Κατηγορηματική διάψευση του Πρωθυπουργού χθες από την Τρίπολη για τα σενάρια χρεοκοπίας

Κατηγορηματική διάψευση του Πρωθυπουργού χθες από την Τρίπολη για τα σενάρια χρεοκοπίας

Ιούνιος 11, 2010 - 20:41

«ΔΕΝ ΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΔΡΑΧΜΕΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ»

Τι είπε για Πανεπιστήμιο, Μεγαλόπολη και «Καλλικράτη»
Ένταση και προπηλακισμοί έξω από το Πνευματικό Κέντρο, λίγο πριν φτάσει ο Πρωθυπουργός

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Αρκαδίας έδωσε το «παρών» και μίλησε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Να σημειωθεί ότι πριν φτάσει στην Τρίπολη ο Πρωθυπουργός, σημειώθηκε ένταση και αψιμαχίες έξω από το Πνευματικό Κέντρο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εργαζομένων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ).

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Αρκαδίας έδωσε το «παρών» και μίλησε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Να σημειωθεί ότι πριν φτάσει στην Τρίπολη ο Πρωθυπουργός, σημειώθηκε ένταση και αψιμαχίες έξω από το Πνευματικό Κέντρο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εργαζομένων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ).

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

"Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είμαστε σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μια νέα αξιοπιστία την οποία κατακτήσαμε.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ακόμα, όπως είπε, και για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή.
Χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια αστεία και άκρως επικίνδυνα, διότι, όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.
"Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

