Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και φαίνεται ότι ήρθε η … ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και φαίνεται ότι ήρθε η … ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ

Ιούνιος 04, 2010 - 09:10

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου πρέπει να παραδοθεί το έργο, αν και στο Δήμο εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα..
Θα χρειαστεί και δεύτερη εργολαβία για να τελειώσουν όλες οι εργασίες ανάπλασης
Νέες καταγγελίες από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε -από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης- το βράδυ της Τρίτης (1 Ιουνίου 2010)- ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών ( ΑΠΕ) και το 1° Πρωτόκολλο Κανονισμού Νέων Τιμών ( Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) του έργου: «Ανάπλαση πλατείας Άρεως».
Μετά από την απόφαση αυτή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλίας Κούρος και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα δώσουν εντολή (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) στον εργολάβο να ξεκινήσει άμεσα εργασίες επί της πλατείας.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε -από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης- το βράδυ της Τρίτης (1 Ιουνίου 2010)- ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών ( ΑΠΕ) και το 1° Πρωτόκολλο Κανονισμού Νέων Τιμών ( Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) του έργου: «Ανάπλαση πλατείας Άρεως».
Μετά από την απόφαση αυτή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλίας Κούρος και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα δώσουν εντολή (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) στον εργολάβο να ξεκινήσει άμεσα εργασίες επί της πλατείας.

ΕΡΓΑ ΕΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Κούρος εξήγησε ότι άλλαξε όλη η φιλοσοφία του έργου, μετά από μία εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών που έφτασε στο Δήμο και απαγορεύει τις συμπληρωματικές συμβάσεις στα δημόσια έργα. Πρόκειται βέβαια για μια εγκύκλιο που δεν αφορά μόνο την δική μας περιοχή, αλλά τα έργα ολόκληρης της χώρας.
Αυτό σημαίνει –σύμφωνα με τον Ηλία Κούρο- ότι με τα λεφτά τα οποία έγινε η δημοπράτηση του έργου, θα προχωρήσει η ανάπλαση της Πλατείας, αλλά δεν θα ολοκληρωθεί. Θα φτάσει ως ένα σημείο και μετά θα γίνει μία δεύτερη εργολαβία προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρίπολης Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες υποδομές στην πλατεία (στραγγιστήρια κλπ), θα πέσει κυβόλιθος σε ένα κομμάτι της Πλατείας, θα επιστρωθεί όλο το κομμάτι που προβλέπεται να τοποθετηθεί γρανίτης, θα μπουν τα φωτιστικά και μετά θα γίνει μία δεύτερη εργολαβία για να τοποθετηθούν οι υπόλοιποι κυβόλιθοι, εκεί που θα υπάρχουν κενά.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γιατί να μην τοποθετηθούν όλοι οι κυβόλιθοι με τη σημερινή εργολαβία αναρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι το όλο πρόβλημα με τα έργα στην πλατεία το προηγούμενο διάστημα αφορούσε την τοποθέτηση των κυβόλιθων με αρμό. Έκανε λόγο για ύπαρξη «μυστικού μνημονίου», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί πρόστιμο στον μελετητή.
«Θα καταναλώσουμε σχεδόν 1.500.000 € και οι δημότες δεν θα έχουν Πλατεία. Προτιμώ να έχω Πλατεία και ας μην έχω φώτα» είπε ο Κώστας Γεωργακόπουλος ο οποίος επανέλαβε την άποψη του ότι υπάρχει μεγάλο φαγοπότι στην συγκεκριμένη υπόθεση και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν περιφρουρεί το δημόσιο χρήμα και τα συμφέροντα των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην επίστρωση της Πλατείας. Με τα υπάρχοντα χρήματα δηλαδή να στρωθεί όλη η επιφάνεια της πλατείας με τα υλικά που προβλέπει η μελέτη και τα υπόλοιπά (φωτιστικά κλπ) να μπουν στη συνέχεια. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα παγκάκια, τα φωτιστικά κλπ μπορούν να τοποθετηθούν από τους ίδιους τους υπαλλήλους του Δήμου, χωρίς να γίνει άλλη εργολαβία.
Μάλιστα, έθεσε την πρόταση του σε ψηφοφορία η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Με την πρόταση του συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, «παρών» ψήφισαν Χαλκιάς, Κακλαμάνος και Καρνέζης, ενώ «όχι» ψήφισαν όλοι οι άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης (συμπεριλαμβανομένων των Κακλαμάνου και Λαγού), παρών ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην της κυρίας Τζάθα η οποία ψήφισε «όχι». Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Γ. Παπασταματάκης. Με αυτό τον τρόπο, η εισήγηση εγκρίθηκε.

«Σας υποβάλουμε 1° Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (1° ΑΠΕ) ,1° Πρωτόκολλο Κανονισμού Νέων Τιμών (1° Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) του έργου: «Ανάπλαση πλατείας Άρεως».
Ο παρών 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας, συντάσσονται από την ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, πέραν των προβλεπομένων από την μελέτη, όπως προβλέπεται απ<? το Νόμο άρθρο 57 του Ν. 3669/2008 , το άρθρο 11.4 της Διακήρυξης και το άρθρο 5 Κεφάλαιο Ε της ΕΣΥ. Για τις ανωτέρω τιμές έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Κανονισμού Νέων Τιμών, βάση των επίσημων τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ημερομηνίας Δημοπράτησης του έργου, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία. Αναλυτικότερα:
1. Ο παρών 1 ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών, συντάσσεται από την ανάγκη εκτέλεσης νέων εργασιών και αύξηση ποσοτήτων, πέραν των συμβατικών προβλεπομένων από την μελέτη οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες, κατόπιν αναλυτικότερης προμέτρησης, για την αρτιότητα και την λειτουργικότητα του έργου, χωρίς ουσιαστικά να υποστεί τροποποίηση του βασικού του σχεδίου. Με τον 1 ° ΑΠΕ, δεν υπάρχει μεταβολή του συμβατικού οικονομικού αντικειμένου του έργου και γίνεται πρόβλεψη απορρόφησης απροβλέπτων κατά 150.423,27 €.
Η τελική δαπάνη του έργου δεν μεταβάλλεται και ανέρχεται στο ποσόν 1.386.362,50 με ΦΠΑ.

Στοιχεία σύμβασης του έργου:
ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-852.627,97
ΓΕ & ΟΕ 18%-153.473,04
ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-1.006.101,01
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ 15%-150.915,15
ΣΥΝΟΛΟ ΣΙ-1.157.016,16
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ-7.994,34
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΡΓΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ 19%)-1.165.010,50
Φ.Π.Α. 19%-221.352,00
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ-1.386.362,50

Στοιχεία 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών:

ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1ου ΑΠΕ (με ΓΕ.ΟΕ. και έκπτωση ανά
ομάδα εργασιών)-1.156.524,28
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ 15%-491,89
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ-7.994,34
ΣΥΝΟΛΟ Σ2-1.165.010,50
Φ.Π.Α. 19%-221.352,00
ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΟΥ (με ΦΠΑ)-1.386.362,50

Εγκρίσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων:
Για τον παραπάνω 1° ΑΠΕ, το 1° Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. έχει γνωμοδοτήσει θετικά.
Για την Γεωτεχνική Μελέτη, έχει γνωμοδοτήσει θετικά, σύμφωνα με το από 2/10-3-2010 Πρακτικό του (θέμα 5ο).
Δεν υπάρχει μεταβολή των οικονομικών στοιχείων, η οποία επέρχεται με τον παρόντα ΑΠΕ στο ποσόν της Σύμβασης ΑΠΕ δεν μεταβάλλεται ήτοι 1.386.362,50 €
Ο Ανάδοχος, προσυπέγραψε τον παρόντα 1° Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών, το 1ο ΠΚΤΜΝΕ με επιφύλαξη.
Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο:
Α. Να εγκρίνει τον παρόντα Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών και το 1° ΠΚΤΜΝΕ
Β. Να εγκρίνει την εφαρμογή της Γεωτεχνική Μελέτη στο εν λόγω έργο.
Γ. Να εγκριθεί η χορήγηση παράτασης προθεσμίας, έως 31-1-2011.
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ Τ.Υ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε
ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΟΣ»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: