Προτάσεις φορέων για επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων (video)

Προτάσεις φορέων για επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων (video)

Οκτώβριος 31, 2014 - 09:05
12 σχόλια

Σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη με θέμα τα απορρίμματα τα οποία έχουν «πνίξει» το δήμο Τρίπολης.

Αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την σύσκεψη καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι εικόνες ντροπής όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές δεν τιμούν κανέναν πολίτη της σύγχρονης κοινωνίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και οι πολίτες που έλαβαν το λόγο πρότειναν λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες έχουν ακουστεί από πολλά στόματα αλλά όπως ανέφεραν δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ αφού εισηγήθηκε του θέματος ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκαν την Πέμπτη στο ΕΚΑ και έδωσε το λόγο σε όσους ήθελαν να τοποθετηθούν, είτε για να προβάλουν κάποια λύση είτε να διαμαρτυρηθούν για τα αδιέξοδο που τους έχει οδηγήσει η δημοτική αρχή και η περιφέρεια Πελοποννήσου όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Βέμμος ο οποίος μίλησε για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα απορρίμματα στην Τρίπολη αλλά και για τις χωματερές. Εξέφρασε τις ανησυχίες του για το τι θα γίνει σε δύο μήνες που τα απορρίμματα που δεν θα πηγαίνουν στη Φυλή, αλλά και για το τι θα γίνει με το κόστος το οποίο θα κληθούν να πληρώνουν οι πολίτες για να διώξουν τα σκουπίδια τους.

Έπειτα ο κ. Βλάσσης μίλησε για τη στασιμότητα και για το γεγονός ότι μάθαμε να ζούμε δίπλα στους όγκους των απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται στους δρόμους. Σχολίασε την απουσία εκπροσώπων του δήμου και της Περιφέρειας που δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Δέδες στη συνέχεια πήρε το λόγο και μίλησε για τις ενέργειες και τις προτάσεις που είχε κάνει ο ΣΑΟΟ για το θέμα των απορριμμάτων. Έδωσε παραδείγματα για το πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματα κάποιες άλλες χώρες, όπου με νόμο υποχρεούνταν οι πολίτες και τα νοικοκυριά να μειώσουν την παραγωγή των απορριμμάτων.

Οκ. Παπαζαχαρίας ένας βετεράνος του αγώνα για τα σκουπίδια όπως χαρακτηριστικά είπε μίλησε για τον αγώνα που έχει κάνει για το θέμα της διαχείρισης τα προηγούμενα χρόνια. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για το έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου και για το χώρο μεταφόρτωσης στην Παλαιόχουνη.

Πολλές οι ενέργειες που έχουν γίνει από την κοινωνική πρωτοβουλία Τεγεατών προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για το πώς μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα προς όφελος του .

Η κα Δογάνου ήταν εκεί όπου και αυτή επίσης με τη σειρά της εξέφρασε τις ανησυχίες της για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και φυσικά για την περιοχή στο Τουρκοδέντρι. Μίλησε για σκοπιμότητες και για συγκεκριμένους λόγους τους οποίες ο δήμος δεν αποφασίζει γα το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση και αφήνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση των απορριμμάτων.

 

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας συμμετείχαν φορείς  της πόλης, επιτροπές κατά της δημιουργίας νέων χωματερών και πολλοί πολίτες. 

Μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο διαπιστώθηκε:

1.Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια που οι δημοτικές αρχές της πόλης επικαλούμενες κάθε φορά την έκτακτη ανάγκη δίνουν προσωρινές λύσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά χρόνο το χρόνο γίνεται οξύτερο με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δαπανώντας ταυτόχρονα σημαντικά κονδύλια σε άσκοπες ενέργειες.

2. Η απόφαση των δήμων να παραχωρήσουν στην Περ/ρεια Πελ/σου την διαχείρηση των στερεών αποβλήτων δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού και με βάση τη νομοθεσία αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και δεν έχουν τηρηθεί βασικές αρχές της παραχώρησης και των χρονικών ορίων εφαρμογής της.

3. Η πρόταση της Περ/ρειας Πελ/σου για βιομηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων και δημιουργία ΧΥΤΑ στην Παλαιόχουνη είναι θολή, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για διαχείρηση με τρόπο που θα μειώνει σταδιακά τον όγκο των σκουπιδιών στη πηγή, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα μειώνει το κόστος των ανταποδοτικών τελών στους κατοίκους.

