Σημαντικό έργο επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Αρκαδίας

Σημαντικό έργο επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Αρκαδίας

Ιούνιος 25, 2010 - 14:42

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, βρίσκει το Κέντρο Πρόληψης του Ν. Αρκαδίας στο 10ο χρόνο λειτουργίας του.
Ταυτόχρονα αναμένεται η υπογραφή της νέας τριετούς σύμβασης συνεργασίας του με τον ΟΚΑΝΑ.
Όπως έχει γνωστοποιηθεί στην κοινή γνώμη το διάστημα 2007-2009 υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο για το έργο των Κέντρων Πρόληψης εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση μεγάλου μέρους των προγραμματισμένων δράσεων πρόληψης.

Ωστόσο, η σχολική χρονιά 2009-2010 κλείνει με αισιοδοξία, καθώς τα προβλήματα χρηματοδότησης φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί, γεγονός που επέτρεψε την υλοποίηση του συνόλου των προγραμματισμένων δράσεων και την αναζωογόνηση της επαφής με την τοπική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν σεμινάρια 3μηνης σε γονείς στους Δήμους Τρίπολης, Λεωνιδίου και Μεγαλόπολης.
Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σεμινάριο ευαισθητοποίησης σε εκπαιδευτικούς στο Δήμο Μεγαλόπολης καθώς και εκπαιδευτικές συναντήσεις σε Νηπιαγωγούς νηπιαγωγείων κυρίως στην Τρίπολη.
Στην Β/θμια υλοποιήθηκε ομάδα καθηγητών των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης. Επίσης, είναι σε εξέλιξη σεμινάριο ευαισθητοποίησης σε θέματα
πρόληψης στο σώμα εθελοντών της κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Μετά από αιτήματα που δεχτήκαμε από το ΤΕΕ Νοσηλευτικής, το 2ο και 4ο Λύκειο Τρίπολης, το Μουσικό Γυμνάσιο Τρίπολης και τα Γυμνάσια Νεστάνης και Τεγέας πραγματοποιήθηκαν προληπτικές παρεμβάσεις σε εφήβους.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίστηκαν οι καθιερωμένες εκπαιδευτικές συναντήσεις τόσο με τα μόνιμα στελέχη όσο και με τους νεοσύλλεκτους της 124 ΠΒΕ.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις πλαισιώνονταν από ανοιχτές εκδηλώσεις στην κοινότητα και ημερίδες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη, στο Άστρος, στο Λεωνίδιο στον Αγ. Πέτρο και στη Μεγαλόπολη.
Τέλος, παρείχαμε ατομική συμβουλευτική και οικογενειακή συμβουλευτική τόσο για ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους όσο και για το πρόβλημα της χρήσης ουσιών και την αναζήτηση θεραπευτικής βοήθειας.
Τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης και Καταπολέμησης των Ναρκωτικών στοχεύουν στην ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας,
των παιδιών και των εφήβων. Επίσης στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και στην εμπλοκή στο έργο της πρόληψης όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και θεσμών.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις