Βιοαέριο: Βόμβα στο περιβάλλον της Πελοποννήσου

Βιοαέριο: Βόμβα στο περιβάλλον της Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 15, 2014 - 20:08
6 σχόλια

Του Παν. Βέμμου

Στη θέση «Μπέλμπερη» βοειοανατολικά της Τρίπολης εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου.   Η ενέργεια αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν. Ίδρυσαν περιβαλλοντικό σύλλογο και με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις αρμόδιες αρχές και προσφυγές στη δικαιοσύνη, επιδιώκουν την αποτροπή  αυτής της πράξης. Θεωρούν δε ότι η λειτουργία αυτής της βιομηχανικής μονάδας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της Μαντινείας και στον υδροφόρο ορίζοντα της Πελοποννήσου. Πρόσφατα δε σε γενική τους συνέλευση οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να διευρύνουν την ενημέρωση στην ευρύτερη περιοχή και να εντείνουν τον αγώνα.

Το 2010 ιδρύθηκε η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» και προχώρησε στη δημιουργία εγκαταστάσεων. Το 2014 η εταιρεία πωλείται κατά πλειοψηφία αλλάζει ο τίτλος σε «Kafsis biogas Πελοπόννησος ΑΕ» και διευρύνονται οι σκοποί της επιχείρησης. Μόνο ο τίτλος «Καύσης» προξενεί ρίγη σε όσους γνωρίζουν για αυτή την τεχνολογία διαχείρισης αποβλήτων. Καθαρά φαίνεται το περιεχόμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης στο καταστατικό της και ιδιαίτερα στο άρθρο 2 που καθορίζει ως σκοπούς «την εισαγωγή, συλλογή, παραγωγή, διάθεση, εμπορία και γενικώτερη διαχείριση και εκμετάλλευση κάθε είδους πρώτης ύλης που σχετίζεται με την παραγωγή βιοαερίου καθώς και των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται «η συλλογή, μεταφορά, διαλογή, αποθήκευση, διαχείριση, τελική διάθεση, επεξεργασία και μεταποίηση πάσης φύσεως ζωϊκών υποπροϊόντων, νεκρών ζώων, πάσης φύσεως αποβλήτων των ΟΤΑ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτών». Για τη λειτουργία μιας τέτοιας άκρως επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δραστηριότητας απαιτείται κατάλληλος χώρος και αυστηροί όροι και προϋποθέσεις. Όμως, όπως καταγγέλλουν με στοιχεία και μελέτες οι κάτοικοι της περιοχής, στις περιβαλλοντικές μελέτες της εταιρείας δεν υπάρχουν και οι δημόσιες αρχές κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παρατυπίες και παρανομίες και διευκολύνουν την εταιρεία.

Η περιοχή σε περιόδους πολλών βροχών πλημμυρίζει και τα όμβρια νερά διοχετεύονταν στις καταβόθρες που έχουν άμεση σχέση με τα υδροφόρα στρώματα της περιοχής που υδρεύουν την Τρίπολη και αρδεύουν την περιοχή. Επίσης επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα της Αργολίδας και άλλων όμορων νομών.

Η μεταφορά απ’ όλη τη χώρα ακόμα και από εισαγωγές επικίνδυνων αποβλήτων αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος με τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός ότι το βιοαέριο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μεθάνιο το οποίο σχηματίζει με τον αέρα εκρηκτικό  μίγμα σε περίπτωση διαρροής δεν αποκλείεται η πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος σε μια κατοικημένη μάλιστα περιοχή.

Η κατασκευή που προγραμματίζεται δύο τεράστιων ανοιχτών δεξαμενών, συνολικού όγκου σχεδόν 7.000 κμ για αποθήκευση του υπολείμματος καθώς και οι χώροι αποθήκευσης των λυμάτων, ποιος αμφιβάλλει ότι θα αποτελέσουν μια τεράστια εστία μόλυνσης και δυσοσμίας;

Οι προσπάθειες της εταιρείας για αγορά χιλιάδων στρεμμάτων για απόθεση των υπολειμμάτων σε χώρους της Μαντινείας αποδεικνύει αφενός το μεγάλο όγκο λυμάτων που σχεδιάζουν να επεξεργάζονται αφετέρου τους κινδύνους που θα προέρχονται από αυτά, αφού θα περιέχουν «βαρέα μέταλλα» ουσίες καρκινογόνες και τοξικές. Οι πληροφορίες που έρχονται για αγορά στου Τζίβα δίπλα στη λίμνη Τακα που επικοινωνεί με τα νερά του Ευρώτα και στην περιοχή του Άγαλι που έχουν σχέση με τις πηγές του Λάδωνα εντείνουν τους φόβους και τις ανησυχίες. Η λειτουργία της μονάδας καύσης του βιοαερίου θα επιβαρύνει με τα αέρια της καύσης και τα μικροσώματα που παρασύρουν, την ατμόσφαιρα και θα δημιουργήσουν έξαρση σε πνευματικές ασθένειες, όπως αποδεικνύουν μελέτες από ανάλογες επιχειρήσεις σε Αυστρία και Γαλλία.

