Άρθρο- Προσφορά Αρκάδων στην Υγεία

Άρθρο- Προσφορά Αρκάδων στην Υγεία

Οκτώβριος 21, 2009 - 12:11

Δεν ήταν παράλειψη μας, αφού θέλαμε να καθιζάνει ο "πνευματικός" κουρνιαχτός, από την επιτυχή παρουσίαση, προ ολίγον μηνών, του βιβλίου του, με τίτλο "Προσφορά Αρκάδων στην Υγεία" και την πρώτη κυκλοφορία του και τις τεράστιες κριτικές… των Μ.Μ.Ε….και δεν ήταν παράλειψη αφού, θέλαμε, με την ησυχία μας, ν' ασχοληθούμε, τόσο με το βιβλίο, όσο και με τον άνθρωπο και επιστήμονα, Τριπολιτσιώτη, Γιάννη Παπαδημητρίου, κάτι που έχουμε κάνει, στο παρελθόν και που, βέβαια, δε θα σταματήσουμε να το κάνουμε εμπρός στην "κορυφή" που λέγεται, Γιάννης Παπαδημητρίου, καμάρι και καύχημα της Τριπολιτσάς στον τομέα "Υγεία"!

Το μεγάλο ερωτηματικό, για εμάς, είναι, πού βρίσκει, τον καιρό, αυτός ο πολυπράγμων Επιστήμονας, και ασχολείται με τα, του τόπο του, όταν άλλοι, πάμπολλοι, ενώ έχουν το χρόνο και τις γνώσεις, δεν το πράττουν! Κι είναι παράδειγμα, προς μίμηση, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, διότι, είναι τόσο ταπεινός και καταδεκτικός -παρά της διεθνείς περγαμηνές του ουδόλως έχει εφφιπεύσει τον κάλαμον- που, μπροστά στον τόπο του και στη γενέτειρά του, δεν αντιπαρέρχεται… και να 'πει "εγώ, γράφω Συγγράματα…" αλλά τουναντίον, ασχολείται και μας κληροδοτεί τα τόσο χρήσιμα τοπικά... Μπράβο του!
Πρόσφατα, λοιπόν, βρήκε το χρόνο, κι ανάμεσα στα υψηλά καθήκοντά του -Πρόεδρος Δ.Σ. Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"…- βρήκε το χρόνο και "τροφοδότησε" τους Αρκάδες Συμπατριώτες του, μ' ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον πόνημα 130 σελ., πολύ χρήσιμο για όλους μας…!
Ο ίδιος, ο Καθηγητής και Συγγραφέας, στον Πρόλογό του καταλήγει με το «…. Πέραν όμως από τη «γνώση» χρειάζεται «ανθρωπιά, στοργή και τρυφερότητα για την αντιμετώπιση του πάσχοντος» μας λέει ο Αντώνης Σαμαράκης, και συμπληρώνει: «Στον αγώνα να υπερνικηθεί ο θάνατος, είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός ο γιατρός εκείνος, που έχει όραμα ζωής».
Οι Αρκάδες γιατροί εμφορούμενοι από τα ιδεώδη αυτά, που τους κληροδότησαν στο πέρασμα των αιώνων οι πρόγονοί τους, έχουν σημαντική συμβολή στην ανθρωπιστική ιατρική. Είναι αυτοί που σε καιρούς χαλεπούς πρόσφεραν συχνά πυκνά αφιλοκερδώς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους συμπολίτες τους. Είναι αυτοί που διακρίθηκαν ως πρωτοπόροι στην παροχή υπηρεσιών υψηλότατης στάθμης στην τριτοβάθμια φροντίδα και στην ακαδημαϊκή ιατρική. Αλλά είναι και οι συμπολίτες μας, εκείνοι που τάχθηκαν από την πολιτεία να μεριμνήσουν για τη βελτίωση του συστήματος υγείας...
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην έκδοση του παρόντος με την παροχή πληροφοριών, στοιχείων και υλικού: Την Ένωση Τριπολιτών Αττικής και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Φώτη Τούντα, που είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της σχετικής συγκέντρωσης, η οποία αποτέλεσε και το έναυσμα για την πραγμάτωση της έκδοσης αυτής, τον Δήμαρχο Τριπόλεως, κ. Αλέξανδρο Κοτσιάνη...».
Το βιβλίο προλογίζουν οι Ηλ. Χαλκιάς (Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου), Δημ. Αβραμόπουλος (τ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Παρ. Αυγερινός (πρώην Υπουργός Υγείας), Δημ. Ρέππας (Υπ. Υποδομών, Μεταφορών…) και Πάνος Παναγιωτόπουλος (πρώην Υπουργός Απασχόλησης).
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους, κατά καιρούς, Αρκάδες Γιατρούς, Πολιτικούς και Βουλευτές, συνάμα Δημάρχους και Ευεργέτες, Ακαδημαϊκούς Δασκάλους… ενώ γίνεται μνεία στην Αρχαιότητα (Ναοί, Ιερά και Βωμοί του Διός, του Απόλλωνα, του Ασκληπιού και της Αθηνάς στην Αρκαδία)!
Στους Πολιτικούς, ο Καθηγητής-Συγγραφέας παρουσιάζει τους Κ. Στεφανόπουλο (υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας και...), Σπ. Τσακόπουλο, Παρ. Αυγερινό, Κ. Γείτονα (Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας 1996-98), Δημ. Ρέππα (οδοντίατρος και Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων), Πάνο Παναγιωτόπουλο (Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και Δημ Αβραμόπουλο (Υπ. Υγείας).
Στους Βουλευτές: Ηλ. Αποσκίτη, Θεόδ. Τσακόπουλο, Αθ. Βαχλιώτη, Δημ. Παπαδημητρίου, Σπ. Γιαννόπουλο, Πέτρο Τατούλη, Ν. Λαγοπάτη, Δημ. Κωνσταντόπουλο, Αλέξ. Κοτσιάνη, Δημοσθ. Σωτηρόπουλο…
Στους Ευεργέτες: Ιω. Μαλλιαρόπουλο και Βασ. Δεκάζο.
Στους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους: Ιω. Πύρλα, Κ. Δεληγιάννη, Παν. Πόταγα, Διαμ. Τσακόπουλο, Ιω. Γεωργιάδη, Δημ. Κουρέτα, Γ. Μερτίκα, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Γαρδίκα, Αλέξ. Μάνο, Ν. Γεωργιάδη, Παν. Μίχα, Παν. Πανταζόπουλο, Διαμ. Αραβαντινό, Βασ. Κρεμύδα, Ευθυμ. Παναγιωτόπουλο, Δημ. Βαλτινό και Σωτήρη Παναγιωτόπουλο.
Από τη Νεότερη Γενιά: Ιω. Δημ. Παπαδημητρίου, Ιω. Κολλιόπουλο, Χαραλ. Γαβρά, Θεοφ. Οικονομόπουλο, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Ελευθ. Λύκουρα, Γ.Χ. Κανδηλώρο, Δημ. Κανδηλώρο και Βασ. Σμυρνιώτη.
Η Εφημερίδα, χαίρεται, κάθε φορά, που αναφέρεται στον Καθηγητή, Γιάννη Παπαδημητρίου, και δικαιολογημένα αφού… ή μάλλον κλείνουμε μ' ένα σύντομο βιογραφικό του:
Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1935. Στην Τρίπολη τελείωσε τις εγκύλιες σπουδές του όπου και πρώτευσε. Την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τελείωσε το 1959. Από το 1961 υπηρέτησε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο• την περίοδο 1965-1968 μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital και Westminister Hospital) και το 1968-1969 στο Νοσοκομείο Karolinsca, στη Στοκχόλμη Σουηδίας. Από το 1969, επέστρεψε στην Αθήνα και ακολούθησε πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Το 1972 έγινε υφηγητής χειρουργικής, το 1973, εντεταλμένος υφηγητής και το 1988 τακτικός καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1985 είναι Διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, (στο Αρεταίειο Νοσοκομείο). Το 2000 ανέλαβε την οργάνωση του Χειρουργικού Τομέα, στο νέο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ως Διευθυντής του Χειρουργικού τομέα, όπου και είναι Πρόεδρος του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου. Έχει συγγράψει πλέον των 350 μελετών, οι πλείστες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει 10 βιβλία χειρουργικής 15.000 σελίδων. Έχει επίσης γράψει το γνωστό βιβλίο ιατρό-κοινωνικού περιεχομένου «Διαλογισμοί ενός γιατρού». Έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό αλλά και από την Ένωση Τριπολιτών Αττικής. Έχει επίσης λάβει βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει: Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, πρόεδρος διαφόρων επιστημονικών εταιρειών και πρόεδρος διαφόρων νοσοκομείων (Ωνάσειο, Συγγρού κλπ.), Governon τουAmerican College of Surgeons και European Surgical Society, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Δεοντολογίας. Είναι αυτός που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στη Χώρα μας, το 1990. Το γνωστό διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Archives of Surgery» όργανο της American Medical Association τον ανακήρυξε μεταξύ των 24 πλέον διακεκριμένων Χειρουργών παγκοσμίως.
Α.Ν.Γ.

Πηγή:Οδός Αρκαδίας