Πολιτικός αναβρασμός στο εσωτερικό, ηρεμία από το εξωτερικό

Πολιτικός αναβρασμός στο εσωτερικό, ηρεμία από το εξωτερικό

Δεκέμβριος 19, 2014 - 12:49
4 σχόλια

Στον απόηχο της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα απέφερε τους λιγότερους «καρπούς» εν είδει ψήφων για τον κυβερνητικό συνασπισμό, φαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας θα εμπλουτισθεί με δύο ακόμα κομματικούς σχηματισμούς.

Από την Κοζάνη χθες 18/12, όπου και καταχειροκροτήθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση σχηματισμού κόμματος. «Όλοι αναζητούμε μια νέα αρχή, όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα νέο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ακόμη, επέμεινε στην πρότασή του για τη συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία θα στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, θα προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και θα δρομολογήσει την έξοδο από το μνημόνιο. Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής της Ελιάς, χαρακτήρισε «λάθος» την κίνηση Παπανδρέου για τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός δεν τιμά την παράταξη.

Ωστόσο, με κοινό τους κείμενο Γ. Φλωρίδης και Άννα Διαμαντοπούλου προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού. Κατ’ αρχάς, αφού τόνισαν ότι είναι «πολιτική αυτοκτονία η διακινδύνευση της ευρωπαϊκής κατάκτησης», πρότειναν τη δημιουργία Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου, όπως τον ονόμασαν, ο οποίος «θα περιφρουρήσει την ασφάλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Ο Πόλος αυτός, σημειώνουν στο κείμενό τους, «μπορεί να είναι καταλύτης και ταυτόχρονα η αιχμή για τον τόσο αναγκαίο ποιοτικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος». Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο έχουν αποσυρθέι από την ενεργό πολιτική δράση, ενώ διατηρούν επαφή, όπως λέγεται, με τον κ. Σπ. Λυκούδη, ο οποίος προέρχεται και εκείνος από την πλευρά των εκσυγχρονιστών.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κ. Καραμανλής με δήλωσή του επισημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της γραμμής του Πρωθυπουργού για «καθαρές λύσεις», μιλώντας στο «Έθνος». Και τονίζει ότι η πολιτική εκκρεμότητα μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας χθες κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ύστερα από την αποτυχία της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το κόμμα του θα προσέλθει στις επόμενες από καλύτερη θέση. «Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται», είπε, αποτιμώντας το αποτέλεσμα. Με σημαία την αυτοδυναμία στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Στόχος είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ, χθες εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το λεγόμενο «πακέτο Γιουνκέρ» των 315 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός. Παράλληλα, χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Φ. Ολάντ φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως «κανείς δεν θέτει πια ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ενώ και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή της ότι οι εκλογές για την Προεδρία θα έχουν αίσια έκβαση.

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Μετά το ξεσκέπασμα της απόπειρας δωροδοκίας του Χαικάλη και τη δημοσίευση από τη Νουδούλα της φωτογραφίας της συνάντησης Ανεξάρτητων Ελλήνων και Σύριζα με την παρουσία του Γ. Αποστολόπουλου, περιμένω το σχόλιο του γελοίου καραγκιόζη που θα αποκαλύπτει πως όλη η ιστορία είναι μηχανορραφία του Σύριζα για να ρίξει λάσπη στον Αντωνάκη που γυαλίζει το μάτι του. Θα το πει και η Βούλτεψη σε λίγο (της δίνω ιδέες).

Ο Κούλογλου σε χτεσινό άρθρο του αναρωτιέται "τελικά το θέμα είναι να βρούμε πρόεδρο ή να βρούμε δημοκρατία;". Εγώ αναρωτιέμαι μάλλον πόσοι από τους απλούς πολίτες ξέρουν τι είναι η δημοκρατία και ενδιαφέρονται γι' αυτήν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.