Θα υπάρξει όμως «ανάπτυξη» υποστηρίζει άμεσα η εταιρεία και έμμεσα Περιφέρεια και Κυβέρνηση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αγνοούν φαίνεται ότι η περιοχή είναι αναγνωρισμένη γη υψηλής παραγωγικότητας με ποιοτικά προϊόντα: ονομασίας προέλευσης (κρασί μοσχοφίλερο, μήλα delicious πιλαφά), πατάτες Τριπόλεως, κηπευτικά και κτηνοτροφικά. Η γειτνίαση με το εργοστάσιο και η πιθανή εύρεση επικίνδυνων ουσιών στα προϊόντα αυτά θα τα δυσφημήσει και αυτό θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό  παράγοντα για την τοπική οικονομία και όχι μόνο. Επίσης τα έσοδα από την πρωτογενή ντόπια παραγωγή καταναλώνονται και επενδύονται στο ίδιο τόπο, ενώ τα κέρδη της επιχείρησης ελάχιστα θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Γι’ όλους αυτούς τους λόγους η ανησυχία και οι αντιδράσεις που πήραν και δυναμική κάποτε μορφή είναι δικαιολογημένες. Η στάση του Δήμου Τρίπολης να σταματήσει κάποιες παράνομες εργασίες και να θέσει κάποια ερωτήματα αν πληρούνται κάποιοι θεσμικοί όροι είναι θετική αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται πολιτική απόφαση ότι η δραστηριότητα της επιχείρησης δεν είναι συμβατή σε μια κατοικημένη περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, υδρολογικής και ιστορικής σημασίας. Η συστράτευση των φορέων και πολιτών της Τρίπολης σε πρώτη φάση και της ευρύτερης περιφέρειας στη συνέχεια είναι αναγκαία για να αποτραπεί μια πράξη που θα υποβαθμίσει τον τόπο και την ζωή των κατοίκων.

Ειδήσεις: 
Tags: 

6 Σχόλια

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ .. Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ ! ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΣ ΘΡΑΣΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ ! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ Ν.Δ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ? ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΤΗ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΗ . ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Αλήθεια, ο κος Βέμμος πιο πανεπιστήμιο και πιο master και doctora διαθέτει, για να μας κάνει αυτές τις επιστημονικές αναλύσεις, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνο με φανταστικές υποθέσεις ;;;;;;;; Πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλλιγουντ, με καταχθόνιες συνομωσίες και μολυσματικούς ιούς που μολύνουν ανθρώπους και περιβάλλον, πρέπει να βλέπει ο αρθρογράφος. Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί όλα αυτά που μας εξιστορεί παραπάνω μόνο στο βίντεοκλαμπ της γειτονιάς του συμβαίνουν... Ας λύσει πρώτα το πρόβλημα με τα σκουπίδια της οικίας του ο κος Βέμμος και μετά να ασχοληθεί με τη μονάδα παραγωγής βιοαέριου !!!

Με τέτοιο ένστικτο η αριστερά στην αποκάλυψη των κινδύνων, πως δε μπόρεσε να ψιθυρίσει έστω: λεβεντόπαιδα μην ξανοιγόσαστε πολύ γιατί τα λεφτά είναι δανεικά;

Σκάσε Βέμμο, σήμερα μόνο οι ειδικοί "δικαιούνται για να ομιλούν" εμείς οι υπόλοιποι είμαστε στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα, ακούμε μόνο και "υπακούμε". Και αν οι ειδικοί (πληρωμένοι από τους επενδυτές) εκφέρουν την επιστημονικοφανή άποψή τους, τι μιλάνε οι Βέμμοι;

Για οσα αναφερει ο δεμος υπαρχουν μελετες μηχανικων που τα στυριζουν αντε γεια τωρα

κ. Βέμμο, οι μονάδες αυτές αποτελούν κίνδυνο γιατο περιβάλλον μόνο εάν υπάρχει πλημμελής λειτουργία τους. στο εξωτερικό παρόμοιες μονάδες λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα και κατηγοριοποιούνται ως ΑΠΕ, όχι τυχαία. Γενικά και τα αναγραφόμενά σας υποκρύπτουν σκοπιμοτητα και υπερβολές δυστυχώς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.