Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ένα μεγαλόπνοο όραμα

Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ένα μεγαλόπνοο όραμα

Ιούνιος 07, 2010 - 10:47

Η νέα αρχιτεκτονική με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση για την περιφέρεια μετά τη μεταπολίτευση. Με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στοχεύεται η εξοικονόμηση πόρων, η περιφερειακή, αναπτυξιακή προοπτική και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Η διοικητική ανασυγκρότηση έχει 2 βασικούς άξονες:

Α. τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων.

Η εν λόγω συνένωση των δήμων και η ταυτόχρονη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων θα μετατρέψει τους ΟΤΑ α’ βαθμού σε αυτοτελείς οικονομικά και διοικητικά φορείς

Β. την αναδιάταξη του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Οι ΟΤΑ β’ βαθμού σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές, στις σημερινές 13 περιφέρειες της χώρας θα είναι σε θέση να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, σε ένα πρίσμα κάτω από το οποίο να καθίσταται εφικτή η άσκηση ολοκληρωμένων πολιτικών, βοηθώντας στη συμμετοχή άμεσα σε ευρωπαϊκά όργανα, όπως την Επιτροπή των Περιφερειών.

Το γενικό πνεύμα του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως αποτυπώνεται και ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, θα αποτελέσει τον πυλώνα εμβάθυνσης της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπως και της ανάπτυξης της περιφέρειας. Οι πολίτες έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά από τις νέες δομές που περιλαμβάνει η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

Λέμε λοιπόν εμφατικά ΝΑΙ:

-στην υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στο διαδίκτυο.

Αυτό γιατί προσφέρεται μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η δυνατότητα για διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

-στον «Περιφερειακό και Δημοτικό Συνήγορο».

Κάτι που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τον πολίτη, αλλά και να βελτιώσει την περιφερειακή ή δημοτική διοίκηση.

-στη διαχείριση του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 από τις αιρετές περιφέρειες.

Έτσι επιτυγχάνεται η στήριξη του μεγάλου εγχειρήματος-στοιχήματος ουσιαστικά, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται οι συνθήκες για ορθότερο περιφερειακό σχεδιασμό με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε γεωγραφικής ενότητας.

-στο δραστικό περιορισμό των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται εξοικονόμηση πόρων και δαπανών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα.

-στη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία και τη νομιμότητα

Η αξιοκρατική στελέχωση της εν λόγω αρχής που πρόκειται να ιδρυθεί θα αποτελεί τον πυλώνα της αμερόληπτης λειτουργίας όλων των επιπέδων των ΟΤΑ.

Η Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρίπολης στα πλαίσια επεξεργασίας των προτεραιοτήτων και αναγκών της τοπικής κοινωνίας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με φορείς και συλλόγους της Τρίπολης και προτίθεται να συναντηθεί με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα όρια του νέου Δήμου Τρίπολης. Επίσης πρόθεση της Τ.Ο. είναι στο προσεχές διάστημα να δώσει βήμα στους συμπολίτες μέσα από τη Γενική Συνέλευση με στόχο:

-την εμπέδωση και εξειδίκευση της νέας Αρχιτεκτονικής Δομής της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης

-την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τη διαδικασία για διαμόρφωση και διατύπωση του προγραμματικού πλαισίου για τις προτεραιότητες του νέου Δήμου Τρίπολης.

Η διατύπωση προγραμματικού πλαισίου όσον αφορά τις ανάγκες του νέου Δήμου Τρίπολης οφείλει να γίνει με ανοικτές διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες που θα στηρίζονται στη συμμετοχή του πολίτη. Το πλαίσιο ανάδειξης των προτεραιοτήτων για το νέο Δήμο Τρίπολης η Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρίπολης προτίθεται να το διαβουλευθεί στην προσεχή Γενική Συνέλευση, εντός του μηνός.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Δημάρχου που θα υποστηρίζεται από το Κίνημα δεν έχει ξεκινήσει και θα γίνει ύστερα από την ανάπτυξη εγκυκλίων και κατευθυντήριων οδηγιών από το Πολιτικό Συμβούλιο και το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Βούληση της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρίπολης είναι να προκύψει η καλύτερη αυτοδιοικητική πρόταση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

με εκτίμηση,

Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρίπολης

Ειδήσεις: 
Tags: