Παρουσίαση βιβλίου της Τριπολίτισσας νομικού Χριστίνας Βρεττού

Παρουσίαση βιβλίου της Τριπολίτισσας νομικού Χριστίνας Βρεττού

Δεκέμβριος 14, 2014 - 22:27
1 σχόλια

«Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» 

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» της Τριπολίτισσας δικηγόρου και Διδάκτορος Νομικής Χριστίνας Βρεττού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στον εκδοτικό οίκο Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ιωάννης Καράκωστας, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ. Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ., Αθανάσιος Τσεβάς, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος Δ.Ν. και Πάσχος Μανδραβέλης, Αρθρογράφος στην Καθημερινή. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τ. Υπουργοί, Π. Αυγερινός και Α.Λυκουρέντζος, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θ. Βαλτινός, ο τ. Δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης, ο τ. Βουλευτής Δ. Κωστόπουλος, ο τ. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ι. Σακελλαρίου, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) Ε. Μπάσδρα, ο Πρόεδρος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου Μ. Φραγκούλης, ο Γενικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Αθηνών ε.τ. Π. Φωτόπουλος, η Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) Ε. Σταματούδη, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών: Ν. Αλιβιζάτος, Α. Παπαβασιλείου, Π. Μουτσάτσου, Δ. Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Κ. Χριστακάκου, Π. Παπαρσενίου, Κ. Βλάσης, Γ. Σιάσος, Κ. Σολδάτος, Γ. Βελισσαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων Β. Τζέμος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δ. Κωστόγιαννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής Φ. Τούντας, τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Αναστασόπουλος και Ν. Κουτκιάς, ο τ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου Σ. Φέλιος, πλήθος δικηγόρων και φίλων. 

Ο κ. Λασκαρίδης, γνώστης των θεμάτων περί της ελευθερίας των ΜΜΕ ως Πρόεδρος του ΕΣΡ, έκανε ιστορική ανασκόπηση στην προστασία της ελευθερίας του τύπου και παρουσίασε εμβριθώς τα καίρια σημεία του βιβλίου. Ο κ. Τσεβάς ανέδειξε τις κύριες θέσεις της συγγραφέως, όσον αφορά στην ελλιπή προστασία της ελευθερίας του τύπου από την ελληνική νομολογία, τονίζοντας τον κρατικό πατερναλισμό ως αιτία της υστέρησης αυτής. Ο κ. Μανδραβέλης, εκπροσωπώντας την πράξη, τόνισε το καθεστώς ανελευθερίας του τύπου που επικρατεί στην Ελλάδα και ειδικότερα μίλησε για τις δαιδαλώδεις ρυθμίσεις που ισχύουν και καταπνίγουν την ελευθερολογία.

Με γνώμονα τη συνταγματική προστασία που αρμόζει στην αιχμηρή κριτική, η συγγραφέας τόνισε ότι προσπαθεί να αναζητήσει τις περιπτώσεις που οι δυσφημιστικοί ισχυρισμοί κρίνονται επιτρεπτοί. Η απρόσκοπτη άσκηση της ελευθερίας του τύπου εξυπηρετεί την ανάγκη για πληροφορημένους πολίτες και το αίτημα για διαφάνεια, το οποίο καθίσταται πιο επίκαιρο και επιτακτικό τη σημερινή εποχή της κρίσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, φιλοδοξεί το βιβλίο της να μην είναι απλώς μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά να χρησιμεύσει και ως «πρακτικός οδηγός» για τον δημοσιογράφο και όποιον γενικότερα επιθυμεί να αναλάβει τον κίνδυνο της αποκάλυψης των κακώς κειμένων και της αντίστοιχης κριτικής, με αιχμηρό και οξύ εν ανάγκη ύφος.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.