Άρθρο: Η απάντηση των Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Άρθρο: Η απάντηση των Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Απρίλιος 16, 2010 - 18:47
7 σχόλια

Με αφορμή τα λεγόμενα της κυρίας Κωνσταντίνας Παυλοπούλου θα ήθελα να της απαντήσω για τα ακόλουθα: Το να είσαι εκτός αγοράς εργασίας είναι σίγουρα δύσκολο πράγμα και εμείς σαν σύλλογος συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το απευχόμαστε για τον καθένα, αλλά το να στρέφεσαι εναντίον ανθρώπων που έχουν δώσει και την ψυχή τους, έχουν προσφέρει τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, στην ανάπτυξη και την λειτουργία ενός Πανεπιστημίου που με τόσους κόπους και ιδρώτα αποκτήσαμε δείχνει τουλάχιστον εμπάθεια.

Γι’αυτό λοιπόν για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους αναφέρω τα εξής:

Οι 66 συμβασιούχοι που σήμερα είναι υπό το καθεστώς της απόλυσης προσληφθήκαν από το Πανεπιστήμιο με διαδικασίες γραπτού διαγωνισμού στα πρότυπα της εθνικής τράπεζας, επίσης με προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δημοσιευμένες τόσο στον ηλεκτρονικό όσον και στον γραπτό τύπο, όπου κάθε φορά ζητούνταν εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα. Επομένως την εργασιακή εμπειρία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Παυλοπούλου την είχαμε από πριν και δεν την αποκτήσαμε βρισκόμενοι στο Πανεπιστήμιο, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του απασχολώντας κυρίως συμβασιούχους υπαλλήλους. Συνεπώς δεν φταίμε εμείς αν δεν αντιληφθήκατε αυτές τις προκηρύξεις.

Ο αριθμός των συμβασιούχων ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αλλά κατάφεραν αρκετοί συνάδελφοι μας, στην πορεία όλων αυτών των ετών, να διοριστούν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. Επίσης θέλω να ενημερώσω την εν λόγω κυρία ότι στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ προσληφθήκαν και άτομα τα οποία δεν εργάζονταν, στο Πανεπιστήμιο , έτσι όπως η ίδια το εννοεί.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό περί ανειδίκευτων ατόμων που κάνει την ενημερώνω, ότι θα τρόμαζε από τα βιογραφικά των συναδέλφων υπαλλήλων. Υπάλληλοι οι οποίοι διαθέτουν τίτλους σπουδών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς τίτλους και σε πολλές περιπτώσεις και διδακτορικών. Εμείς αυτούς τους θεωρούμε άξιους συγχαρητηρίων.

Σε αυτό το σημείο επειδή διαπιστώνω ότι αναφέρεται σε αποσπάσματα της ανακοίνωσης μας και όχι στο σύνολο της, εμείς οι ίδιοι ζητάμε να προσληφθούμε με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Επίσης θα θέλαμε να ακούσουμε και την άποψη της και για τα άλλα προβλήματα που κάνουμε λόγο, όπως είναι η καθαριότητα, η σίτιση κλπ., αλλά προφανώς δεν την ενδιαφέρει μια τέτοια τοποθέτηση, γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι το πως <<βολευτήκαμε εμείς>> και μείνατε απ’έξω εσείς.

Ο σύλλογος είναι αυτός που με τις δράσεις του ενημερώνει την τοπική κοινωνία για τα προβλήματα που υπάρχουν, τρέχει σε Υπουργεία σε συνεργασία με την διοίκηση και ζητάει λύσεις, έτσι ώστε τώρα να μιλάμε για ένα αυτοδιοίκητο ίδρυμα .

Επίσης η κ.Παυλοπούλου θέτει και έναν άλλον προβληματισμό και καλεί τους αναγνώστες να αναρωτηθούν γιατί απολυόμαστε. Εμείς οι ίδιοι αναρωτηθήκαμε πρώτοι γιατί απολυόμαστε. Ίσως επειδή γίναμε θύματα υποσχέσεων όλων αυτών των χρόνων, θύματα εκμετάλλευσης που ενώ το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε χωρίς μόνιμους υπαλλήλους να λειτουργεί ,προσφερθήκαμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη του, να ζούμε με το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που η κάθε πολιτική ηγεσία μας επέβαλλε. Άραγε εσείς στη θέση μας τι θα κάνετε? Μπορείτε λοιπόν να μας κατηγορήσετε και εμείς με την σειρά μας να ζητήσουμε συγνώμη που προσφέραμε τις υπηρεσίες μας έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων των φοιτητών που το επέλεξαν και πίστεψαν σε αυτό, όπως επίσης και στους γονείς τους.

Της απευθύνω πρόσκληση, να παρευρεθεί στην αίθουσα του εργατικού κέντρου, στην Τρίπολη την προσεχή Τρίτη 20-4-2010 και ώρα 7 το απόγευμα, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται ,όπου θα υπάρξει ανοικτός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα προβλήματα μας αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του Πανεπιστημίου. Από αυτά που θα ακούσει τουλάχιστον θα πέσει από τα σύννεφα και μάλλον θα αναγκαστεί να ανακαλέσει τα λεγόμενα της.

****Βυσματούχοι δεν γίναμε ποτέ και ούτε υιοθετούμε τέτοιες πρακτικές. Ζητάμε τα αυτονόητα που τόσα χρόνια μας στερούν.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Συμβασιούχων

Του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Καρατζιάς Κωνσταντίνος

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Ποιά ψυχή ακριβώς έχετε δώσει; Ακούγεται τουλάχιστον αστείο...

Προς Σύλλογο Συμβασιούχων Πα.Πελ, Διάβασα την ανακοίνωση σας και θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Αρχικά είναι αυτονόητο ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και όλοι μπορούν να διεκδικούν αυτά που θεωρούν ότι τους ανήκουν. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των υπολοίπων και του κοινωνικού συνόλου. Το να παρουσιάζεστε ως θύματα εκμετάλλευσης και εμπαιγμού !!! δεν νομίζω ότι σας τιμά... Όταν υπογράφατε τις συμβάσεις σας (ορισμένου χρόνου ή έργου) υπήρχε κάποιο σημείο που έγραφε ότι θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου? Δεν νομίζω..Απλά σας το έταζαν αυτοί που σας βοήθησαν να μπείτε...Αυτούς τώρα να εγκαλείτε και από αυτούς να ζητάτε εξηγ'ησεις. Οι περισσότερες συμβάσεις είναι αναξιοκρατικές. Έγιναν με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτός ΑΣΕΠ, με βαθμολογούμενο κριτήριο τη συνένετευξη και σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφικά (είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι που υπέγραφαν τις νέες ήταν οι ήδη εργαζόμενοι). Υπάρχουν βέβαια και συμβάσεις που έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, αξιοκρατικά. Αλλά από πουθενά δεν προκ΄θπτει ότι ένα άτομο που υπογράφει 8μηνη σύμβαση με ένα δημόσιο φορέα, "καπαρώνει" τη θέση για μια ζωή. Θέλετε μεν το ΑΣΕΠ αλλά με "κλειστό διαγωνισμό" μόνο δηλαδή για αυτούς που έχουν ήδη υπηρετ'ησει σε αυτή τη θέση... Επιλέξατε μόνοι σας να είστε όμηροι παραγόντων και βουλευτών γιατί ελπίζατε ότι κάποια στιγμή κάτι θα γίνει, θα φωνάξουμε κιόλας, και "θα τακτοποιηθούμε" όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα...Είχατε επαναπαυτεί στην ιδέα της μονιμοποίησης στο Δημόσιο και τώρα δεν σας βγαίνει.. Δεν έχω τίποτα μαζί σας ούτε διεκδίκησα ή σκοπεύω να διεκδικήσω θέση στο Πανεπιστήμιο.Απλά παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο ΠΕΛ. Τα έχω με νοοτροπίες βολέματος μας εις βάρος των υπολοίπων, της σκόπιμης θυματοποίησης για δημιουργία εντυπώσεων, (μας ξεγέλασαν, μας ξεζούμισαν στη δουλειά και μας διώχνουν!!!!!) και της λογικής το Δημόσιο μας ανήκει. Το κράτος ως λάφυρο που μας έμαθε η προηγούμενη γενιά και φτάσαμε σήμερα εδώ ως χώρα. Θα ήμουν μαζί σας αν βγαίνατε και λέγατε τίμια και ειλικρινά ότι είμαστε και εμείς συμμέτοχοι σε ένα βρώμικο αλισιβερίσι εις γνώση μας γιατί ποντάραμε στην εξασφάλιση του Δημοσίου έστω απο το παράθυρο. Δε κάνατε και έγκλημα. Δουλειά ζητήσατε. Ειλικρινά τότε θα σας υποστήριζα και εγώ γιατί θα ήσασταν Ειλικρινείς και πραγματικοί και όχι "κακόμοιρα και αγνά παιδιά που κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν...

