Γίνε εθελοντής αιμοδότης: Δώσε 10’ από τον χρόνο σου

Γίνε εθελοντής αιμοδότης: Δώσε 10’ από τον χρόνο σου

Αύγουστος 28, 2014 - 20:03
1 σχόλια

Ο εθελοντισμός ήταν και είναι για χρόνια ο βασικός άξονας των ευρωπαϊκών ιδεωδών της δημοκρατίας, του συνυπολογισμού όλων των πολιτών και της ενεργού συμμετοχής αυτών στα κοινά.

Ειδικά η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια δράση που αναλαμβάνει κανείς με ελεύθερη βούληση, χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικά ή οποιαδήποτε άλλα οφέλη. Είναι απόρροια προσωπικής δέσμευσης του καθένα, ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επιφέρει θετικές κοινωνικές αλλαγές, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα μέσο συμφιλίωσης και αναδιάρθρωσης διχασμένων κοινωνιών. 

Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που προσφέρει ανιδιοτελώς ένα μέρος του «εαυτού» του αλλά και τον ελεύθερο χρόνο του, ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Από αυτή την πλευρά ο όρος εθελοντής ξεπερνάει τον όρο φιλάνθρωπος. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει όχι με οίκτο, αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.

Για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτές οι απόψεις απετέλεσαν κομβικό σημείο και πάνω σε αυτές αναπτύχθηκαν τα συστήματα αιμοδοσίας όλων των Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανόμενου και του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας μας. Η οργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα έτσι όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά και τις σχετικές  Ευρωπαϊκές οδηγίες, βασίζεται και στηρίζει το θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για αίμα είναι μεγαλύτερες.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.