Μ. Σκαντζός: Όνειδος η κίνηση του κ. Παυλή (video)

Μ. Σκαντζός: Όνειδος η κίνηση του κ. Παυλή (video)

Μάρτιος 03, 2015 - 22:37
7 σχόλια

Πρέπει οι δήμαρχοι να σώσουν την παρτίδα – Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στο ArcadiaPortal.gr και στη δημοσιογράφο Έφη Καστραντά μίλησε ο πρώην δήμαρχος Β. Κυνουρίας και μέλος του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μανώλης Σκαντζός, για την έκκληση του δημάρχου Τρίπολης κ. Παυλή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να προχωρήσει εκείνη στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Κατά τη συνέντευξή του, επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Τρίπολης επειδή, όπως είπε, με την ενέργειά του υποβάθμισε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλής με μια επιστολή δήλωσε στις 27/2 την αδυναμία της δημοτικής αρχής να χειριστεί το πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη και ζήτησε την οικονομική και τεχνική αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.

Σχολιάζοντας το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα στον Δήμο Τρίπολης, ο κ. Σκαντζός, ο οποίος είναι κάτοικος Τρίπολης, επέρριψε την ευθύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν κατόρθωσε να το διαχειριστεί και υπογράμμισε: «Η κατάσταση αυτή είναι μια αφόρητη κατάσταση.

Δημιουργήθηκε από την αδυναμία του Δήμου Τρίπολης να διαχειριστεί τα στερεά απόβλητα.

Πιστεύω ότι τελείωσαν οι διαπιστώσεις και πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση του προβλήματος».

Ακολούθως, σχολιάζοντας τη μαθητική πορεία διαμαρτυρίας, όπου συμμετείχαν, όπως είπε, και τα δύο παιδιά του, ο κ. Σκαντζός την επικρότησε, λέγοντας ότι είδε με ιδιαίτερη συγκίνηση την αυθόρμητη κίνηση και συμμετοχή των παιδιών. «Πιστεύω στη νέα γενιά, είναι μια ελπίδα για το μέλλον», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχολίασε την ενέργεια του κ. Παυλή να δηλώσει αδυναμία ανάληψης της ευθύνης ως απαράδεκτη: «Εγώ, επειδή έδωσα ένα κομμάτι από τη ζωή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος δήμαρχος, ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και ως μέλος του ΦΟΔΣΑ, θέλω να σταθώ στη δήλωση του Δ. Παυλή, που σε τρεις γραμμές δήλωσε την αδυναμία του Δήμου Τρίπολης.

Θα σταθώ στο πολιτικό ζήτημα που αφορά στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι όνειδος η δήλωση αυτή, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η τοπική αυτοδιοίκηση να χάσει την αξιοπρέπειά της και να χάσει τον ρόλο της σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Πρέπει όλοι να προφυλάξουμε αυτόν τον θεσμό. Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ηγέτη, πολύ δύσκολα αυτή η χώρα θα κατορθώσει να ορθοποδήσει».

Ακολούθως, πρότεινε την σύγκληση των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα θεσμικά της όργανα. Ο κ. Καμπόσος, και τον εκτιμώ, είχε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης της ΠΕΔ και του προεδρείου της και ότι θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα, ώστε να μπορέσει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκπληρώσει τους στόχους και τους σκοπούς του. Ένας από τους στόχους και τους σκοπούς του, είναι η συμβολή του στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκτιμώ ότι ο κ. Καμπόσος, μετά την κίνηση του κ. Παυλή, πρέπει να προχωρήσει στη σύγκληση της ΠΕΔ και ο κ. Καφαντάρης, δήμαρχος της Πύλου και αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ, να προχωρήσει, ούτως ώστε η ΤΑ πρώτου βαθμού, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην απολέσει την τιμή και την αξιοπρέπειά της. Αυτό είναι πρωτοφανές, είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο».

Όταν ως θεσμός έχεις την αρμοδιότητα της αποκομιδής και της προσωρινής διαχείρισης και δηλώνεις εγγράφως ότι δεν μπορείς να το κάνεις, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκαντζός απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε στη διαχείριση των αποβλήτων εκ μέρους του Δήμου Β. Κυνουρίας: «Από το 2011 ήδη προβλέψαμε ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα στερεών αποβλήτων. Αγοράσαμε τον χώρο με 80.000 ευρώ, και στην πορεία πήραμε τις εγκρίσεις για δεματοποίηση, κομποστοποίηση και διαχείριση του υπολείμματος. Ακόμα και με τις μικρές επιχορηγήσεις, μπορούμε να διαθέσουμε ένα περίσσευμα για τις ανάγκες του πολίτη. Μα είναι τραγικό στην Τρίπολη ακόμα να μην έχει βρεθεί ο χώρος. Πρέπει σήμερα να πάρουμε μια απόφαση να σώσουμε. Έχουμε 9 χωματερές παράνομες στην Αρκαδία. Πληρώνουμε πρόστιμα για αυτές. Θα αποκατασταθούν για να προχωρήσουν, εάν προχωρήσουν, στη διαχείριση των αποβλήτων.

Άρα, θα πρέπει τώρα οι δήμαρχοι να αποφασίσουν να μοιραστούν τα στερεά σε κάθε χωματερή.

