Επίσκεψη πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο μουσείο - αρχείο του Αλ. Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας

Επίσκεψη πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο μουσείο - αρχείο του Αλ. Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας

Ιούνιος 11, 2010 - 10:42

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 8 Ιουλίου 1876, από γονείς Λεβιδιώτες και γράφτηκε στα μητρώα αρρένων του Δήμου Λεβιδίου. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1895-1898), της οποίας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης και Βερολίνου (1901-1905) στις νομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες και στη φιλοσοφία.

Γνώριζε άριστα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Στην πνευματική και πολιτική ζωή της χώρας μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Μάη του 1908, όταν δημοσίευσε το περιοδικό ¨Δικαιοσύνη¨. Το 1910 ίδρυσε το ¨Λαϊκό Κόμμα¨ και εκλέχτηκε βουλευτής Αρκαδίας. Το 1915 το Λαϊκό Κόμμα συγχωνεύθηκε με το ¨Κόμμα των Φιλελευθέρων¨ του Ελ. Βενιζέλου και ο Αλ. Παπαναστασίου εκλέχθηκε και πάλι βουλευτής Αρκαδίας. Το 1917 ανέλαβε τη Γενική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων, αργότερα το υπουργείο Συγκοινωνίας και προσωρινά το υπουργείο Περιθάλψεως και Εσωτερικών. Το 1923 εξελέγη επικεφαλής 70 βουλευτών με το κόμμα της ¨Δημοκρατικής Ένωσης¨ (ανασύσταση του Λαϊκού κόμματος). Μετά την παραίτηση των κυβερνήσεων Βενιζέλου και Καφαντάρη σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλ. Παπαναστασίου η οποία στις 25 Μαρτίου 1924 κατέθεσε ψήφισμα για έκπτωση της δυναστείας των Γλύξμπουργκ και ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου 1924 (69,95% υπέρ 30,05% κατά), με την ηγεσία του Αλ. Παπαναστασίου, ¨Πατέρα της Δημοκρατίας¨, να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της Ελλάδας. Ο Αλ. Παπαναστασίου παρέμεινε στην πρωθυπουργία ως τις 18 Ιουνίου 1924. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1926, ο Αλ. Παπαναστασίου εκλέχθηκε βουλευτής Μαντινείας με τη ¨Δημοκρατική Ένωση¨ και αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας. Από τα κυριότερα έργα είναι: η δημιουργία της Αγροτικής Τράπεζας, η ίδρυση γεωργικών σχολείων για μετεκπαίδευση, η δημιουργία συνεταιρισμών κ.ά. Στις 26 Μαΐου 1932 του εδόθη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η οποία παραιτήθηκε στις 3 Ιουνίου. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στις 17 Νοεμβρίου 1936, στο σπίτι του στην Εκάλη. Την κηδεία του συνόδεψε μεγάλο πλήθος, τιμώντας έτσι το μεγάλο πολιτικό, τον έγκυρο επιστήμονα, τον αγωνιστή της δημοκρατίας, το φανατικό ειρηνιστή, τον πρωτοπόρο ιδεολόγο, τον ηθικό άνθρωπο.

Πηγή: από τον οδηγό της Ουρανίας Αναγνωστοπούλου ¨Αλέξανδρος Παπαναστασίου ο Πατέρας της Δημοκρατίας¨.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκε το μουσείο-αρχείο του Αλ. Παπαναστασίου, στο Δήμο Λεβιδίου, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%. Στο μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Αλ. Παπαναστασίου, χειρόγραφα, βιβλία κ.ά. Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων–εκδηλώσεων. Στον πρωθυπουργό δόθηκαν δύο πιστά αντίγραφα ψηφοδελτίων, από την εποχή που πολιτευόταν ο Αλ. Παπαναστασίου. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν, ο Υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης, ο Υπουργός Μεταφορών υποδομών και Δικτύου Δ. Ρέππας και η Υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Α. Καβουρίνος συζητήθηκαν τα θέματα για την ολοκλήρωση των αγροτικών έργον του δήμου (έλος Κανδήλας, αρδευτικό Δάρα), η άμεση δημοπράτηση του Κέντρου Υγείας Λεβιδίου (η μελέτη και η πίστωση έχει εξασφαλιστεί 800.000 ευρώ, η μελέτη συντάχθηκε από το Δήμο) και το ότι ο Δήμος Λεβιδίου είναι η αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία ενός Παραμαινάλιου Δήμου.

Πηγή: www.vlaxerna.gr