Οι αστειοτητα στο μεγαλείο της...το καλυτερο θα ήταν να μαζευτουν ΟΛΟΙ οι στην συνελευση και να τα πουν και στους μεν και στους δε...τοτε θα φανουν πολλες αληθειες...

Τα πάντα λύνονται με τον διάλογο , είναι πολύ άσχημο το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι θα βρεθούν στην ανεργία...είναι επίσης τραγικό άνθρωποι να χαίρονται με αυτό το γεγονός...

το θράσος μερικών ανθρώπων ξεπερνάει κάθε όριο!! λίγο φιλότιμο!!!!! μπήκατε όπως μπήκατε....κρατάτε ομοίρους τόσους φοιτητές....εκμεταλεύεστε καταστάσεις...... ομολογουμένως δεν προσφέρετε μοναδικές υπηρεσίες....μάλλον κάκιστες....και το παίζετε και θύματα???? ΝΤΡΟΠΗ!!!

Ντροπη σε σενα,εισαι εκτος θεματος και κυριως λες κουταμαρες,ασχολησου με τιποτα αλλο καλυτερα! Κακιστος γινεσαι εσυ και πολυ ξεπεσμενος. Προφανως θα εισαι κανενα τεμπελοσκυλο που κατα τυχη βρεθηκες στην κουβεντα

Σε προηγούμενο άρθρο γράφθηκε κάπου ότι "μερικοί δυσαρεσημένοι συμπολίτες [...]είτε γιατί το δικό τους βύσμα δεν έπιασε". Μερικούς τους πείραξε το "δυσαρεστημένοι συμπολίτες" και όχι "το δικό τους βύσμα δεν έπιασε".Αυτό εμένα προσωπικά μου λέει πολλά.Τυχαίνει να γνωρίζω και εγώ άτομα που εργάζονται εκεί με βιογραφικά όντως πολύ αξιόλογα.Εϊναι αρρωστημένο όλο αυτό που συμβαίνει, πραγματικά.Όλος ο κόσμος μιλάει για αξιοκρατία και στο μυαλό του έχει τη λέξη "βόλεμα".ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλό μας.Ποιοί μπήκαν όπως μπήκαν, ποιοί κρατάνε ομήρους φοιτητές(;;;;;;)και ποιοί εκμεταλλεύονται καταστάσεις;Αν όλοι αυτοί που μιλάνε τώρα βρίσκονταν στη θέση αυτών των παιδιών που εργάζονται στο ΠΑ.ΠΕΛ. είμαι σίγουρος ότι δεν θα έλεγαν αυτά που λένε τώρα.