4. Η σύσκεψη θεωρεί ότι λύση του προβλήματος αποτελεί η διαλογή στη πηγή, η ανακύκλωση κομποστοποίηση και δημιουργία ΧΥΤΥ. Πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Η λύση αυτή πρέπει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα και να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση της. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθούν παλαιότερες μελέτες του ΙΓΜΕ, δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

5. Η προσπάθεια άμεση ή έμμεση δημιουργίας νέων χωματερών βρίσκει φορείς και πολίτες σε πλήρη αντίθεση, ενέργειες τέτοιες πρέπει να ματαιωθούν.

6. Οι φορείς, οι επιτροπές και οι πολίτες που συμμετείχαν στη σύσκεψη θεωρούν ότι πρέπει να διεκδικηθεί λύση του προβλήματος άμεσα με μαζικές εκδηλώσεις των κατοίκων.

Τέλος η σύσκεψη αποφάσισε να δημοσιοποιηθούν οι κατευθύνσεις αυτές, να ενημερωθούν τα συμβούλια των μαζικών φορέων και σε νέα σύσκεψη την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας να οριστικοποιηθούν οι θέσεις και να αποφασισθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Σύσκεψη για τα σκουπίδια στο ΕΚΑ


12 Σχόλια

Για τους εργαζόμενους του βιολογικού που καθημερινά στοιβάζουν τα σκουπίδια δίπλα στα γραφεία τους και δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν ειδα να τοποθετηθεί το εργατικό κέντρο.

Εχθές στην Αρκαδική χτες ακούσαμε τον κύριο Κακλαμάνο να λέει τι θέλετε να σας κάνω? δύο μήνες είμαι στο δήμο. Απ΄ότι ακούμε όμως εδώ και ξέρουμε ο Κύριος Κακλαμάνος είχε ασχοληθεί και ήταν υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα απορρίμματα και επί Κοτσάνη. Παρά λοιπόν τότε τις διαμαρτυρίες των πολιτών και τότε έλεγε πάλι τα ίδια, δηλ. δεν προλαβαίνω. Αυτά έλεγε το 2007 , αυτά λέει και ακόμα τώρα. Σωστά ο κύριος Γεωργούλης επισήμανε ότι και στην Τεγέα ο κύριος Βόσνος τα ίδια έκανε επί 8 χρόνια. Πέταγε τα σκουπίδια από εδώ και εκεί στα χωράφια. Περιμένουμε τώρα εμείς οι άνθρωποι αυτοί (Κακλαμάνος-Βόσνος) που δημιούργησαν το πρόβλημα να το λύσουν ?

Τι εννοείς Τάκη ότι δεν μπορούν να δουλέψουν στα γραφεία τους; Ο βιολογικός είναι αυτοματοποιημένος και έχει μόνο υπάλληλους γραφείου; Και γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί το εργατικό κέντρο ειδικά για τους εργαζόμενους του βιολογικού; Δεν είναι μέρος όλου του πληθυσμού; Έχουν προτεραιότητα συγκριτικά με τους μαθητές των σχολείων έξω από τα οποία μαζεύονται σκουπίδια ή συγκριτικά με εμένα, κάτοικο Θάνα, που έχω να δω απορριμματοφόρο δυο μήνες; Για απάντησε, ρε Τάκη.

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΚΟΤΣΙΔΑΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ? ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ , ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ ? ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΗΤΣΟ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ?

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!τα σκουπίδια ευκαιρία για δημοσιότητα στον κάθε τυχαίο και άσχετο (μαζί με τα χθεσινά μεγαλεία της tv).Ένας μόνο γνωρίζει το θέμα, αναστάτωσε πέντε Δήμους, δημιούργησε πρόβλημα και εξαφανίστηκε - κλείστηκε στο καβούκι του - γιατί άραγε;

Λογοκριτή, δεν έχει τίποτα το επιλήψιμο, ανάρτησέ το: ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ Η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών δεν περνάει μέσα από διασκέψεις φορέων, Είναι ένα πρόβλημα του πολιτισμού και της απερισκεψίας όλων. Έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι, ιδίως όσοι αδιαφορούν λόγω άγνοιας ή βλακείας. Οι φορείς μπορούν να προτείνουν, ορισμένοι κρυμμένοι πίσω από την ετικέτα του φορέα προωθούν τη διαιώνιση της σπατάλης γιατί μυωπικά, βραχυπρόθεσμα κερδίζουν αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον, εμείς που έχουμε να κερδίσουμε τα πάντα από την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και τα πάντα να χάσουμε αναθέτοντας σε τρίτους την αρμοδιότητα, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, δικό μας είναι όχι των φορέων. Προσωπικά, από τη χτεσινή συζήτηση πείστηκα ότι η μόνη λύση, οριστική, όχι μακριά απ' τον κώλο μας, είναι αυτή που κάνει πράξη η εταιρεία λαϊκής βάσης Αρκαδική Εναλλακτική Α.Ε. Δεν έχω τη δύναμη για κινηματικές δράσεις, φοβάμαι κιόλας ότι οι κρατούντες δεν ενοχλούνται καθόλου από τέτοιες κινήσεις, μπορούν να απορροφήσουν τα πάντα, αυτό που τους δυσκολεύει, ο κόκκος άμμου που μπλοκάρει τα σχέδιά τους, είναι η έλλειψη απορριμμάτων. Είναι πολλά τα λεφτά γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών, πολύ μεγάλα τα συμφέροντα και δεν κάνουν πίσω παρά μόνο αν μείνουν χωρίς αντικείμενο. Φτιάχνουν δρόμους όχι για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες αλλά για το κέρδος. Σχεδιάζουν εργοστάσιο στην Παλαιοχούνη για τον μόνο λόγο ότι έχει ψωμί, για τίποτε άλλο. Και για να κάμψουν τις αντιστάσεις αφήνουν την πόλη μέσα στα σκουπίδια και στη βρώμα ώστε να δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση και να κυνηγάμε τους λίγους που ενδεχομένως θα συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ας μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για μεγαλεπήβολα, φονικά για τις ζωές μας, έργα. Υ.Γ. Μεταξύ άλλων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους ανώνυμους που ειρωνικά μας αποκαλούν φωστήρες, δυστυχώς.

Άντε, ρε λογοκριτή, τι το βασανίζεις, δεν συκοφαντώ ούτε βρίζω κανέναν: ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ Η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών δεν περνάει μέσα από διασκέψεις φορέων, Είναι ένα πρόβλημα του πολιτισμού και της απερισκεψίας όλων. Έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι, ιδίως όσοι αδιαφορούν λόγω άγνοιας ή βλακείας. Οι φορείς μπορούν να προτείνουν, ορισμένοι κρυμμένοι πίσω από την ετικέτα του φορέα προωθούν τη διαιώνιση της σπατάλης γιατί μυωπικά, βραχυπρόθεσμα κερδίζουν αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον, εμείς που έχουμε να κερδίσουμε τα πάντα από την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και τα πάντα να χάσουμε αναθέτοντας σε τρίτους την αρμοδιότητα, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, δικό μας είναι όχι των φορέων. Προσωπικά, από τη χτεσινή συζήτηση πείστηκα ότι η μόνη λύση, οριστική, όχι μακριά απ' τον κώλο μας, είναι αυτή που κάνει πράξη η εταιρεία λαϊκής βάσης Αρκαδική Εναλλακτική Α.Ε. Δεν έχω τη δύναμη για κινηματικές δράσεις, φοβάμαι κιόλας ότι οι κρατούντες δεν ενοχλούνται καθόλου από τέτοιες κινήσεις, μπορούν να απορροφήσουν τα πάντα, αυτό που τους δυσκολεύει, ο κόκκος άμμου που μπλοκάρει τα σχέδιά τους, είναι η έλλειψη απορριμμάτων. Είναι πολλά τα λεφτά γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών, πολύ μεγάλα τα συμφέροντα και δεν κάνουν πίσω παρά μόνο αν μείνουν χωρίς αντικείμενο. Φτιάχνουν δρόμους όχι για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες αλλά για το κέρδος. Σχεδιάζουν εργοστάσιο στην Παλαιοχούνη για τον μόνο λόγο ότι έχει ψωμί, για τίποτε άλλο. Και για να κάμψουν τις αντιστάσεις αφήνουν την πόλη μέσα στα σκουπίδια και στη βρώμα ώστε να δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση και να κυνηγάμε τους λίγους που ενδεχομένως θα συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ας μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για μεγαλεπήβολα, φονικά για τις ζωές μας, έργα. Υ.Γ. Μεταξύ άλλων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους ανώνυμους που ειρωνικά μας αποκαλούν φωστήρες, δυστυχώς.

Ο ΦΙΛΟΣ ΨΑΡΟΜΑΛΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ .ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ –ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ [ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ] Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ .ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΟΚΑΡΗ .Υ.Γ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ .ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ .

Φυσικά και από τα απορρίμματα υποφέρουμε όλοι οι πολίτες. Το εργατικό κέντρο όμως λόγω της ιδιότητάς του οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τους κανόνες υγιεινής των εργαζομένων. Όπως και οι πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία κ.ο.κ.

Εκπρόσωπος του δήμου γιατι δεν ήταν εκεί? Αυτή υποτίθεται ότι είχαν τη λύση εδώ και δύο χρόνια, Ποια ήταν η λύση που είχαν? Να αφήνουν τα σουπίδια στο δρόμο?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.