Ας μην εθελοτυφλούμε, οι χωματερές χρησιμοποιούνται παράνομα, αλλά και η λύση που προσπαθεί να δώσει ο δήμαρχος Τρίπολης, μια παράνομη ενέργεια είναι. Οι αρμοδιότητες μόνο με ΚΥΑ αλλάζουν, δεν αλλάζουν ούτε με τσαμπουκά ούτε με Προγραμματική Σύμβαση. Πρέπει οι δήμαρχοι να σώσουν την παρτίδα. Και μετά, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε σε κάθε δήμο, να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία τι θέλει».

Θα πρέπει τώρα οι δήμαρχοι να σώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια τους.

Ακολούθως, ο κ. Σκαντζός μίλησε για τη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε μια άλλη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και η οποία διαφέρει από αυτή που προχωρεί αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια. Τόνισε ότι μια άλλη λύση η οποία μπορεί να είναι καλύτερη είναι αυτή της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους ίδιους τους δήμους.

«Χρήματα δεν υπάρχουν, τελείωσε το ρευστό σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να δούμε σοβαρά τον παράγοντα το πώς θα διώξουμε τα απορρίμματα», επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκαντζός μίλησε και για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και για τη σχέση που έχει με τον Δήμο Τρίπολης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «οι δήμοι από κοινού πλέον θα πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουμε τους θεσμούς».

«Πρέπει να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι λύσεις οι οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες δεν επιτρέπονται, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκαντζός αναφέρθηκε στην ευθύνη των πολιτών σε σχέση με τα απορρίμματα που παράγουν: «Να φύγουν οι τόνοι απορριμμάτων που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης της Τρίπολης και αφού γίνει αυτό ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να γίνεται ανακύκλωση σωστή και να γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Δηλαδή, οι πολίτες δεν θα πρέπει να πετούν τα τρόφιμα μαζί με τα πλαστικά. Πρέπει να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και λίγο προτού κλείσει τη συνέντευξή του, ο πρώην δήμαρχος ρώτησε τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Τρίπολης για το πως συνάδει η απόφασή τους να διαχειριστούν οι ίδιοι τα απορρίμματα με την Προγραμματική Σύμβαση και με την έγγραφη δήλωση του δημάρχου που απεμπολεί τη δυνατότητα να πάρει τα απορρίμματα από τον δρόμο.

«Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα τα ψέματα τελείωσαν.

Ή είμαστε ικανοί και κάνουμε κάτι ή παραιτούμαστε να το κάνει ένας επόμενος δήμαρχος.

Δεν μπορούμε να βλάπτουμε τον θεσμό», είπε κλείνοντας.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σκαντζός για απορρίμματα δήμου Τρίπολης


7 Σχόλια

Η Τρίπολη πληρώνει τον εγωισμό και τη ***α του Παυλή. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Σμυρνιώτη παρέδωσε στον Παυλή τον Ιούλιο του 2014 ένα χώρο κοντά στη ΒΙΠΕ που του υπέδειξαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Έναν χώρο με όλες τις αδειοδοτήσεις για πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλ. διαλογή, κομποστοποίηση, rdf . Του παρέδωσε έτοιμη σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης. Και όλα αυτά ο κύριος Παυλής τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια και έφερε την πόλη σε αυτή την κατάσταση και τώρα μας λέει ότι θα ξεκινήσει όλες τις αδειοδοτήσεις από την αρχή. Γιατί?

Πολύ καλός ο Σκαντζός . Τα είπε όλα με το όνομά τους. Τέτοιους ανθρώπους θέλει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Κύριε Πρώην Δήμαρχε, η τιμή και η αξιοπρέπεια των δημάρχων δεν σώζεται όταν με οποιοδήποτε κόστος καθαρίζουν την πόλη τους ζητώντας βοήθεια, και σώζεται όταν συγκαλύπτουν το πέταγμα των σκουπιδιών σε ρεματιές και πλεύρες βουνών , που ούτε καν ΧΑΔΑ δεν ήταν στο παρελθόν,???????μπορείτε να απαντήσετε??εσείς είστε περήφανος όταν ξέρετε ή ακούτε ότι υπάρχουν δήμοι στην Πελοπόννησο που κάνουν τα στραβά μάτια και αφήνουν και τους πολίτες (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ) να πετάν δεξιά και αριστερά τα σκουπίδια απλά και μόνο για να μην τα βλέπουν στην πόρτα τους??ΣΥΜΦΩΝΕΊΤΕ στο ρητό ΔΕΝ ΒΛΈΠΩ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ????? Τι να μοιραστούν στους δήμους ??Αφού οι ίδιοι οι δήμαρχοι παρουσία του Τσιρώνη, δεν ήθελαν να βοηθήσουν....Τι εννοήτε κ Σκαντζέ??οτι μπορούν αλλά δεν ήθελαν και τώρα θα θέλουν??Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, κάνουν πολιτική??? Ναι ήρθε ο Υπουργός, πρότεινε στον ΦΟΣΔΑ να βοηθήσουν οι δήμαρχοι , αλλά δεν ΗΘΕΛΑΝ!!!!Τι δεν καταλαβαίνετε????Μας λέτε ετεροχρονισμένα το αυτονόητο??Γιατί δεν βγήκατε να τα πείτε τότε???

Διαγράφηκαν σχόλια με ανώνυμες καταγγελίες. Αν έχετε στοιχεία για αυτά που γράφετα παρακολούμε στείλτε τα στο info<at>arcadiaportal.gr

Μανώλη Μπες δυνατά. Από την μία η γκλαμουριά από την άλλη ο λαϊκισμός έχουν κάνει την Τρίπολη πόλη ντροπής. Θέλει απλή λογική και δυναμική. Είμαστε μαζι σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.