«…Εγώ, πριν πάω σε περιοχές, όπως ξέρετε, έχω επαφή με τους πολίτες και μέσα από το διαδίκτυο. Το ίδιο συνέβη κι εδώ, στην περιοχή σας - μέσα από την επικοινωνία μου με φορείς και πολίτες της περιοχής, διαβάζω διάφορα θέματα.
Θέματα βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, αναδασμός στον κάμπο της Κανδύλας - εσείς θα μου πείτε αν αυτό είναι μεγάλο ή σημαντικό πρόβλημα - αγροτικά θέματα, επιδοτήσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, νέες μορφές καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, διαχείριση απορριμμάτων, απόβλητα τυροκομικών μονάδων, τοπικό διαμέρισμα Δάρα, Δήμος Λεβιδίου, αυτό που είπε και ο Περιφερειάρχης.
Παναρκαδικό νοσοκομείο, αρκαδικό χωριό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αποζημιώσεις πυρόπληκτων, "Καλλικράτης", κυνήγι, τουριστική ανάπτυξη, ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, Αρχαίος Ορχομενός, θέματα εκπαίδευσης, κάλυψη κενών θέσεων, μετακίνηση μαθητών με ιδιωτικούς πόρους, ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Μουσείο Παπαναστασίου.
Θα έλεγα ότι, τα περισσότερα από αυτά τα θέματα, αν όχι όλα, με τον "Καλλικράτη", θα είναι θέματα δικά σας, θέματα τα οποία εσείς οι ίδιοι θα μπορείτε να λύσετε, χωρίς να εμπλακείτε με την κεντρική Διοίκηση.
Έχει πια νόημα, η κεντρική Κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις Περιφέρειες και τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής - αυτό κάνουμε και σήμερα - γιατί από το 2011, αλλάζει άρδην τόσο το μέλλον του μοντέλου διοίκησης, όσο και το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
…Το εκπαιδευτικό σύστημα, επίσης, που πρέπει να συνδεθεί με τις τοπικές ανάγκες - και παίρνω το παράδειγμα όχι μόνο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Ξέρω ότι για τις πόλεις της Τρίπολης, της Καλαμάτας και της Σπάρτης, η λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι μία εγγύηση για εισροή εισοδήματος, αλλά ουσιαστικά είναι αυτό και μόνον - μια μικρή εισροή για κάποιους καταστηματάρχες, για κάποια ενοίκια, άντε και για κάποιες δραστηριότητες που φέρνουν εκεί οι νέοι.
Όμως, ουσιαστική απόδοση θα έχει μόνο όταν συνδεθεί το Πανεπιστήμιο με τις ανάγκες του τόπου, όταν τα προγράμματα που προσφέρει θα είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες, όταν θα μπορούν να συμβάλουν στην κατάρτιση, επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση, όταν θα μπορούν να κάνουν μελέτες για την ανάπτυξη.
Μιλάτε για τις νέες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την πράσινη αγροτική ανάπτυξη. Και σε αυτά τα μέτρα, θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο, ή το Πανεπιστήμιο με τα ΤΕΙ, ή με άλλα Πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής, να μπορούσε να βοηθήσει, να είναι αυτό που θα καθοδηγεί, που θα δίνει λύσεις, που θα δίνει προτάσεις, που θα συμβάλλει.
Αύριο, τα στελέχη που θα αναλάβουν τον "Καλλικράτη" - Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση - πρέπει να μπορούν να έχουν αποκούμπι, ενημέρωση. Δεν είναι ο εκλεγμένος, αναγκαστικά, ο ειδικός. Ο εκλεγμένος είναι αυτός που εκφράζει και εκπροσωπεί τον κόσμο, τον πολίτη, τα συμφέροντα της περιοχής, τα ευρύτερα δημόσια συμφέροντα - δεν είναι ο ειδικός.
Θα έπρεπε να είναι δίπλα του το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, το οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, για να τον στηρίζει, όπως γίνεται σε πάρα πολλές άλλες χώρες, και να μην είναι απλώς ένα απομονωμένο κάστρο, το οποίο ίσως να φέρει κάποια έσοδα, επειδή κάποιοι γονείς πληρώνουν για τα παιδιά τους, για να έρθουν στην Τρίπολη ή κάπου αλλού.
Θα μπορούσε, μάλιστα, αυτά τα Πανεπιστήμια, αν ανοίξουν πραγματικά, να είναι και χώρος για να έρθουν και πολλοί μη Έλληνες φοιτητές, ώστε να γίνει πράγματι μία βιομηχανία, πολύ σημαντική για τα Βαλκάνια, για τη Μεσόγειο.
Χθες, στη Λιβύη, με ρωτούσε ο Συνταγματάρχης Καντάφι "μπορούν να έρθουν φοιτητές στην Ελλάδα;". Αλλά η λειτουργία των Πανεπιστημίων, σήμερα, δεν δημιουργεί αυτό το κίνητρο.
Ξέρετε τι μου είπε ο πρώην Πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο Γκόρντον Μπράουν; Ποια θα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της Αγγλίας, μετά το 2012; Δεν θα είναι ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε τα ορυχεία τους, θα είναι η παιδεία.
Και σε λίγο, η τεράστια ζήτηση παιδείας, από την Κίνα, την Ινδία, την Ασία, από χώρες του Αραβικού κόσμου, θα ξεπεράσει την Ελλάδα, αν εμείς δεν φτιάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ανοιχτό, διαφορετικό, για να το βοηθήσουμε. Άρα, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο εδώ μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Εδώ, στην περιοχή σας, ξέρω - ξέρετε εσείς καλύτερα - τις πολλές δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. Γι' αυτό είμαστε εδώ, σήμερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο, για να σας ακούσουμε κατ' αρχήν και να δούμε όλα τα θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η βοήθεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική, που έχει πολλές δυνατότητες εδώ, με πολλά και καλά προϊόντα - αλλά και πολλές δυσκολίες - προκειμένου να μπορέσει να ορθοποδήσει και να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική.
Η τουριστική ανάπτυξη, επίσης, θα μπορούσε να είναι πρότυπο, συνδυάζοντας τον πολιτισμό, την ομορφιά και την ιστορία, με την ήπια ανάπτυξη. Και όλα αυτά, βεβαίως, χρειάζονται τις πρωτοβουλίες και τη συνεργασία των διαφόρων φορέων, μέσα στο νέο πλαίσιο του "Καλλικράτη".
Και η Μεγαλόπολη, που υπήρξε για δεκαετίες μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλάζει. Κατασκευάζεται, με μια νέα, σύγχρονη τεχνολογία, μια μονάδα παραγωγής. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δούμε και τις άλλες ενεργειακές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην περιοχή, όπως είναι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που προστατεύουν το περιβάλλον και δεν επιβαρύνουν με ρύπους όπως έκαναν οι παλιές μονάδες, και που θα δώσουν και νέες θέσεις εργασίας.»

Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Να σημειωθεί ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, κοντά στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, πριν αφιχθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Τρίπολη.
Κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και τους συγκεντρωθέντες, που διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Σαράντος Αλεξανδρής, με δηλώσεις του στη Δημοτική Ραδιοφωνία της Τρίπολης- χθες το πρωί- έκανε λόγο για «αστυνομοκρατία» και σημείωσε ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: