Στις 30 Μάιου η Επέτειος της Συνελεύσεως Καλτεζών

Στις 30 Μάιου η Επέτειος της Συνελεύσεως Καλτεζών

Μάιος 07, 2010 - 07:27

Στις 30 Μαΐου 2010 έχουν προγραμματιστεί στην Ιερά Μονή Καλτεζών του Δήμου Βαλτετσίου οι εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου της Συνελεύσεως Καλτεζών και της Συγκρότησης της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα έχει ως εξής:

Πρόγραμμα Εορτασμού
Κυριακή, 30 Μαΐου 2010
Γενικός Σημαιοστολισμός στην Ιερά Μονή και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλτεζών του Δήμου Βαλτετσίου από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 30ης Μαΐου 2010.
10.30: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Καλτεζών, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των Καλτεζών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κωσταντάρα Μιχάλη, Φιλόλογο.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις παριστάμενες Αρχές, Οργανώσεις κ.λ.π. με εκφώνηση της σειράς κατάθεσης από τον Τελετάρχη, θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές σχολείων.

Ιστορία
Η Συνέλευση των Καλτεζών
Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία
Ο Δήμος Βαλτετσίου, εκτός από την περιφανή πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι, η οποία νίκη σήμανε και την απαρχή της Λευτεριάς της Ελλάδας, εκτός, λοιπόν, από αυτή τη μεγάλη Μάχη - Νίκη για την οποία, ο Δήμος Βαλτετσίου, νιώθει υπερήφανος... ναι, και για ένα δεύτερο, εξίσου μεγάλο περιστατικό της Επανάστασης του '21 νιώθει υπερήφανος, και είναι αυτό της "Συνέλευσης των Καλτεζών και της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας" που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 20 ως 26 Μάη 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών!
Στη Συνέλευση αυτή έλαβαν μέρος οι: Θ. Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ρήγας Παλαμήδης, Κορδάτος, Κρεββατάς, Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Έλους Άνθιμος, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος, Φρατζής, Σωτ. Χαραλάμπης, Αθ. Κανακάρης, Αναγν. Παπαγιαννόπουλος, Ν. Πονηρόπουλος, Ν. Παλλαδάς, Ν. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Ταμπακόπουλος, Εμ. Μελετόπουλος...
Ημέρα Πέμπτη της 26ης Μαΐου 1821 τελείωσε η Συνέλευση μέσα σε κλίμα συγκινητικό, ιερό, σεμνό, επιβλητικό... Όπως ο Παλ. Πατρών Γερμανός ευλόγησε τα Όπλα στην Άγια Λαύρα έτσι και τώρα ο Έλους Άνθιμος ευλόγησε την Πρώτη Διοίκηση των Ελλήνων! Ήταν μια χαρμόσυνη είδηση που χαροποίησε, συγκλόνισε κι έκανε να σκιρτήσει όλη η Ελλάδα!
Πρόεδρος της Γ.Σ. ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με Γραμματέα τον Πανάγο Δεληγιάννη. Είναι η πρώτη φορά που, μετά 400 χρόνια δουλείας, μελετώνται τα προβλήματα κατά τρόπο υπεύθυνο και σοβαρό με όλο το τυπικό και ουσιαστικό μέρος!

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις