Ιστορική νίκη στην Θεσσαλονίκη - Ηρακλής - Αρκαδικός 66-67 παρ. (58-58 κ.α.)

Ιστορική νίκη στην Θεσσαλονίκη - Ηρακλής - Αρκαδικός 66-67 παρ. (58-58 κ.α.)

Δεκέμβριος 19, 2009 - 20:34

Με τρίποντο του Μαναβόπουλου 1’’8 πριν τελειώσει η παράταση ο Αρκαδικός κέρδισε 67-66 τον Ηρακλή στο Ιβανόφειο και έγραψε μία ακόμα «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του, κερδίζοντας ακόμα και το χειροκρότημα από τους φίλαθλους του Ηρακλή.

Ο Αρκαδικός παίζοντας με πάθος για τη νίκη και πίστη για το τελικό αποτέλεσμα, από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, κατάφερε να σπάσει το αήττητο σερί του «Γηραιού» την φετινή αγωνιστική περίοδο σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδος μετά από δεκατέσσερις αγώνες.

Στο ξεκίνημα του μεγάλου ντέρμπι, ίσχυε η λαική ρήση «Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη» και με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, ο Ηρακλής προηγήθηκε 12-10 στο πρώτο δεκάλεπτο και στο ημίχρονο 34-29. Κορυφαίος σκόρερ του «Γηραιού» σε αυτό το διάστημα ήταν ο Πέτροβιτς με 10 πόντους (1τρ), ενώ για τον Αρκαδικό κορυφαίοι σκόρερ ήταν οι Μαναβόπουλος (8 ποντ) και Σιζόπουλος (6 ποντ-2τρ).

Στο τρίτο δεκάλεπτο χάρη σε δύο τρίποντα και ένα λέυ-απ του Καραποστόλου στο 26’ ο Ηρακλής προηγήθηκε με 44-34 και για πρώτη φορά βρέθηκε στο +10.

Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού ο Αρκαδικός έδειξε χαρακτήρα και με σερί 4-15, με άμυνα που θύμιζε «μπετόν-αρμέ» πήρε το προβάδισμα στο σκορ για πρώτη φορά στο παιχνίδι (48-49) χάρη σε καλάθι του Τόσιτς! Το παιχνίδι έγινε για τα καλά ντέρμπι και πλέον γινόταν ακατάλληλο για… καρδιακούς.

Ο Καστλ με τρίποντο έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον Ηρακλή (51-49), αλλά και εκείνη τη στιγμή, αλλά και σε όλες τις φάσεις των γηπεδούχων ο Αρκαδικός είχε έτοιμες τις απαντήσεις. Ο Παπαδάκης ευστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές ισοφαρίζοντας σε (51-51). Λίγο αργότερα με σουτ ο Μαναβόπουλος ισοφάρισε 53-53 και στη συνέχεια με καλάθι του Καραδολάμη το σκορ είναι και πάλι ισόπαλο (55-55).

Ένα λεπτό πριν τελειώσει το θρίλερ του Ιβανόφειου, ο Καραδολάμης με τρίποντο δίνει το προβάδισμα στον Αρκαδικό (57-58). Στα επόμενα εξήντα δευτερόλεπτα, το παιχνίδι πέρασε από πολλές φάσεις και η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο.

Στα 00.34 με μία εύστοχη βολή του Καμπερίδη το παιχνίδι ήρθε και πάλι στην ισοπαλία (58-58). Η τελευταία επίθεση του Αρκαδικού διακόπηκε αρχικά από ένα μπουκάλι που έπεσε στο παρκέ (00.26), ενώ την τελευταία ενέργεια πήρε ο Καραδολάμης που κόπηκε από τον Τσαμάτο.

Απέμεναν 8’’6 για το φινάλε του παιχνιδιού, αλλά ο έμπειρος Ραλφ Μπούτσι κάνει το λάθος της χρονιάς. Δεν επαναφέρει τη μπάλα σε πέντε δευτερόλεπτα και αλλάζει κατοχή η μπάλα, αποτέλεσμα της πιεστικής άμυνας του Αρκαδικού.

Ο Καραδολάμης παίρνει την τελευταία προσπάθεια, το σουτ είναι άστοχο και το παιχνίδι πάει στην παράταση. Δεύτερη φορά φέτος παιχνίδι του Αρκαδικού πάει στην παράταση, μετά από αυτό στο Πέραμα και οι μνήμες ζωντανεύουν πάλι.

Δυνατές μάχες στην παράταση με τους παίκτες των δύο ομάδων να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αλλά παράλληλα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους για να φτάσουν στη νίκη. Αυτή τη φορά όμως η ιστορία έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα και τον Αρκαδικό, με περισσότερες δυνάμεις από τον μεγάλο αντίπαλο του, να είναι πλέον αποφασισμένος για την μεγάλη εκτός έδρας νίκη. Ωστόσο, δε θα μπορούσε να λείψει η αγωνία και το σχετικό σενάριο αγωνίας στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο Αρκαδικός περνάει μπροστά στο σκορ 63-64 με τρίποντο του Σιζόπουλου 1:26 πριν το φινάλε της παράτασης. Ο Τέρελ Καστλ με 1/2 ελεύθερες βολές ισοφαρίζει το σκορ (64-64), όμως στη διεκδίκηση της μπάλας η κατοχή περνάει στον Αρκαδικό με 1:09 να απομένει για τη λήξη του έξτρα πεντάλεπτου. Το θρίλερ καλά κρατεί.

Άστοχο τρίποντο του Καραδολάμη και ριμπάουντ Κάστλ στα 00.36.

Ο Τσαμάτος που νωρίτερα είχε κόψει τον Καραδολάμη αστοχεί σε τρίποντο και ήρθε ο «αρχηγός» Σωκράτης Μαναβόπουλος να «σκοτώσει» έξω από τη γραμμή των 6,25 στα 1’’8 υπό την πίεση του Λαμπρόπουλου (64-67). Στην επαναφορά της μπάλας δίνεται αντιαθλητικό φάουλ του Τόσιτς στον Κάστλ, που ευστόχησε στις δύο ελεύθερες βολές (66-67) αλλά στο τελευταίο σουτ του Αμερικανού η μπάλα βρήκε σίδερο και έδωσε το εναρκτήριο σύνθημα για πανηγυρισμούς στον πάγκο και την αποστολή του Αρκαδικού μέχρι την Τρίπολη που… δεν θα κοιμηθεί απόψε!

Ο Αρκαδικός έδειξε με αυτή του τη νίκη, πώς δικαιολογημένα βρίσκεται τόσο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και σίγουρα ήταν η ομάδα που δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλο αντίπαλο τον Ηρακλή στην έδρα του.

Διαιτητές: Μητσόπουλος - Νικολούλης - Μιχελής.

Τα δεκάλεπτα: 12-10, 34-29, 46-39, 58-58, 66-67.

Ηρακλής (Κακιούσης): Καστλ 15 (1), Κέκελης 4, Καμπερίδης 3, Ακεψιμαϊδης, Λαμπρόπουλος 13, Λάππας, Καραποστόλου 8 (2), Πέτροβιτς 10 (1), Τσαμάτος 9, Μπούτσι 4, Δέσπος.

Αρκαδικός (Σμυρνιώτης): Σκουζής, Τόσιτς 6, Παπαδάκης 5, Σιζόπουλος 20 (4), Κοψαύτης, Καραδολάμης 13 (2), Μαναβόπουλος 16 (1), Σουρλής 2, Σιβορότκα 2, Τζουγκαράκης 3.

Ειδήσεις: