Το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021 (photos+video)

Το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021 (photos+video)

Ιανουάριος 28, 2015 - 13:02
13 σχόλια

Επιλέχθηκε με την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, στον οποίο  κατατέθηκαν 17 προτάσεις, το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021.

Και στις τρεις προτάσεις που κατατάχθηκαν πρώτες, το σύμβολο που επιλέχτηκε  για να δώσει την οπτική ταυτότητα της υποψηφιότητας είναι ο Αυλός του Πάνα. Θέση στην τριάδα είχαν οι προτάσεις των Ηλία Καρύδη και Νικόλαου Παχή. Πρώτη αναδείχθηκε η πρόταση του Ευάγγελου Κασσαβέτη.

Το σχέδιο έχει προφανή αφετηρία τη σύριγγα, τον αρκαδικό αυλό του Πανός. Ωστόσο, κάποιος Τιρολέζος ίσως αναγνώριζε ένα ακορντεόν. Οι Κέλτες πιθανόν να άκουγαν μια άρπα, στη Φλάνδρα μπορεί να θυμούνταν τα αναγεννησιακά λαούτα και στο Αιγαίο θα έβλεπαν ένα σαντούρι. Επομένως, στο συμβολικό επίπεδο, το σήμα λειτουργεί με πολλαπλές αναγνώσεις. Αναφέρεται ισότιμα και στις δύο συστατικές πλευρές του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: την οικοδέσποινα Αρκαδία και την προσκεκλημένη Ευρώπη.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ

 

Το σχέδιο που προτείνουμε ως σήμα για την υποψηφιότητα της Τρίπολης και της Αρκαδίας στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το έτος 2021, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια μπερδεμένη μουτζαλιά, ένα ακατανόητο κουβάρι με γραμμές.

 

Εντούτοις, εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρώτο του πλεονέκτημα. Δεν περνά

απαρατήρητο και διαθέτει μια εντελώς πρωτότυπη φόρμα που το καθιστά ανα-

γνωρίσιμο, ακόμη και χωρίς το λεκτικό του μέρος. Αν κάποιος το δει μια φορά, είναι

μάλλον βέβαιο ότι θα το αναθυμάται εύκολα κάθε φορά που θα το βλέπει.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, όλοι θα διακρίνουμε εύκολα δυο χέρια, δυο παλάμες

που αγκαλιάζουν πολλές επάλληλες γραμμές. Θα μπορούσαν να κρατούν ή να

προσφέρουν κάτι. Όχι απαραίτητα κάτι συγκεκριμένο και δεδομένο. Ο καθένας

μας μπορεί να βάλει ανάμεσα στα χέρια οτιδήποτε του έρχεται στο μυαλό. Από την

αυλαία ενός θεάτρου μέχρι τα μαλλιά ενός κοριτσιού ή μια παγωμένη μπύρα. Μια

αγκαλιά λουλούδια, ένα βιβλίο ή ένα δώρο, έναν αυλακωτό κίονα, τα στάχυα του

θερισμού, ένα δεμάτι κληματόβεργες για τη φωτιά της Λαμπρής.

 

Η ουσία της παράστασης του σήματος δε βρίσκεται αποκλειστικά στη μορφή του,

αλλά κυρίως στην ενέργεια που συσσωρεύεται στην οργανική σχέση του ανθρώ-

που με την ύλη του κόσμου. Την ύλη που στα δημουργικά χέρια γίνεται εργαλείο

για τη ζωή και όργανο για την τέχνη. Στη δική μας περίπτωση, το σχέδιο έχει σαν

αφετηρία ένα όργανο μουσικό. Κάποιος Τιρολέζος ίσως αναγνώριζε ένα ακορν-

τεόν. Οι Κέλτες πιθανόν να άκουγαν μια άρπα, στη Φλάνδρα μπορεί να θυμούνταν

τα αναγεννησιακά λαούτα και στο Αιγαίο θα έβλεπαν ένα σαντούρι. Οι Αρκάδες,

βέβαια, θα καταλάβαιναν από την αρχή ότι πρόκειται για τη σύριγγα, τον αρκαδικό

αυλό του Πανός. Φτιαγμένη από το καλάμι στο οποίο μεταμορφώθηκε η ομώνυμη

νύμφη για να αποφύγει τον ερωτικό πόθο του θεού.

 

Επομένως, στο συμβολικό επίπεδο, το σήμα λειτουργεί με πολλαπλές αναγνώσεις.

Αναφέρεται ισότιμα και στις δύο συστατικές πλευρές του θεσμού της Πολιτιστικής

Πρωτεύουσας: την οικοδέσποινα Αρκαδία και την προσκεκλημένη Ευρώπη.

Καταρχήν, το σημειωτικό περιεχόμενο της σύριγγας, αντιπροσωπεύει τόσο τη

μορφή όσο και την ουσία της Αρκαδικής Αφήγησης, έτσι όπως αυτή καταγράφεται

Τρίπολη, 18 Δεκεμβρίου 2014στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η σύριγγα στον αρχαίο μύθο λειτουργεί ως όργανο και έργο τέχνης που δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποκαταστήσει την αρχέγονη ενότητα των πραγμάτων. Η νύμφη έγινε καλαμιά και το καλάμι έγινε αυλός και ο αυλός έγινε τέχνη. Ο θεός και ο άνθρωπος και η φύση, γίνονται μέσα από τον αυλό του Πανός μία ενιαία ολότητα, και μάλιστα με οργανικό και επομένως αναπόδραστο τρόπο. Πηγή της ένωσης αυτής είναι ο ίδιος ο έρωτας· και καρπός της είναι η δημιουργία και η τέχνη. Αυτή ακριβώς η αρχετυπική οργανική ολότητα των πάντων, που σηματοδοτεί το κύριο περιεχόμενο του Αρκαδικού Ιδεώδους, αποδίδεταιστο σχεδίασμα του σήματος με τη χρήση της μονοκοντυλιάς, της μίας και μοναδικής γραμμής που το σχηματίζει και το ολοκληρώνει, το υποδιαιρεί και ταυτόχρονα το πολλαπλασιάζει.

 

Επιπλέον, το σήμα έχει διάθεση γιορτινή και παιχνιδιάρικη. Βρίσκεται σε κίνηση διαρκή, ελεύθερη και αισιόδοξη, χωρίς αφετηρία και προορισμό. Διαθέτει δημιουργική εξωστρέφεια και ποιητικές αναφορές. Ταυτόχρονα, προδιαγράφει την απαραίτητη καλλιτεχνική πρόταση που οφείλει να κομίζει το έμβλημα και η επικοινωνία μιας Πρωτεύουσας Πολιτισμού. Η πολυφωνία των επτά καλαμιών του αυλού και η χρωματική ποικιλία, δηλώνουν την αρμονία και τη σύνθεση ανάμεσα στις μουσικές, τους χορούς, τα χρώματα, τα ποιήματα και τα έργα όλων των Αρκάδων, σε κάθε χώρο και κάθε χρόνο. Το έργο της Αρκαδίας. Παράλληλα, συμβολίζουν τη συνεργασία, την ανταλλαγή, το διάλογο και τη συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, τις γλώσσες και τις ιστορίες τους, τις μνήμες και τις παραδόσεις τους, τις γιορτές και τα έργα τους. Ο μαγικός αυλός τραγουδά τους πολιτισμούς μας για να συνθέσει τον Πολιτισμό μας.

 

Το μόνο στοιχείο του σήματος που μας επαναφέρει στην οργανωτική και τεχνοκρατική σκοπιμότητα του θεσμού, είναι η τυπογραφία του τίτλου της υποψηφιότητας. Εδώ το γράφημα αποκτά τη ρητή βάση αναφοράς του. Επενδύεται με κύρος, στιβαρότητα και αμεσότητα. Για το σήμα αλλά και όλη την οπτική ταυτότητα, επιλέξαμε ως γραμματοσειρά τη Fedra Sans, η οποία, πέρα από την κομψή, απέριττη και καθαρή σχεδιαστική γραμμή, αποτελεί εξαίρετο τυπογραφικό εργαλείο για την απαιτητική επικοινωνιακή υποδομή της διοργάνωσης, αφού διαθέτει χαρακτήρες για όλα τα ευρωπαϊκά αλφάβητα (ελληνικό, ελληνικό πολυτονικό, λατινικό, κυριλικό).

Το σήμα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά σε ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκδοχή, σε μικρό και μεγάλο μέγεθος, αλλά και σε θετική ή αρνητική απεικόνιση. Επίσης, η καθαρή και ευέλικτη φόρμα του προσφέρεται για πλήθος δημιουργικών εφαρμογών αλλά και για πρωτότυπες κατασκευές και εγκαταστάσεις χώρου.

Δελτίο Τύπου

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σήμα υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021


13 Σχόλια

Αν σε κάτι υστερεί πραγματικά αυτή η πόλη, είναι σε αγάπη, στήριξη και αισιοδοξία από τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτήν...Τίποτα άλλο δεν της λείπει, και πρόσβαση εύκολη έχει και καλό κλίμα και ιστορία και παραδόσεις και απ' όλα. Μέχρι το 2021 έχουμε καιρό. Δεν λείπουν τα έργα από την Τρίπολη, η έμπρακτη αγάπη γι' αυτήν λείπει. Όλα της στραβά είναι πια; Λίγη καλύτερη διάθεση δεν βλάπτει και ας μην γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα. Ας γίνει πόλη ΜΑΣ απλά... Αν δεν βελτιωθούμε εμείς που κατοικούμε εδώ, πώς θα βελτιωθεί η πόλη; Λες και η πόλη λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άτομα... Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά, γιατί είναι δεδομένο ότι υστερούμε από τους υπόλοιπους; Γιατί μάλλον το πιστεύουμε πρώτα εμείς για τους εαυτούς μας...

Δεν θεωρώ ότι η πόλη έχει τις προυποθέσεις για πολιτιστική πρωτεύουσα διότι είναι μόνο για καφενεία,για μπαλίτσα και κανά greek night.Δεν υπάρχει ψήγμα πολιτισμού εδώ πέρα.Όταν παραστάσεις θεατρικές 'εμποδίζονται' στο μαλλιαροπούλειο λόγω θορύβου από τις καφετέριες,όταν οποιουδήποτε είδους συναυλίες εκτός κλαρίνου δεν στηρίζονται από τον κόσμο κι όταν το μόνο αξιοθέατο που έχεις είναι μια πλατεία άρεως τότε δεν μπορείς να θέτεις υποψηφιότητα για πολ/κή πρωτεύουσα της ευρώπης..Επίσης όπως είπες λείπει η αγάπη διότι η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουτοπόνηρο βλάχοι,εμπαθείς και καχύποπτοι για τους συμπολίτες τους.Εχουμε νοοτροπία χωριού γιατί μάλλον χωριό είμαστε ακόμα.

Τα δύο χέρια είναι έτοιμα να γυρίσουν και να σας φασκελώσουν, που θέλετε και πολιτιστική πρωτεύουσα, αρχηγοί των σκουπιδιών και της μπόχας...Αποχαιρετίστε τη την πολιτιστική πρωτεύουσα...Ακόμα και το Θεό τον ίδιο (θου Κύριε) να βάλετε στην Οργανωτική Επιτροπή, δε το σώζετε με τιποτα...Όλα τά'χε η Μαριορή (=Τρίπολη) ο φερετζές (=πολιτιστική πρωτεύουσα) της έλειπε...Δεν γυρνάτε στη φτώχια σας, λεω 'γω, κοπρίτες, ε κοπρίτες...

Συγχαρητήρια για το σήμα. Εξαιρετικό σχέδιο, αλλά προπάντων η απλότητα και η σοφία της ιδέας και της σχεδίασης.

Για σημα δεν βαζατε τα λογοτυπα των καφετεριων και απο κατω μια φωτο απο μια ντανα σκουπιδιων..Ουτως η αλλως και τα καφε και τα σκουπιδια ειναι τα μονα που θα εχουμε να δειξουμε και δεν θα εχουν αλλαξει μεχρι τοτε. Θα αυξανονται δεν θα μειωνονται.Επισης μεχρι τοτε θα εχει τελειωσει και το Βιοαεριο και το εργοστασιο σκουπιδιων και θα πνεει αλλος αερας στην πολη.Ευρωπαικος.Μεγια σας ....ταλαιπωροι που θελετε και Πολιτιστικη Πρωτευουσα...

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βαγγέλης σαρώνει στα βραβεία των γραφιστών

Όχι ότι αν δεν υπήρχαν οι τόνοι των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης, θα μπορούσε να "σταθεί" μια υποψηφιότητα της Τρίπολης του φρέντο και του τζώνι κόλα, των σκυλάδικων και κλαρινογαμπρών, των κάγκουρων και των χειροκροτητών βλαχοδήμαρχων πολιτευτών, των ρουσφετιών και των κουμπαριών, της ημιμάθειας και του χείριστου είδους τοπικισμού (και ουκ έστιν τέλος στον κατάλογο...) αλλά ρε ανεκδιήγητοι πόσο θράσος μπορεί να έχετε για να ζητάτε για να γίνει τούτη η απέραντη χωματερή πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Πολιτιστική πρωτεύουσα με δήμαρχο Παυλή και Κακαλαμάνους , Ηλία με τα χρυσα αυγά, το ψηλό αγόρι με τσιγάρο αλα Λουκυ Λουκ και λοιπές "δημοκρατικές δυνάμεις"...σηκώνω ψηλά τα χέρια!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.