73 Χρόνια από το θάνατο του Αλ.Παπαναστασίου

73 Χρόνια από το θάνατο του Αλ.Παπαναστασίου

Νοέμβριος 22, 2009 - 10:30

Mνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου τελέστηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου το πρωί, στο Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας, όπου ο τάφος του αείμνηστου πολιτικού ηγέτη. Το μνημόσυνο,. όπως κάθε χρόνο, οργανώθηκε από τον Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής που φέρει και το όνομα πατέρα της Δημοκρατίας.

Παραβρέθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄Αθηνών Kώστας Γείτονας και οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λυκουρέντζος , ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, ο πρώην υφυπουργός Ηλίας Παπαηλίας, ο δήμαρχος Λεβιδίου Θανάσης Καβουρίνος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου , ο πρόεδρος της δημοτικής αντιπολίτευσης Τριπόλεως και τ. δήμαρχος Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Τριπολιτών Αττικής Φώτης Τούντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μαντινέων Αττικής Βασίλης Αναγνωστόπουλος και η πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Λεβιδίου με μέλη του Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος Λεβιδιωτών Τρίπολης είχε οργανώσει μαζική προσέλευση με πούλμαν δεκάδων συμπατριωτών από την Τρίπολη και το Λεβίδι, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία Παρασκευοπούλου-Κουβαβά και μέλη του Συμβουλίου.
Σύσσωμο παρόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, που είχε την όλη οργάνωση, με τον πρόεδρο Γιάννη Αποστολόπουλο και τα μέλη Κώστα Αναγνωστόπουλο, Γιάννη Λαγό, Βασιλική Γιαννικοπούλου, Βασιλική Καρέλα, Ρήνα Αναστασοπούλου, Αλέξη Κικίτη, Χρήστο Παπάγιωργα και Αγγελική Βασιάκου.
Ακόμη οι επίτιμοι πρόεδροι του Συλλόγου Γιώργος Βλαχοκυριάκος, Ουρανία Αναγνωστοπούλου και Γιάννης Τσιώλης. δεκάδες μέλη του Συλλόγου και πολλοί φίλοι από την πρωτεύουσα.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε σύντομη ομιλία για την πολιτική διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Αποστολόπουλο. Βασικό σημείο το δημοκρατικό μανιφέστο που εδημοσίευσε το 1922 υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας και η ανακήρυξή της ως νέο πολίτευμα δύο χρόνια αργότερα,λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Για τούτο και αποκλήθηκε Πατέρας της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους αγώνες του Αλέξανδρου Παπαναστασίου για την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων λειτουργίας της.
Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη δεξίωση για καφέ όπου προσφέρθηκαν και γλυκίσματα από το Λεβίδι.

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής
Γιάννη Αποστολόπουλου

17 Νοεμβρίου 1936, πεντέμιση το απόγευμα. Ο στερνός χτύπος μιας μεγάλης καρδιάς που κράτησε για πάντα μέσα της την Ελλάδα,τη δημοκρατία τον κόσμο της βιοπάλης. Ο μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έσβηνε αιφνίδια σε ηλικία 60 χρονών, αφήνοντας όμως ζωντανά τα οράματά του και τις πρωτοπόρες ιδέες του.
Η σημερινή μας σύναξη εδώ στον λιτό και απέριττο τάφο του αείμνηστου πρωθυπουργού και πατέρα της Δημοκρατίας είναι η απότιση φόρου τιμής προς
την ξεχωριστή αυτή πολιτική προσωπικότητα, που στο πέρασμά της άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορική μας διαδρομή.
¨Όχι μόνο για την πολιτική του σκέψη και αντίληψη, αλλά επιπρόσθετα και για το πολιτικό του ήθος, την προσωπική πρακτική, που με σαφήνεια περιέγραφε στη φράση του «ο πολιτικός πρέπει να θεωρεί τον ρόλο του ως ιεροτελεστία».
Το κυρίαρχο στοιχείο στην πολιτική διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, είναι ο αγώνας του για την δημοκρατία. Με το Δημοκρατικό Mανιφέστο του 1922 διακήρυττε τη θέση του υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Kαι μετά δύο χρόνια , στις 25 Μαρτίου 1924, εγκαθίδρυε ως πρωθυπουργός την δημοκρατία ως νέο πολίτευμα, με επικύρωση από δημοψήφισμα που ακολούθησε 20 ημέρες αργότερα. Για τούτο και αποκαλείται πατέρας της Δημο-κρατίας. Το πολίτευμα αυτό, μετά από 50 χρόνια , εγκαθιδρύθηκε οριστικά στην Ελλάδα, δικαιώνοντας τον οραματιστή πολιτικό ηγέτη.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η αναβάθμιση της παιδείας και η ίδρυση του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πολεοδομικός ανασχεδιασμός της συμπρωτεύουσας μετα την μεγάλη πυρκαϊά, η διαβαλκανική συνεργασία και η προάσπιση της ειρήνης είναι βασικά στοιχεία της πολιτικής παρουσίας και θέσης του.
Εκείνο όμως που επίσης σημάδεψε την πολιτική του διαδρομή ήταν οι μεγάλοι αγώνες του για τη στήριξη του κόσμου της αγροτιάς, των ακτημόνων καλλιεργητών.
Aνατρέχουμε κάθε χρόνο σε κάποια απ τις πτυχές της πολιτικής δραστηριότητας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, όπως εκείνος την αναδεικνύει.
΄Ετσι σήμερα βασικό σημείο στη σύντομη αναφορά μας θα είναι η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων λειτουργίας του σημαντικού αυτού πιστωτικού ιδρύματος.
Αγορεύοντας στη Βουλή στις 15 Ιουλίου 1929 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκφράζει την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη και την ίδρυση τελι-κά της Αγροτικής Τράπεζας, τονίζοντας: « Αισθάνομαι εξαιρετικήν ευχαρίστησιν, διότι…όλοι οι αγώνες και όλαι αι προσπάθειαι αι οποίαι έγιναν …υπέρ της οργανώσεως της αγροτικής πίστεως, δεν απέβησαν εν τέλει μάταιοι….»
Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Τράπεζας, « ως oργανισμού κοινωφελούς χαρακτήρα αποβλέποντος να εξυπηρετήσει τας πιστωτικάς ανάγκας των γεωργών …..» Με λεπτομέρειες αναλύει τα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, την οργάνωσή της, και τον ευρύτερο ρόλο της.
Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους στη δημιουργία του νέου αυτού πιστωτικού ιδρύματος.Ο ίδιος, στην ομιλία του προς την εθνική αντιπροσωπεία, σημειώνει:
«.. Είμαι ο κυρίως υπεύθυνος δια την τροπήν την οποίαν έλαβε το ζήτημα της ιδρύσεως της Αγροτικής Τραπέζης και δια τούτο υπέστην από τους αντιφρονούντας όχι ολίγας επιθέσεις… Μόλις υπεγράφη, κατόπιν της ιδικής μου επιμονής, το πρωτόκολλον του 1927 περί ιδρύσεως της Αγροτικής Τραπέζης, ήρχισε μία σφοδρά πολεμική... ΄Ολαι αι εφημερίδες εγέμιζαν με άρθρα τα οποία με καθύβριζαν και υπεστήριζαν ότι επεδίωκα την ίδρυσιν της Γεωργικής Τραπέζης διότι ήθελον δήθεν να τοποθετήσω εις αυτήν ανθρώπους ιδικούς μου, ενώ είχον εξ αρχής συμφωνήσει να μεταβιβασθούν εις αυτήν 200 υπάλληλοι της Εθνικής Τραπέζης.
Υπεστηρίχθη ακόμη ότι ήθελε ζημιωθεί ο αγροτικός κόσμος και ότι η ιδρυθησομένη Τράπεζα δεν θα ηδύνατο να σταθεί εις τα πόδια της. Και δεν περιωρίσθη η πολεμική εις τα αβάσιμα αυτά δημοσιεύματα, αλλ ηθέλησαν
εκβιάζοντες τους συνεταιρισμούς να προκαλέσουν ψηφίσματα εναντίον της ιδρύσεως της Αγροτικής Τραπέζης...
Διαρκώς επανελαμβάνετο ότι απεβλέπαμεν ημείς δήθεν εις σύστασιν ενός κρατικού ιδρύματος και τούτο μόνον και μόνον δια να μοιρασθούν, να φαγωθούν τα κεφάλαια από τους αγρότας, δια να αποκτήσω κομματικάς δυνάμεις... και όχι δια να εξυπηρετηθούν αι ανάγκαι του αγροτικού κόσμου »
Δεν θα επεκτείνουμε περισσότερο την αναδρομή αυτή στον αυθεντικό λόγο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. ΄Οσα ήδη αναφέρθηκαν είναι αρκετά για να καταδείξουν τον μεγάλο αγώνα του για την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία με την όλη λειτουργία και τις κοινωνικές παρεμβάσεις της δικαίωσε τις θέσεις του αείμνηστου πρωθυπουργού. Με επίκεντρο πάντα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.
Ευχαριστούμε όλους , όσους προσήλθαν στην σημερινή εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του ξεχωριστού αυτού πολιτικού ηγέτη, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, μεγάλου τέκνου του Λεβιδίου και ευρύτερα της Αρκαδίας.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις