ο Δήμαρχος κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που του δίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ορίσει χώρους προσωρινής αποθήκευσης,έως όταν λειτουργήσει η μονάδα διαχείρησης, που να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σαφή δέσμευση,(όχι μόνο προφορική αλλά και γραπτή), της Διοίκησης για την χρονική διάρκεια της απόθεσης και τη μετέπειτα πλήρη αποκατάσταση των χώρων.

4. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της ανακύκλωσης στην πηγή, με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την διαμόρφωση του αναγκαίου κανονισμού λειτουργίας της ανακύκλωσης.

Επίσης καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει υπεύθυνα, με έγγραφα τις δημοτικές παρατάξεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του έργου της Δημοτικής Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ώστε να αποφύγουμε ανάλογες καταστάσεις στο άμεσο ή προσεχές μέλλον.

Τέλος επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά στη Δημοτική Αρχή ότι εξακολουθούμε να είμαστε διαθέσιμοι για  να βοηθήσουμε στη λύση του προβλήματος, μολονότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει  μέχρι σήμερα αξιοποιήσει την καλή μας πρόθεση γι’ αυτό.

Ειδήσεις: 

54 Σχόλια

Άλλο η σοβαρότητα και άλλο η γελοιότητα , Είναι ανόμοια πράγματα, και το που μιλάει σε όλους τί λέει; άντε να μην πώ, χα χα χα. Και επί τέλους ο Τζιούμης πίνει το καφεδάκι του μετά τη δουλειά του και καλά κάνει αφήνει και 2 ευρώ στα μαγαζιά , ο σουλατσαδόρος αργόσχολος Σμυρνιώτης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κόβει βόλτες μετά του σφουγκοκωλάριου στην Πετρινού ανέξοδα ,Κι όσο μιλάτε για τον φραπεδάκια τόσο θα το απολαμβάνει ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ που ασχολείσθε μαζί του και τον ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ, Υ,Γ Καλά κάνει και φοράει επώνυμα ρούχα τα αγοράζει με τα κόπια του

Είναι άραγε προσόν το ότι ο Γιαννάκης είναι Τριπολιτσιώτης και οι άλλοι από χωριό; Τα καλύτερα μυαλά από τα χωριά βγήκανε. Γιάννη ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΊ να σου έχει πέσει η μύτη στο δρόμο και να την ποδοπατάς. Σκύψε επί τέλους (ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ) και μάζεψέ την ίσως έτσι συνέλθεις κάποτε.

Τι λες ρε παιδί μου μόνο ο Τζιούμης είναι εργατικός σε αυτήν την πόλη? Ο Σμυρνιώτης είχε , έχει και θα έχει ένα από τα καλύτερα τεχνικά γραφεία στην πόλη. Ο Τσιαμούλος έχει ένα από τα μεγαλύτερα λογιστικά γραφεία. Ο Νικολάου και ο Λάζαρης είναι από τους καλύτερους καθηγητές της πόλης μας. Η Αντωνία έχει τη δική της πορεία στην τέχνη του θεάτρου. Μην υποτιμάτε τους αρχηγούς των παρατάξεων. Εκτός όμως από την επαγγελματική καριέρα που έχει ο καθένας , δεν μπορούν ως δημόσια πρόσωπα που είναι να απολαμβάνουν τον καφέ τους , όταν ο κόσμος κάνει πορεία για τα σκουπίδια και ζητά μια καλύτερη ζωή στην πόλη του. Επρεπε ο κύριος Τζιούμης να βγει από την καφετέρια εκείνη τη στιγμή και να ακολουθήσει και αυτός την πορεία με τους δημότες του που αύριο θα τους ζητήσει πάλι τη ψήφο τους...

Ο Σμυρνιωτάκος την ώρα της πορείας πού ήταν; γιατί δεν συμμετείχε κι αυτός; αλλά την κριτική ξέρει να την κάνει.Κάτσε τώρα στ αυγά σου καλά τα κλωσσάς.Α!ξέχασα την ώρα της πορείας ο Γιάννης δούλευε.Γέλια πολλά.

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.