Η πρόταση για τα απορρίμματα της Μαντινειακής Συμπολιτείας

Η πρόταση για τα απορρίμματα της Μαντινειακής Συμπολιτείας

Οκτώβριος 21, 2014 - 15:15
4 σχόλια

Για μία  ακόμη φορά στο Δήμο Τρίπολης, αντιμετωπίζουμε τους απειλητικούς σωρούς των σκουπιδιών που βρίσκονται παντού. Η αίσθηση που έντεχνα έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να λυθεί πρόβλημα, που για να αντιμετωπιστεί  πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, και να δεχτούν τη σχετική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τώρα αρχίσαμε να παράγουμε απορρίμματα;

Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο που υποχρεώνει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για  να το αντιμετωπίσει; Γιατί ξαφνικά μας πνίγουν τα σκουπίδια;
 Όποιος έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με το ζήτημα των απορριμμάτων  ήταν εύκολο να προβλέψει τη σημερινή κατάσταση παρακολουθώντας την απίστευτη αδράνεια των εκάστοτε αρμοδίων σ’ αυτό το θέμα. Δεν διαθέταμε μαντικές ικανότητες όταν εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε  και καταθέταμε μιά ρεαλιστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αν και δεν μπορεί κανείς (από τους αρμόδιους) να ισχυριστεί πως δεν την γνώριζε, την καταθέτουμε για μία ακόμη φορά:

Η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση που προτείνουμε σημαίνει:

Μείωση παραγομένων σκουπιδιών
Διαλογή στην Πηγή
Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – συμμετοχή των δημοτών
Αποσύνδεση της διαχείρισης από κάθε είδους εργολαβικά συμφέροντα

Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης περιλαμβάνει:
 
1. Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωση σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λ.π.  σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: 
I. Χαρτί
II. Πλαστικά, μέταλλα, γυαλί
III. Οργανικά υλικά – ζυμώσιμα (φυτικής ή ζωικής προέλευσης)
IV. Υπόλοιπα
        Προϋπόθεση είναι  η τοποθέτηση από το Δήμο των αντίστοιχων κάδων για κάθε υλικό.
Η μείωση του όγκου των σκουπιδιών με τη διαλογή στη πηγή μπορεί να είναι τεράστια αφού το 40-60% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμο, το  40-60% οργανικό και μόλις το 10%  υπόλειμμα μαζί με τα αδρανή υλικά.
 
2. Δημιουργία εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές απαιτούν φθηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από ένα Δήμο. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και παράγουν χρήσιμα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:
I. Κέντρα διαλογής και συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί κ.λ.π.) που θα οδηγούνται  στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται.
II. Μονάδες κομποστοποίησης για το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων και αξιοποίηση του προϊόντος σαν εκμεταλλεύσιμης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Αυτό το υλικό μπορεί να διατίθεται στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.
III.  Αφαίρεση και επεξεργασία (κοσκίνισμα μπάζων, θρυμματισμός)  των αδρανών υλικών και  αξιοποίησή τους στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).
 
3. Ενθάρρυνση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.
 
      Η πρόταση της ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται στον αντίποδα άλλων μεθόδων όπως η θερμική επεξεργασία, που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους όπως διοξίνες, αιωρούμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, νικέλιο, αρσενικό κ.λ.π.) και η τοξική τέφρα που παράγεται θα θαφτεί δηλητηριάζοντας το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Το μοναδικό «πλεονέκτημα» των άλλων μεθόδων είναι ότι αφήνουν τεράστια κέρδη στους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν συμφωνούμε λοιπόν με την σχεδιαζόμενη δήθεν λύση Τατούλη - Σ.Δ.Ι.Τ – ΤΕΡΝΑ στην Παλαιόχουνη ή οπουδήποτε αλλού.
Η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων  είναι η μόνη πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, είναι φτηνή και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμα και αποφέρουν έσοδα για το Δήμο.
Η αύξηση των εσόδων του Δήμου που θα προέλθει από την διάθεση των προϊόντων της εναλλακτικής διαχείρισης, θα επιτρέψουν τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες. Η εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης έχει μόνο οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. Γι’ αυτό  καλούμε τους Δημότες της Τρίπολης να το στηρίξουν και  ν’ απαιτήσουν την υλοποίησή του. Για να μην πληρώσουν ακόμη μία φορά για ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι. 

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

ΜΠΛΑ, ΜΠΛΑ, ΜΠΛΑ , ΜΠΛΑ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ?

Ανώνυμη αλητεία, για να μπορέσει να κάνει μπίζνες *** που θα αποκτήσει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με δικά μας λεφτά και λεφτά των άλλων κορόιδων από την Ευρώπη. Αν αφαιρεθεί το χαρτί, το πλαστικό και τα οργανικά με τη διαλογή, τι θα κάψει η Παλαιοχούνη; Άσε που ο *** δεν καταπιάνεται με τους χαμηλούς προϋπολογισμούς της ανακύκλωσης ή της κομποστοποίησης, δεν είναι του βεληνεκούς του. Λοιπόν, ανώνυμε αλήτη που θέλεις οικονομικές μελέτες, βλέπω ότι δεν σε ενδιαφέρει η καταστροφή πρώτων υλών, γούστο σου, οι ρύποι όμως δεν σε ανησυχούν; Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με το εργοστάσιο της ΔΕΗ που στο κάτω-κάτω αφορά κυρίως τη λεκάνη της Μεγαλόπολης, η μονάδα της ΤΕΡΝΑ θα φτιαχτεί νοτιοδυτικά της Τρίπολης και οι άνεμοι έρχονται ως επί το πλείστον από κει. Τοξικά και όξινη βροχή θα φτάνουν και στην Τρίπολη και ακόμα πιο μακριά. Αυτό δεν σε ανησυχεί; Σίγουρα η επένδυση της ΤΕΡΝΑ θα είναι απείρως μεγαλύτερη από τις πενταροδεκάρες που θέλει ο οικολογικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, μόνο σαν επένδυση, που θα αυξήσει το κόστος για τον πολίτη και θα σπαταλά πρώτες ύλες. Αλλά γιατί πρέπει να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι; Έχουμε αυτή την πολυτέλεια; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. Αν αποκτήσουμε συνείδηση ας πούμε οικολογική, στην πραγματικότητα αν γίνουμε λίγο περισσότερο εγωιστές και κοιτάξουμε το συμφέρον των παιδιών μας (έχεις παιδιά ανώνυμε;) και σταματήσουμε να καίμε τις πρώτες ύλες που θα χρειαστούν τα παιδιά μας, τότε, με βάση τις μελέτες του ανάδοχου θα πληρώνουμε επειδή τα απορρίμματα δεν θα φτάνουν τις "εγγυημένες ποσότητες" της σύμβασης. Και το κράτος μας, στους απλούς ανθρώπους κόβει μισθούς και συντάξεις αλλά στους εθνικούς εργολάβους δίνει λεφτά γιατί λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων έχει πέσει η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους. Αυτά. Ζήτα οικονομικές μελέτες στη Μαντινειακή Συμπολιτεία, όπως ζητούσε παλιά ένας δικός μας δήμαρχος από το δήμαρχο της Ελευσίνας πόσο του κοστίζει το σύστημα διαχείρισης που είχε οργανώσει στην πόλη του. Δεν άκουγε το δήμαρχο της Ελευσίνας να αραδιάζει τα κέρδη του Δήμου του από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση , δεν μπορούσε να τον κατανοήσει, ο Αμπατζόγλου μίλαγε μια γλώσσα που δεν περιείχε κονδύλια, κεφάλαια, αναθέσεις κ.λπ. Πόσο καταδικασμένοι είμαστε...

Μήπως έχεις γραφείο μελετών; Από μελέτες άλλο τίποτα οι εργολάβοι, αλλά τα σκουπίδια μας πνίξανε. Είναι αυτονόητο ότι τα υλικά της ανακύκλωσης φέρνουν κέρδος, όπως και το ότι η ολοκληρωμένη εναλακτική διαχείριση είναι η φθηνότερη λύση. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά για να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Μήπως είναι κορόϊδα οι Ευρωπαίοι που την εφαρμόζουν; Η μυρωδιά της τεράστιας χωματερής που ζούμε έχει μαζέψει πολλά κοράκια. Είναι πολλά τα λεφτά!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.