Παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ιούλιος 02, 2010 - 14:32

Σε σειρά προτάσεων και παρεμβάσεων προέβη η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας προκειμένου να στηριχτούν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε επιδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών τους οφειλών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network, υπέβαλε μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τις παρακάτω προτάσεις:

Αποκλεισμός επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013

Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρέμβαση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη για τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013, μετά την απόφαση της να περικοπεί ο αρχικά διαθέσιμος προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ, πριν την ολοκλήρωση αξιολόγησης του προγράμματος. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, επιχειρήσεις που ικανοποιούσαν πλήρως τις απαιτήσεις και είχαν λάβει βαθμολογία υψηλότερη του ορίου που όριζε το πρόγραμμα, βρέθηκαν εκτός χρηματοδότησης.

Εξαίρεση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Jeremie

Παρέμβαση για την εξαίρεση από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Jeremie που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση.

Πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αποτελεί μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμενόταν το Υπουργείο να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών σε ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης περιοχής που επλήγη ανεπανόρθωτα.
Το αίτημα προς την Υπουργό είναι να διατεθούν επιπρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου, με μια συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση, να ενταχθεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Jeremie.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΜΠΜΕ

Την άμεση παρέμβαση για την ουσιαστική ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ ζητά σε επιστολή του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, από την Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη.

Αξίοτιμη κυρία Υπουργέ,

Μεγάλη ανάσα δόθηκε σε όλους τους επιχειρηματίες με την πρόσφατη προκήρυξη των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ για την ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών τους οφειλών. Το πρόγραμμα αναμενόταν για πολύ καιρό και στην τραγική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας έδωσε κάποια ελπίδα στους επιχειρηματίες.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματική υλοποίηση του προγράμματος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Παρόλο που οι επιχειρηματίες επιθυμούν να προβούν στην εξόφληση των ασφαλιστικών τους εισφορών, καθώς και των φορολογικών υποχρεώσεων τους, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπονται μέσω το χρηματοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ, δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα οι περισσότερες τράπεζες κωφεύουν, κωλυσιεργούν και δεν ενεργοποιούν τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, που έχετε εξαγγείλει. Άλλες πάλι έχουν ενεργοποιήσει μόνον το ένα από τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στους προμηθευτές και όχι αυτό που αφορά στις οφειλές. Και επικουρικά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, προβαίνουν σε έλεγχο και καταλογισμό των εισφορών αυτών με τις ανάλογες «οίκοθεν» επιβαρύνσεις, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στη σχετική εξόφληση των οφειλών τους για να μπορέσουν να ενταχθούν και στις διατάξεις του νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών, για την οποία έχουν προθεσμία υποβολής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι την 30η Ιουλίου.
Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την ουσιαστική ενεργοποίηση των σχετικών προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, η οποία εάν δε γίνει άμεσα από τις τράπεζες θα καταστεί «δώρον άδωρον».

Η παρέμβαση κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Δρ. Αλέξανδρο Παπαρσένο

Ειδήσεις: